Pīrāgam nabagam abi gali apdeguši

Kad teicu kundziņam, ka gribu uzcept pīrādziņus, viņš bija visai izbrīnīts, jo neesot Ziemassvētki. Nu jā, mana mamma pīrāgus cep Lieldienās, Jāņos un Ziemassvētkos. Vecmamma no rīta sataisa mīklu un mamma cep pīrāgus. Es parasti pamostos uz to laiku, kad speķa pīrāgi sāk neizturami kārdinoši smaržot.
Pirmo reizi pati cepu iepriekšējos Jāņos – vecmammas vadošiem norādījumiem sekojot uztaisīju mīklu. Man jau šķiet, ka mīkla ir pats trakākais, tālāk jau īzī pīzī.

Recepte

  • paciņa rauga
  • dažas ēdamkarotes cukura
  • litrs piena
  • drusku sāls un cukurs
  • 250 grami margarīna
  • nedaudz vairāk nekā kilograms miltu
  • dažas ēdamkarotes eļļas

Pildījumam

  • žāvēta gaļa, sīpoli un pipari
  • margarīns, ķimenes, sāls
  • margarīns, magones, cukurs
  • margarīns, kanēlis, cukurs

Tātad, sestdien gāju uz tirgu pēc gaļas pīrāgiem. Tante, pie kuras pirku, teica, ka šī gaļa kā reiz pīrāgiem, būs baigi labā. Es tā neticīgi pajautāju, vai nav ļoti trenka, bet man atbildēja, ka tieši laikā. Pirmkārt, man liekas, ka mani apkrāpa un paprasīja vairāk nekā vajadzēja. Otrkārt, gaļa bija neiedomājami trekna, tāds kārtīgs speķis, bet es esmu radusi pie liesākas gaļas pīrādziņiem. Daudz speķa vienkārši ielidoja miskastē.

Svētdienas rītā piecēlos un sāku rekonstruēt vasarā darīto. Metāla bļodiņā sadrupina raugu un apbārsta ar kādām trim ēdamkarotēm cukura.

Tai pašā laikā liek arī sildīties litru piena.

Kad raugs kopā ar cukuru palicis šķidrs, pieliek trīs karotes miltu un dažas karotes piena no tās otras bļodas, kur tas sildās.

Samaisa un noliek siltā vietā – man tas bija drusku pasildīts elektriskās plīts riņķis. Piena bļodā, kad tas diezgan silts, pieliek kādus 250 gramus sagraizīta margarīna, trīs lielas karotes krējuma un vēl nedaudz eļļas – kādas trīs ēdamkarotes.

Kad margarīns pakusis, ņem nost no plīts, liek klāt miltus, kādu kilogramu, un mīca kamēr paliek nelabi. Tad liek klāt uzrūgušu raugu un mīca vēl. Kad trīsreiz apnicis un šķiet, ka mīkla atlec no rokām un varētu visu mest pie malas, pielej vēl bišku eļļu un mīca vēl.

Tad ar lielu prieku, jo mocības beigušās, mīklu apbārsta ar miltiem, apsedz ar dvielīti un liek uz plīts malas, kamēr paceļās un tad ieslīpi uz galda. Blakus bļodai pakaisa miltus, jo mīkla rāpsies ārā no bļodas.

Kopā jāraudzē kādu stundu. Šis ir īstais laiks, lai aizskrietu uz veikalu pēc Zero koliņas. Tikmēr var arī sagriezt žāvētu gaļiņu un sīpolus pīrāgu pildījumam.

Kad mīkla uzrūgusi, prieki var sākties. Kā nu māk, taisa pīrādziņus, liek uz plāts, apsmērē ar olu un krāsnī iekšā. Cep kādas 15-20 minūtes, kad gatavi, izņem no krāsns un apsmērē ar ūdeni.

Pirmais cepiens jau vienmēr tas foršākais – karsti, kūpoši pīrādziņi pazūd vēderā. No kādiem 500 gramiem gaļas un 200 gramiem sīpolu, man sanāca 81 pīrādziņš.

Vēl bija kanēļa, magoņu un ķimeņu maizītes – izrullē mīklu, saliek margarīna vai sviesta piciņas, apber ar kanēli, ķimenēm vai magonēm un cukuru vai sāli, sarullē garā desiņā, sagriež ripulīšos un liek uz plāts. Apsmērē ar olu un plītī iekšā.

Rezultāts: 81 pīrādziņš un 75 magoņu, ķimeņu un kanēļa maizītes. Izmaksas – kāds piecītis. Ja ar gaļas meklējumiem veicas labāk nekā man, droši vien lētāk.

3 Atbildes to “Pīrāgam nabagam abi gali apdeguši”

  1. Пирожки | Pies | actuale.net Says:

    […] Pīrādziņi made by uwagatavo. […]

  2. :: pīrādziņi « šmorēti biskvīti Says:

    […] laba rauga mīkla. Kā pagatavot mājas apstākļos rauga mīklu, var apskatīties pie uwagatavo. Uzreiz brīdinu, ka nebūs viegli, taču nav arī tik traki un […]

  3. ::: patties & cinnamon, poppy and caraway buns | ac2ale.net Says:

    […] to make at home yeast dough you can see at uwagatavo. Immediately I must warn that will not be easy, but also not so […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: