Ko lai uzdāvina? Meduskūku!

Izmisums. Ko lai uzdāvina cilvēkam, kam neko nevajag un to, ko viņš gribētu, nevar atļauties? Kūku. Tādu kūku, kurā ielikt visu savu mīlestību – meduskūku.
Uz lielākiem svētkiem mamma vienmēr cep meduskūku. Visbiežāk tas notiek vakarā, kad neviens netraucē – virtuves vidū tiek izvilkts galds un notiek dzīva rosība. Ķēpīgi, piņķerīgi, nogurdinoši. Bet rezultātu visi vienmēr slavē. Tā nu es izlēmu ķerties klāt mammas lieliskajai meduskūkas receptei.

Mīkla:
trīs neskopas ēdamkarotes medus
200 grami cukura
viena ola
100 grami sviesta
tējkarote sodas
480-640 grami miltu

Pildījumam:
300 grami sviesta
bundža kondensētā piena

Mīkla jātaisa ūdens peldē, tāpēc sākam ar divu katlu atrašanu, kuri lien viens otrā, vēlams, lai mazākais katls ar saviem rokturīšiem atbalstās uz lielā malām. Lielajā katlā ielej ūdeni, iesēdina mazo un liek uz pīts. Kad ūdens karsts, mazajā katlā sajauc medu, cukuru, olu un sviestu. Pieskata un apmaisa līdz masa viendabīga. Tad pieliek tējkaroti sodas un maisot karsē desmit minūtes. Turpinot karsēt, pa druskai pievieno miltus. Kad mīkla izskatās tāda, ka to varētu rullēt plānās ripās, ņem ārā no katla un sadala sešās līdz astoņās bumbās. Atstāj, lai atdziest. Mana kļūda bija tā, ka pieliku pārāk daudz miltu – nekāda vaina, bet grūti rullēt. Pieņemsim, ka tas pirmajai reizei ir ok.

Kad mīkla ir drusku padzisusi, var sākt rullēt mīklu. Man baigi lipa pie galda, tāpēc rullēju uz cepamā papīra. Tiesa gan, tad papīrs ar gurniem jāpietur pie galda, lai neslīd prom – tāpēc jānopērk silikona paklājiņš šādām vajadzībām.

Kad mīkla izrullēta tik plāni, lai var izgriezt vajadzīgā izmēra apli, uzliek kūkas formas apakšiņu (man bija 27 cm diametrā), ar nazi izgriež, novāc maliņas un ar visu cepamo papīru liek uz lielās pannas un cepeškrāsnī. Cep, kamēr brūns, kādos 200 grādos. Katru kārtu izņem no krāsns un noliek uz taisna pamata, lai sacietē un nav grubuļaina. Izcepas baigi fiksi, vienu kārtu paspēju piededzināt un vienu pieķepināt pie pannas, jo sākumā nebiju aizdomājusies par cepamo papīru. Tapēc vajadzētu sanākt astoņām vai vismaz septiņām kārtām, nevis sešām kā man. Mīklu, kas beigās paliek pāri, izcep un sadrupina, un izmanto kūkas apbārstīšanai. Istabas temperatūras sviestu sakuļ ar kondensēto pienu un smērē starp kārtām. Pašās beigās vēl apsmērē virsiņu un sānus, un apbārsta ar drupačām.

Atzīšos, nezināmu iemeslu dēļ man pirmās trīs kārtas (tā, kas piecepās pie pannas, apdegusī un pirmā īstā) saburbuļoja – nu kārta kā kārta, bet ar tādiem palieliem burbuļiem.

Rezultāts: 1.5 kg torte un 100 FD vienības. Uz simt gramiem teju septiņas vienības.

Produktu izmaksas: ap četriem latiem

6 Atbildes to “Ko lai uzdāvina? Meduskūku!”

  1. reindeergarden Says:

    paldies par ieteikumu! nudien svētīgs raksts🙂

  2. lux-y Says:

    uwa, kāpēc tev tik daudz kūku un tik maz gaļas?:)

  3. Honey cake | actuale.net Says:

    […] Honey cake (Medus kūka) (Медовый торт) made by uwagatavo. […]

  4. Meduskūka « Receptes24.LV – ēdienu receptes Says:

    […]  Oriģinālrecepte: UwaGatavo […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: