Baklava

Nopirku Stokmanā filo mīklu un biju apņēmības pilna taisīt baklavu. Lai jau viņi strīdas paši, kuri pirmie sāka to taisīt, mēs to baudīsim. Vienīgi padārgs tas prieks sanāk – filo mīkla maksā Ls 3.75, puskilograms valriekstu Ls 2.50 un sviests jau arī. Pats galvenais ir tikt pie mīklas un būt pacietīgai.
Visā visumā jau vienkārši – liek traukā mīklu, apsmērē ar kausētu sviestu, tad nākamā mīklas plāksne, rieksti, pāris mīklas plāksnes, rieksti un tā tik līdz galam. Saka, ka jāstrādā ātri, jo mīkla varot aši izkalst un sākt plaisāt. Es it kā mīklu apklāju ar mitru dvieli, bet likās, ka ir labi arī tāpat.
Jāsaka gan, ka man nav ļoti liela baklavu ēšanas pieredze, bet, liekot roku uz sirds, jāsaka, ka rezultāts bija ļoti labs.

Recepte:
iepakojums ar filo mīklu – gandrīz 500 grami
500 grami sasmalcinātu valriekstu
500 grami sviesta
50 grami cukura
tējkarote kanēļa

Sīrupam:
200 grami cukura
120 grami ūdens
60 grami kļavu sīrupa
puscitrona sula
vaniļas cukurs

Tātad, no rīta izņemam mīklu no saldētavas. Tai jāatlaidinās vismaz divas stundas. Sakapā riekstus.

Daudz un liekas, ka pat pārāk daudz, bet tas ir tieši laikā. Pieber kanēli un cukuru, un labi sajauc.
Kad mīkla gatava, to izņem no iepakojuma, attin un piegriež atbilstoši traukam, kurā to gatavosi.

Man bija no senām Rimi uzlīmju akcijām iepirkts taisnstūra cepamtrauks. Nebija tā labākā forma, jo daļa mīklas bija forši izgriežama, bet daļu nācās lipināt. Taču tas rezultātam nekaitējam.
Ieslēdz cepeškrāsni uz 180 grādiem. Izkausē sviestu. Sākumā ņēmu, cik teikts receptē, bet ar to bija par maz, pamazām liekot klāt, aizgāja viss puskilograms.
Ieziež veidni ar sviestu un liek pirmo mīklas plāksni. Apziež ar izkausēto sviestu, liek nākamo mīklas kārtu un tā turpina. Saliek kādas desmit kārtas, lai izveidojas stabilāks pamats, atkal noziež ar sviestu un uzber pirmo kārtu ar riekstu maisījumu.

Turpina ar pāris mīklas plāksnēm, atkal ber riekstus un tā turpina līdz izlietota aptuveni puse mīklas. Tad ber bagātīgāku kārtu ar riekstiem un turpina, kamēr rieksti un mīkla beigusies. Sagriež mīklu gabaliņos – man sanāca 20.

Liek sakarsētā cepeškrāsnī uz 50 minūtēm.

Tikmēr pagatavo sīrupu. Sajauc cukuru, ūdeni, citronu sulu, vaniļas cukuru un kļavu sīrupu – receptē gan bija minēts medus. Labi savāra, vēlams, lai drusku sabiezē.
Kad baklava izcepusies, to izņem un pārlej ar sīrupu.

Pēc dažām stundām gatava ēšanai. Pirmajā dienā man likās, ka tas nav visu šo pūļu vērts. Taču tikai nākamajā dienā visas garšas sasūkušās un baklava garšo fantastiski.
Īsta taukubumba. Taču tie ir rieksti un sviests, ne speķis:)

12 Atbildes to “Baklava”

  1. Anna Says:

    Jēziņ, Anda, šitā baklava bija labākā (jāatzīst, ka arī vienīgā), ko savā mūžā esmu baudījusi! Bet nu bezgala maiga, pati kusa uz mēles. Un tie rieksti! Un citroniņš bija taisni laikā – atsvaidzināja to visu pasākumu!

  2. viipsna Says:

    bija garda!
    es vot tikai domāju, ka tur iekšā bija jābūt medum, bet re – nekā..

  3. Brigita Says:

    Paldies par recepti! Sīrups ir perfekts. Baklava arī sanāca gandrīz ļoti labi, ja vien būtu cepusi zemākā temperatūrā. Baklavai nav jābūt tik tumšai kā bildēs (arī man tā sanāca) un tik kraukšķīgai. Salīdzinu ar tām, ko sanācis ēst Grieķijā. Nākamreiz cepšu zemākā temp.- ap 150 – 160 kaut 60 min (tā rakstīts grieķu pavārgrāmatā) un būs vēl labāka. Arī Jums novēlu, lai izdodas!

  4. Tweets that mention Baklava « uwa gatavo -- Topsy.com Says:

    […] This post was mentioned on Twitter by Viesturs Š Plešs, Rastaman. Rastaman said: Šovakar būs garda grieķu baklava no nesen atklātā ņammu bloga https://uwagatavo.wordpress.com/2010/05/12/baklava/ […]

  5. Baklava | Inese Kalnina Photography Says:

    […] Baklava made by uwagatavo. […]

  6. Baked cheese cake | actuale.net Says:

    […] cheese cake (Ceptā siera kūka)made by uwagatavo. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

  7. ::: baklava | ac2ale.net Says:

    […] Baklava made by uwagatavo. […]

  8. Dace Strautiņa Says:

    Pagatavoju! Bet kaut kā īsti labi nesanāca. Augšējā kārta sanāca sausa, apakšējā gan bija krietni labāka. Varbūt sīrups vajadzīgs vairāk. Nu var jau būt, ka vienkārši esmu izlutināta, jo vietā, kur dzīvoju, ir fantastiska turku saldumu kafejnīca🙂

  9. Dace Strautiņa Says:

    Tikko caurskatīju vēl citas baklavu receptes… un nonācu pie secinājumu, ka sīrupu noteikti vajag vismaz divreiz vairāk kā ir minēts šajā receptē…😦

    • uwa Says:

      Uz to milzīgo daudzumu sviesta man gan nešķita, ka vajadzētu vēl vairāk sīrupa. Iespējams, tas atkarīgs ne vien no gaumes, bet arī no trauka – ja mīklas maliņas piekļaujas trauka malām, mazāk sīrupa notek pa malām un vairāk it kā ceļas uz augšu līdz ar mīklu.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: