Brīvdienu plānās pankūkas

Bija viens brīdis, kad teju vai svētdienu cepu plānās pankūkas. Tagad vairs ne tik bieži, bet gadās jau. Vislabāk man patīk ēst tikko no pannas noņemtu pankūku. Protams, var jau kraut kaudzē, kamēr visas uzcepas, bet tad tās atdziest, sapļek un tā. Bet, ja ir vairāk cilvēku, tad tā nākas darīt.
Vienās brīvdienās ciemos bija Kristīne un sūdzējās, ka neviens nekad nevar precīzi pateikt, cik ko vajag. Tā nu centos un svēru, bet nekas nesanāca un nācās likt klāt vēl miltus un arī ūdeni.

Recepte:
ola
drusku sāls un cukurs
kādi 200 grami milti
kāds puslitrs ūdens

Vienīgais, ko var pateikt precīzi, ir olu daudzums. Cetos uz svariem sekot līdzi, cik beru, bet kaut kā labāk tomēr sanāk uz aci. Tātad, iesit bļodā olu un pieber drusku sāli un cukuru. Samaisa ar putojamo slotiņu un pielej kādu puskrūzi ūdens. Samaisa un pieber miltus. Pa druskai lej ūdeni, maisa un skatās, lai mīkla sanāk kā… kā plāno pankūku mīkla. Tāda pašķidra.
Kādu stundu mīklu atstāj mierā. Tas nozīmē, ka jāceļas vismaz stundu agrāk par laiku, kad paredzēts našķoties. Pēc stundas mīklu vēl pamaisa. Ja šķiet, ka pa biezu, pielej vēl drusku ūdeni.
Tad kārtīgi uzsilda pannu, ielej drusku eļļu, izlīdzina pa visu pannu un lej kādu pus zupas kausiņu ar mīklu. Pirmā pankūka parasti neizdodas, jo to visbiežāk uzlej uz nesakarsētas pannas. Ja nesanāk arī otrā pankūka, tad, iespējams, ir pārāk daudz ūdens un jāpievieno vēl milti un kārtīgi jāsamaisa. Bieži vien jau milti atkal pieberas par daudz un tad vēl nedaudz jāpašķaida.
Ar pankūkām kā jau ar visu – jo vairāk cep, jo labāk piešaujas. Tad arī saprot, cik bieza mīkla patīk.

Tētis šo vienmēr ēda ar aveņu ievārījumu, mēs ar māsu un mammu laikam ēdām kā nu kura, mums nebija tādas mīļākās zaptes. Baigi garšīgi ir sajaukt skābo krējumu ar cukuru vai vienkārši cukuru ar kanēli.
Var jau ēst arī ar kreftīgāku pildījumu – siers, gaļiņa un/vai krabju nūjiņas ar majonēzi, sāli un pipariem.
Pēc maniem ieskaiem, plānās pankūkas jāsarullē rullītī. Bet sāļās jāloka uz pusēm un vēlreiz uz pusēm. Kaut kā šķiet, ka tā ir pareizāk.

3 Atbildes to “Brīvdienu plānās pankūkas”

  1. mazaisole Says:

    garšīgi ir arī pa norvēģu modei – ar cukuru un citronu sīrupu… mmm, mēli norīt! kļavu sīrups gan bija par saldu!😉

  2. Pancakes | actuale.net Says:

    […] (pankūkas) made by uwagatavo. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

  3. ::: thin pancakes | ac2ale.net Says:

    […] Plānās pankūkas made by uwagatavo. […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: