Karameļu un šokolādes kūka

Kārtējā recepte no žurnāla Ievas virtuve. Gatavošanas laikā šī recepte visu laiku sagādāja neviltotu pārsteigumu, jo man viss sanāca kaut kā drusku citādi nekā žurnāla bildēs. Taču par to, ka salda un sātīga, nevar strīdēties – īsta cukura bomba. Citiem varbūt pat par saldu, bet īsteniem kārumniekiem pašā laikā.

Pamatnei:
125 grami kausēta sviesta
150 grami izsijātu miltu
tējkarote cepamā pulvera
80 grami kokosriekstu skaidiņu
220 grami brūnā cukura

Karameļu kārtai:
400 grami iebiezinātā piena ar cukuru
ēdamkarote sviesta
ēdamkarote cukura

Šokolādes kārtai:
125 grami šokolādes čipšu
60 grami sviesta

Vispirms uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem. Izkausē sviestu, bet bļodā sajauc miltus, cepamo pulveri, kokosriekstu skaidiņas un cukuru. Sausajam maisījumam pielej sviestu un visu kārtīgi samaisa.
Kūkas formai apakšā paklāj cepamo papīru un veidnes malas labi noziež ar sviestu. Ja to neizdara, iebiezinātā piena masa pie formas malām tā piecepas, ka nevar nokasīt. Esmu pārbaudījusi.
Cukura, miltu, kokosriekstu skaidiņu un sviesta masu kārto veidnē, ar rokām labi izlīdzinot, lai ir viendabīgs. Cep kādas desmit minūtes, kamēr pamatne apbrūnē.

Tikmēr katliņā ieliek ēdamkaroti sviesta un cukura, un kādu laiku pakarsē, lai apbrūnē. Tas jādara dikti uzmanīgi, lai nepiedeg (protams, man izdevās). Vēl uzmanīgāk jāpielej iebiezinātais piens. Tas jādara veikli un cītīgi maisot, lai nepieķer pie katliņa dibena. Pielejot iebiezināto pienu, karamele sacietē un karstajā masā bija rezami brūni gabaliņi, kas tā arī neizšķīda. Varbūt pie vainas tas, ka es pārk ilgi karsēju sviestu un cukuru.

Kad pamatne apcepusies, to ņem ārā un pārlej ar katliņa saturu. To visu liek cepties vēl uz kādām 10 līdz 15 minūtēm.
Ņemot ārā kūku, biju manāmi pārsteigta – karameļu masa nelabi burbuļoja. Atstāju kūku uz kādu pusstundu formā, lai nomierinās. Tikmēr katliņā izkausē šokolādi un sviestu. Tad kūku ņem ārā no veidnes un pārziež ar šokolādes glazūru.

Rezultāts ir ļoti, ļoti salds, un vairāk atgādina cepumu nevis kūku. Varbūt citādi liktos, ja kūku ceptu mazākā formā, piemēram, 20 nevis 28 cm diametrā.

Es varbūt tikai meklēju kašķi, bet ar produktu daudzumu tasēs un gramos žurnālā ir drusku nošauts greizi. Piemēram, rakstīts, ka tase miltu ir 150 gramu, bet tase cukura – 220. Vadoties pēc pavārgrāmatu norādījumiem, ir drusku citādi.

6 Atbildes to “Karameļu un šokolādes kūka”

  1. Guna Says:

    Manās mājās glāze miltu vispār ir 120g, tā vismaz rakstīts uz Saimnieces vimpelīša, kā arī daudz citās vietās to esmu lasījusi.

  2. dārta Says:

    Nu nezinu, man viss pēc receptes sanāca vienkārši ideāli!
    Turklāt arī viss gramos atbilda vienai standarta glāzei,
    nezinu kādu pavārgrāmatu jūs izmantojāt.

  3. juu Says:

    Manām meitām šī ir mīļākā kūka.Viss pēc receptes sanāk ideāli,vienīgi mēs iztiekam bez šokolādes….

  4. Karameļu un šokolādes kūka « Receptes24.LV – ēdienu receptes Says:

    […] Oriģinālrecepte: UwaGatavo […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: