Jāņu siers

Svētki nāk, tāpēc laikus jāmēģina uztaisīt sieru. Nu, lai, ejot ciemos, var palielīties ar savu veikumu.
Kad agrāk vasarās dzīvojos pa laukiem, vecmamma taisīja sieru – tādu milzīgu rituli, spilgti dzeltenu un ķimeņainu. Bērni drīkstēja paknakstīties ar pavisam svaigu, siltu un ķepīgu sieru. Tas bija garšīgs, bet vispār man Jāņu sieri nekad tā īpaši nav garšojuši. Bet jāpamēģina pašai uztaisīt. Varbūt iegaršosies.

Recepte:
divi litri piena
400 grami biezpiena
ola un olas dzeltenums
dažas ēdamkarotes sviesta
ēdamkarote ķimeņu
drusku sāls

Atradu savā mīļajā pavārgrāmatā recepti, kur autore saka, ka no veikala piena nekas labs nesanāks – laimīgās sievietes, kam ir govs vai pietikšana svaigam pienam. Man, protams, radās spīts un vēlme pamēģināt uztaisīt sieru no visparastākā veikala piena. Un nevis ar 3.8% tauku saturu, bet 2%. Biezpienu gan paņēmu 9%. Arī actuale bija visai neticīgi noskaņota, ka kaut kas no tā visa sanāks.

Ielej katlā pienu. Kad tas izdarīts, žigli saslauka grīdu, plīti un visu citu, kas nejauši tika noliets ar pienu.

Receptē bija teikts, ka jāpielej arī ūdens, bet man likās, ka veikala piens bez tā iztiks. Pienu karsē līdz vārīšanās temperatūrai. Izmeklējos internetu, ko tas nozīmē. Vikipēdija saka, ka tā ir temperatūra, pie kuras viela no šķidrā agregātstāvokļa pāriet gāzveida stāvoklī vai kondensējas. Viršanas temperatūra ir temperatūra, pie kuras tvaika spiediens virs šķidruma kļūst vienāds ar apkārtējās atmosfēras spiedienu. Khem, lai nu tā būtu. Sagaidīsim, kad piens ir karsts un vēl neburbuļo.

Tikmēr caur metāla sietiņu izberž biezpienu.

Kad piens sakarsis tā, ka šķiet, ka būs jau labi, pieber biezpienu un ik pa laikam apmaisa.

Jāsagaida brīdis, kad piens zaudē savu krāsu un kļūst zaļgans. Tad katla saturu lej sietā, notecina un liek atpakaļ katlā, kas joprojām atrodas uz plīts. Pievieno sakultu olu un olas dzeltenumu, sāli, ķimenes un kādu gabaliņu sviesta. Visu maisa, kamēr līp kopā. Kā redzams, vārot pienu, tas pieķēra pie katliņa dibena. Nu, neko darīt – cerams, ka garšu tas dikti neietekmēja.

Receptē teikts, ka ik pa laikam jānolej liekais šķidrums – man tāda nebija. Gan jau no tirgus piena tāds būtu.

Kad šķiet, ka siera masa ir pietiekami stingra, to liek vairākās kārtās pārlocītā marlē, iesien sieru tajā un liek zem sloga. Es siera pikuci ieliku starp diviem virtuves dēlīšiem un pa virsu uzliku akmeni.

Sieram ieņemot savu formu, akmeni droši var likt malā, un gaidīt brīdi, kad nogaršot.

No visa šī man sanāca tāds 500 gramu siera gabaliņš un liels prieks, ka šis nu beidzot ir izdarīts.

Papildinājums. Izmēģināju arī no lauku piena un svaiga veikala vājpiena. Kaut kas mums ar mammu nesanāca, iespējams: a) pārāk ātri piebirdinājām biezpienu, b) biezpiens bija pārāk svaigs. Tāpēc piepidžinājām etiķi. Pa drusciņai vien, kamēr sāka atdalīties sūkalas. Tikai uz sajūtām. Un uz sešiem litriem lauku piena un kilogramu biezpiena likām paciņu sviesta (200 grami), četras olas un visu pārējo. Likās jau, ka pārāk daudz, bet beigās sanāca labi.

Viena atbilde to “Jāņu siers”

  1. Home-made cheese | actuale.net Says:

    […] (Jāņu siers) made by uwagatavo. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: