Citronkūka jeb citronu tarte

Reiz biju nodomājusi taisīt citronkūku, bet, neizlasot recepti līdz galam, man sanāca tarte au negro. Nu neko, beidzot saņēmos mēģināt vēlreiz, un šoreiz citu recepti. Tiesa gan – to pašu recepti, ko pirmajā reizē, starp divām svārstoties, neizvēlējos.
Skatoties recepti, uzreiz sapratu, ka manai 28 cm diametra kūkas formai tā visa būs par maz, tāpēc izlēmu minētos daudzumus dubultot. Jāsaka, tas bija gandrīz veiksmīgi – pildījums sanāca līdz ar malām, tik tikko netecēja pāri. Tātad, šī ir recepte, kurā es līdz šim esmu ielikusi visvairāk olu – 15.

Mīkla:
360 grami miltu
200 grami auksta sviesta
drusku sāls
četras ēdamkarotes cukura
četri olas dzeltenumi
četras ēdamkarotes auksta ūdens

Drošības kārtiņa:
ola un ēdamkarote piena

Pildījums:
četri citroni
astoņas olas un divi olu dzeltenumi
300 grami pūdercukura
300 grami saldā krējuma

Tātad, sāk ar smilšu mīklas pagatavošanu – bļodā ieber miltus, cukuru un sāli.

Mazākā bļodiņā sajauc olu dzeltenumus ar ūdeni.

Miltos ar lielo rīvi ierīvē aukstu sviestu.

Miltus, cukuru un sviestu ar pirkstu galiņiem sajauc līdz tie atgādina rīvmaizi. Pievieno olas, un mīklu ātri sastrādā bumbā. Šajā brīdī Krista silti iesaka mīklu iesēdināt tartes formā un ledusskapī likt tikai pēc tam. Tā arī ir – ja to smilšu mīklu pēc stundas atpūtas ledusskapī var viegli iedabūt kūkas formā, šī ir tik cieta, ka nav vērts ko tādu pat mēģiņāt. Šai mīklai nav ne vainas, bet man labāk tīk jau ierastā metode.

Pēc pāris stundām ieslēdz plīti un uzsilda cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Formā ar mīklu ieklāj cepampapīru un ieber pupiņas, lai mīkla cepoties neceļas uz augšu.

Šādā veidā mīklu cep 15 minūtes, tad izņem cepamo papīru un pupiņas, un piecas minūtes cep tāpat – lai groziņš apbrūnē.
Te nu man sākās brīnumi – pēc pupiņu noņemšanas mīkla burbuļoja. Lai gan bija zināms, ka pildījums būs šķidrs, riskēju un mīklas burbuļus pārdūru ar nazi. Nekas cits neatlika.

Pa to laiku sakuļ olu ar pienu, un, tiklīdz kūkas groziņu izņem no krāsns, to ar otiņu izsmērē ar olas un piena maisījumu – tam vajadzētu radīt tādu kā aizsargplēvīti iespējamiem un tiem caurumiem, ko izdūru ar nazi.

Kad mīkla apcepusies, cepeškrāsnī temperatūru samazina līdz 150 grādiem. Lai uztaisītu pildījumu, citroniem norīvē miziņu un izspiež sulu.

Sajauc olas ar pūdercukuru.

Pielej saldo krējumu, citronu sulu un norīvētās miziņas.

Visu samaisa un lej kūkas formā, liek cepeškrāsnī un uz stundu un desmit minūtēm par kūku aizmirst. Kad pagājis cepšanai paredzētais laiks, kūku atdzesē. Nepacietīgākie ēd uzreiz, bet pārējie gaida līdz rītam – kārtējais ēdiens, kas nākamajā dienā garšo vēl labāk.

Mūsmājās kūka tika ēsta četras dienas un pēdējais gabaliņš neliecināja par to, ka kūka taisītos bojāties.

Izmaksas: gandrīz piecītis.

Kalorijas: 100 grami ir 290 kcal.

Viena atbilde to “Citronkūka jeb citronu tarte”

  1. Lemon cake Says:

    […] cake (citronkūka) made by uwagatavo. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: