Suši muši

Ik pa laikam ar dāmām salasāmies un taisām sušus jeb precīzāk – versiju par sušiem. Neņemos apgalvot, ka man sanāk vislabāk vai vēl nez kādus brīnumus. Sanāk forši un ir ēdami, bet sušu krogos, protams, ir labāk.
Kundziņš šos sušus neatzīst, un pareizi jau ir – nekad neizdodas izvārīt rīsus, vienmēr sanāk vairāk rīsu biezputra, nevis tādi rīsi, kā pierasts redzēt kafejnīcā uz koka paliktņa. Tam vajadzētu nopirkt speciālo rīsu katliņu, bet taupīgais latvietis manī īd – vai tad dažām reizēm gadā ir vērts pirkt to agregātu?

Pirmo reizi sušus pagaršoju Barona ielas Macaroni. Tagad tie ir ciet, jau labu laiku telpas īpašnieks ir gatavs iznomāt, bet nav gribētāju. Žēl, tā bija mana mīļākā sušu vieta. Vecrīgas iestādījums tomēr nav tik feins. Jā, ļoti iespējams, ka tas ir tikai sentiments.

Recepte:
500 grami suši vai apaļgraudu rīsu
drusku rīsu etiķis
desmit nori lapas
300 grami foreles vai laša (lasis treknāks, forelīte – liesāka)
gurķis
avokado (mēs iztikām bez, jo veikalā bija ļoti cieti avokado)
krabju nūjiņas
krējumsiers

Piedevām:
sojas mērce
vasabi
ingvers

Pats galvenais – dabūt rīsus pie gatavības. Vairākos ūdeņos labi noskalo rīsus – lai ūdens būtu dzidrs. Versijas par to, cik daudz jābūt ūdenim atšķiras. Jānis Šilinskis saka, ka virs rīsiem jābūt centimetru biezai ūdens kārtiņai. Man pielējās vairāk, un to arī var redzēt. Citas reizes ir sanācis labāk. Laikam steidzos un tāpēc nepievērsu tik daudz uzmanības ūdens daudzumam.

Tātad, rīsi nomazgāti, aplieti ar ūdeni un ir gatavi vārīties. Sagaida līdz ūdens uzvārās un samazina temperatūru. Kādas 15 minūtes ļauj rīsiem savā vaļā izklaidēties un nevirina vāku – viņi paši tiks galā.
Kad rīsi drusku atpūtušies, tos liek lielākā bļodā (esmu lasījusi, ka rīsiem labāk piedien sekla koka bļoda), apslaka ar rīsu etiķi un maigi iecilā to rīsos.

Mazāk slinkie sajauc marinādi: astoņas ēdamkarotes rīsu etiķa, četras ēdamkarotes cukura, tējkarote sāls, strēmelīte brūnaļģes – to visu samaisa un uzsilda, kamēr izkūst sāls.

Kamēr rīsi dziest, sagatavo pildījumu – sagriež zivtiņu, avokado, gurķi un krabju nūjiņas. Kad tas izdarīts, ķeras pie suši rullēšanas. Uz suši rullējamā paklājiņa liek nori lapu – ja nemaldos, ar spīdīgo pusi uz leju. Uz aptuveni puses nori lapas uzklāj rīsus.

Tie ir ļoti lipīgi, piepalīdz ar saslapinātām rokām. Rīsu kārtai pa vidu klāj, ko nu vien grib – krējumsieru, zivi, krabju nūjiņas, gurķi, avokado. Ko tik vien var iedomāies!

Un tagad lielākā ķēpa – sarullēt suši. Piepalīdzot ar paklājiņu, cenšas to sarullēt daudz maz jēdzīgi.

Ja nori lapas gals negrib pielipt rullītim, to saslapina ar ūdeni un mēģina vēlreiz. Suši rullīti tin cieši, lai pēc tam būtu vieglāk sagriezt un patīkamāk ēst. Tā turpina, kamēr rīsi un pildījums beidzies. Mums uz 500 gramiem rīsu aizgāja septiņas nori lapas – rīsus netaupījām un likām samērā biezā kārtā. Labi vai slikti? Apēdām gandrīz visus. Pēdējos pievarēju nākamajā dienā.
Kad suši sarullēti, tos jāsagriež – katru tīstokli kādos astoņos gabalos.

Nazim jābūt asam un to vēlams pēc katra kumosiņa nogriešanas noslaucīt papīra dvielī.
Parasti brīdī, kad tiek griezts pirmais rullītis, visi sāk spietot ap vietu, kur tas notiek. Man tiešām nav ne jausmas, kāpēc tā, bet pēc īsas novēršanās no šķīvja, kur salikti sagrieztie gabaliņi, to ir palicis mazāk.

Salejam sojas mērci, izķeksējam no burkas ingveru, sajaucam vasabi pulveri ar ūdeni (vasabi no tūbiņas nav garšīgs) un sameklējam kociņus. Un beidzot taču sākam ēst!

3 Atbildes to “Suši muši”

  1. hehe Says:

    rīsu vārīšanai pievērs vislielāko uzmanību un nodarbojies, es atvainojos, ar stulbībām vārot, bet reāli sanāk vissliktāk. rīsu vārīšanas tehnoloģija, kurā rīsi sanāk tādi kā restorānā – ūdens (vienalga cik, galvenais, lai nav par maz), rīsi (beramie, ne vietējie) – un vāri kamēr rīsi ir GANDRĪZ gatavi – tev pēc bildēm viņi izskatās pārvarīti. nu un ņem nost pēc pavisam īsa brīža un daries tālāk ar viņiem.

  2. Elīna Says:

    Es ir iesācējs pēc definīcijas, tāpēc nepārmet, ka runāju muļķības. Nesen uzgāju Tavu blogu un eju cauri visām receptēm- baigi forši.

    Bet nu par tiem rīsiem. Dzirdēju vai kaut kur lasīju, ka zinātājs teica, rīsus, kad gatavi, var noskalot aukstā ūdenī caur duršlaku, jo tad viņi nelīp kopā. Varbūt kādreiz noder…

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: