Tolerantā cepumu kūka

Cepumu kūku nebiju ēdusi kopš bērnības, un pēkšņi sagribējās pamēģināt. Izraku cauri receptes internetā un versijas ir dažādas – starp cepumiem liek biezpienu ar putukrējumu vai jogurtu, starp kārtām zieķējot arī zapti. Likās, ka varētu mēģināt liesāko versiju – ar biezpienu un jogurtu. Un, lai turētos kopā, pielikt želatīnu. Plāni cerību pilni, bet rezultāts… kā jau daudzreiz – izskatās ne pārāk. Bet vismaz garšīgi.

Recepte
70 kvadrāta formas cepumi (4×3 cepumu izmēru formai piecās kārtās plus kāds cepums drošībai)
600 grami biezpiena
200 grami cukura – baltais un farīna
rīvēta citrona miziņa
litrs jogurta
20 grami želatīna

Želatīnu ieber krūzītē un aplej ar ūdeni, kādu 1/3 no trauciņa.
Tikmēr sablendē biezpienu ar jogurtu.

Man likās, ka masa prasās drusku saldāka, tāpēc piebēru arī cukuru – farīna un parasto – un pierīvēju citrona miziņu.

Kad želatīns uzbriedis, krūzīti liek karsta ūdens bļodiņā un pagaida, kamēr tas izšķīst, pielej biezpiena masai un kārtīgi samaisa.

Baidīdamās, ka starp cepumu kārtām smērējamā masa ir šķidra, uz kādu pusstundu ieliku to ledusskapī. Tas diez ko nelīdzēja, laikam vajadzēja ilgāk. Es gaidīju ciemiņus un nevarēju atļauties šo greznību – pagaidīt ilgāk. Šī kļūda man ir tipiska, diemžēl.

Traukā krāmē cepumus, man bija trīs cepumi četrās rindās. Pāri tiem lej biezpiena masu, krāmē cepumus un tā līdz cepumi beigušies.

Man traukā radās plūdi un cepumi peldēja katrs uz savu pusi. Centos izlīdzēties, ar rezerves cepumiem nodrošinot malas, bet nekas labs nesanāca.

Kad cepumi beidzās un tika izlietoti arī atvilktnē atrastie brūnie cepumi (sanāca tolerantā kūka – gan baltie, gan melnie cepumi), apklāju trauku ar pārtikas plēvi un liku ledusskapī.
Pēc dažām stundām viss bija kā nākas – kūka stingra un tīri garšīga.

Cepumi plūdu laikā bija mainījuši savu atrašanās vietu, un kūku nevarēja tā forši un precīzi sadalīt cepuma lieluma gabaliņos.

Rezumē: Vai nu vajag likt mazāk jogurta (kādus 500 gramus) vai biezpiena masu ledusskapī stindzināt ilgāk, varbūt tad kūka būvēsies labāk.

Izmaksas: aptuveni 4.5 lati.

Kalorijas 100 gramos kūkas: aptuveni 220

12 Atbildes to “Tolerantā cepumu kūka”

  1. actuale Says:

    zefīrkūka light vēl garšīgāka ir nākamajā dienā.

  2. Zii Says:

    Ja masai pieliek želantīnu, tā vienkārši kļūst šķidra. pat ja tur ir ļoti maz jogurta. pat ja tas būs biezpiens ar putukrējumu.

  3. Inga Says:

    Kā bērnībā sāku ēst, tā vēl tagad ik pa laikam taisu ‘kad gribas kaut ko saldu’.
    Manuprāt, būtiskās sastāvdaļas – Selgas cepumi (saldums), biezpiens (svaigums), ievārījums/ogas (skābums). Pārējais jau ir variācijas par tēmu – iebiezinātais piens, jogurts, marmelāde, rieksti utml.

    Nu jā, un sastāvdaļām jābūt smērējamā kondīcijā, nevis lejamā. Želantīnu nekad neesmu likusi (vienīgi tad, ja virsū lieku ogas/augļus želejā) – sagatavo un ledusskapī iekšā.

  4. GB Says:

    😀 tātad čempionu peldēšanā vakance ir noskaidrota!
    es vienmēr pirms lieku cepumu kārtu, tos iemērcu uz sekundi pienā vai aukstā kafijā un tad zapte vai ogas un biezpiena-putukrējuma pildījums, bez želantīna

  5. Biscuit cake | actuale.net Says:

    […] (cepumu kūka) made by uwagatavo. Classic. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

  6. Торт из печенья | Biscuit cake | actuale.net Says:

    […] Cepumu kūka made by uwagatavo. […]

  7. Tolerantā cepumu kūka « Receptes24.LV – ēdienu receptes Says:

    […] Orģinālrecepte […]

  8. ::: biscuit cake | ac2ale.net Says:

    […] Cepumu kūka made by uwagatavo. […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: