Valriekstu tarte

Savā dzimšanas dienā uz darbu aiznesu valriekstu tarti. Man pašai tā pat šķita gardāka nekā pekanriekstu, vismaz prātā nenāca doma par saldo omleti. Varbūt jāpamēģina šī recepte ar pekanriekstiem.
Kolēģe Laura teica, ka šī ir vislabākā kūka, ko viņa ir ēdusi. Un es, liekot roku uz sirds, saku – tiešām garšīga kūka, kā reiz dzimšanas dienai atbilstoša. Vienīgais mīnuss – to nevar sagriezt porcijās tik smuki kā, piemēram, biezpiena kūku, rieksti gabaliņu formu drusku izkropļo.

Recepte:
smilšu mīkla
160 grami tumšā cukura sīrupa
160 grami zeltainā cukura sīrupa
220 grami brūnā cukura
divu citronu sula
80 grami sviesta
sešas olas
divas tējkarotes kanēļa
100 grami apelsīnu sukāžu
300 grami valriekstu

Šī burvīgā recepte jau atkal ņemta no ČetrasSezonas.lv un produktu daudzums pildījumam palielināts divas reizes, lai pietiktu tartes pannai 28 cm diametrā.

Vispirms pagatavo smilšu mīklu. Kad tā gatava un atdzisusi, uzkarsē cepeškrāsni līdz 200 grādiem.
Tartes pannu ieziež ar sviestu un izklāj ar mīklu. Mīklas groziņu uzmanīgi sadursta ar dakšiņu, lai caurumiņi nav pārāk lieli un pa tiem nevarētu izlīt šķidrais pildījums. Uz mīklas uzliek cepamo papīru, ieber pupiņas un liek cepeškrāsnī uz desmit minūtēm. Pēc tam tartes pannu izņem no cepeškrāsns, samazina cepšanās temperatūru līdz 190 grādiem. Noņem cepamo papīru un pupiņas un vēl piecas minūtes pacep.

Kamēr kūkas pamatne cepas, uzsilda sviestu, lai tas izkūst. Pievieno sīrupus, cukuru, citronu sulu, kanēli un olas. Ar putojamo slotiņu kārtīgi samaisa, lai masa ir viendabīga.

Kad kūkas groziņš izcepies, tajā ieber valriekstus un smalki sagrieztas apelsīna sukādes (receptē bija prasīta drusciņa sukāžu, bet man iebira visi simt grami, un bija labi) un pārlej ar šķidro masu. Tarti atkal liek cepeškrāsnī un cep kādas 50 minūtes – līdz tā skaisti apbrūnējusi.

Tarti atdzesē pannā un izņem tikai tad, kad sastingusi.

Izmaksas: arī šī tarte sanāk padārga, kādi seši lati. Taču tā ir divus kilogramus smaga.

Kalorijas: 100 gramu kūkas gabaliņā ir ap 360 kcal.

2 Atbildes to “Valriekstu tarte”

  1. actuale Says:

    man vislabāk garšoja vecrīgas un pirmā ceptā siera kūka (atlikumi no iepriekšējās dienas). par riekstu kūkām neteikšu neko.

  2. Kulinārijas blogi augustā Says:

    […] Valriekstu tarte […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: