Vārītais krēms jeb ieskaties vistiņām acīs

Vārītais krēms – forši. Piededzis vārītais krēms – neforši. Tāpēc pirms šī garduma taisīšanas jābūt pārliecinātam, ka katls ir uzticams un nepieraus pienu pie dibena. Ja pieraus – bēdīgs prāts gan pašam, gan vistiņām. «Aizej tagad uz kūti un paskaties vistiņām acīs,» teica actuale, norādot uz izķērnāto olu daudzumu. Protams, ēst varēja un piedegums nebija tik ļoti jūtams, taču garastāvokli izbojāja. Nākamais darbs – jānopērk labs katliņš!

Vārīto krēmu iemācījos taisīt cetrassezonas.lv pavārkursos, ko vadīja brīnišķīgā Annas Hotel Spa Restaurant pavāre Inga Kalniņa. Nu nē, cik nu iemācījos – pavāre parādīja, kā tas darāms.

Recepte:
litrs piena
250 grami cukura
astoņi olu dzeltenumi
120-150 grami miltu vai 80 grami kartupeļu cietes
vaniļas pāksts vai drusku laba vaniļas cukura

Vispirms katliņā uzvāra pienu, kam pievienota uz pusēm pārgriezta vaniļas pāksts un izkasītas sēkliņas. Man tās nebija, jo nepārvarēju slinkumu vakarā pēc darba iet uz Lienes ielu, bet Stockmann likās par dārgu.

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem, un dzeltenumus sakuļ ar cukuru un vaniļas cukuru. Izrādās, ka olu dzeltenumus nevar turēt saputotus ar cukuru – cukurs sadedzinot olas. Lai nu būtu – profesionāļi zina labāk.

Masai pievieno miltus vai kartupeļu cieti, kas man bija izbeigusies – nācās iztikt ar miltiem.

Lēnām olu-cukura masai pievieno karsto pienu, nepārtraucot maisīt. Ja šķiet, ka ir kunkuļi, masu izlaiž caur sietu. Kursos pavāre to darīja ar roku, man tam nebija spēka – kūlu ar mikseri.

Tie, kam ir slikts katliņš, šajā brīdī sarauktu pieri to mazgā. Laimīgie, kam kārtīgs katls, pārlej masu atpakaļ katliņā un maisa, maisa, maisa.

Cītīgi maisa tik ilgi, kamēr krēms sabiezē. Jo biezāks krēms kļūst, jo grūtāk maisīt. Kad uzmet pirmo burbuli, ņem nost no plīts un ļauj atdzist.

Izskatās, ka es krēmu noņēmu no plīts pārāk ātri, ciemiņi sūdzējās, ka krēms nav pietiekami stingrs. Pieskaitīsim šo pie pirmajiem slīcināmajiem kucēniem.

Krēmu var glabāt ledusskapī ne ilgāk par diennakti, obligāti jāpārklāj ar pārtikas plēvi.

Ar krēmu pilda vēja kūkas, liek napaleonā vai kur citur.

Rezultāts: ap 1.6 kg
Izmaksas: Ls 1.70 + vaniļas pāksts
Kalorijas: 100 gramos ir ap 140 kcal

Komentēt