Vēja kūkas

Kad biju pavisam maza, noteiktās dienās vietējā veikaliņā pieveda eklērus. Ja nemaldos, tā bija trešdiena. Tie bija izcili! Un tad mēs vienmēr pirkām tos eklērus un ēdām – katram pa diviem. Siekalas satek mutē, to atceroties.
Uz cetrassezonas.lv kursiem gāju, lai iemācītos tos taisīt. Vienīgā problēma – nav man konditorejas šprices, lai no mīklas tādus mazus eklēriņus saspiestu uz pannas. Tāpēc jāiztiek ar vēja kūkām – ir jau tikpat garšīgi, tikai forma cita.

Recepte:
400 grami ūdens
8 grami (tējkarote) sāls
8 grami (tējkarote) cukura
160 grami sviesta
240 grami miltu
8-12 olas (man pietika ar 7)

Pildījums:
vārītais krēms

Viss notiek ļoti līdzīgi kā cepot vecrīgas – tikai citas proporcijas.

Tātad, sāk ar to, ka uzkarsē cepeškrāsni 200 grādu karstu. Tikmēr katlā ielej ūdeni, pievieno sagrieztu sviestu, sāli un cukuru. Visu uz uguns silda līdz sviests izkusis. Noņem no plīts, pievieno miltus un kārtīgi izmaisa. Katliņu uzliek atpakaļ uz mazas uguns un 10-20 sekundes ļauj mīklai pažūt. Gatava mīkla veido tādu lielu, spīdīgu bumbu, kas nelīp ne pie karotes, ne katla malām.
Katliņu noņem no plīts un dažas minūtes ļauj mīklai padzist.

Pa vienai pievieno olas – man ērtāk šķiet mīklu maisīt ar miksera vijīgajiem zariņiem, nevis ar roku. Olu daudzums atkarīgs no to lieluma, man šoreiz pietika ar septiņām, lai gan recepte prasa no astoņām līdz pat divpadsmit olām.

Kad mīkla gatava, tā lēni un smagi tek no karotes.

Ja mīkla sanāk pārāk cieta, kūkas nepiepūtīsies un neveidosies tukšs viducis, ja pārāk šķidra mīkla – kūkas izplūdīs.

Uz cepamā papīra vai silikona paliktņa (man bija iespēja iemēģināt savu jauno brīnumu – ir labs!) ar konditorejas šprici vai divām karotēm liek mīklas piciņas. Bez šprices neiztikt, ja gribas tikt pie eklēriem. Attālumam starp kūkām jābūt pietiekamam, jo tās cepoties smuki uzpūšas.

Pannu ar mīklas pikām liek sakarsētajā cepeškrāsnī un cep 20-25 minūtes. Ja panna pilna ar kūkām, cepeškrāsni atstāj drusku vaļā, lai neuzkrātos dūmi un kūkas nesaplaktu. Gatavas kūciņas ir pacietas no ārpuses un sausas. Pavāre stāstīja, ka par ideālu vēja kūku lieicna tas, ka tā cepšanās laikā sāk dejot ap savu asi. Man gan tā nesanāca.

Pirmā panna sapļeka, manuprāt, manai krāsnij piemērotāka ir vecrīgu cepšanas paņēmiens – 15 minūtes 230 grādos un 15 minūtes 110 grādos ar drusku pavērtām durtiņām. Tā arī darīju ar nākamo plāti.

Vēja kūkas pilda ar vārīto krēmu – sanāca kādas 30 kūkas un visām arī pietika pildījuma.

Secinājums: man labāk izdevās un patīk vecrīgu recepte un cepšanas paņēmiens.

Rezultāts: ap 30 vidēji lielas vēja kūkas
Izmaksas: ap diviem latiem
Kalorijas: kopā ap 2500. Ja izcep 30 vēja kūkas, katrā ir ap 80 kcal. Ar pildījumu – ap 140 kcal.

Vairāk bilžu pie actuales.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: