Strūdele

Pirms braukšanas uz Vīni jācep strūdele! Un vispār, kā ir pareizi – strūdele vai štrūdele?
Pavārgrāmatā jau ļoti godīgi pateikts – steidzīgajiem un nepacietīgajiem ar šo recepti nav pa ceļam. Taču ne bez lepnuma jāsaka, ka man sanāca – planā mīkla nesaplīsa, viss kā nākas. Vienīgi… receptē teikts ‘1.5 kg ābolu (jānomizo un jāsagriež šķēlītēs)’. Es to, protams, iztulkoju šādi – 1.5 kg nomizotu un šķēlītēs sagrieztu ābolu. Teiksiet tas ir viens un tas pats? Muļķības! Es samizoju veselu kalnu un vairāk nekā puse palika pāri. Tātad – veikalā nopērkam 1.5 kg ābolus un mājās mizojam un šķēlējam.
Actuale saka, ka Vīnē konditori par šādu strūdeli smietos un rādītu uz mani ar pirkstu, bet jāsaka, ka bija garšīgi, jo sevišķi – ar saldējumu.

Strūdeļu mīkla:
250 grami miltu
trīs ēdamkarotes eļļas (40 grami)
šķipsniņa sāls
125 grami remdena ūdens
eļļa pārziešanai

Ābolu pildījums:
1.5 kg skābenu ābolu (jānomizo un jāsagriež šķēlītēs)
50 grami rozīņu
100 grami cukura, kas sajaukts ar kanēli
rīvēta citrona miziņa
80 grami rīvmaizes
60 grami sviesta

Pa virsu cepšanas laikā:
140 grami kausēta sviesta pārziešanai

Pārkaisīšanai:
pūdercukurs

Visiem produktiem jābūt istabas temperatūrā!

Bļodā iesver miltus un pievieno eļļu, sāli un ūdeni un samīca stingru mīklu. Mīklai jāatlec no bļodas malām un jābūt ‘zīdaini gludai’. Nezinu, kā ar to gludumu, bet šķita, ka uz to pusi ir.

Mīklu sadala divās daļās un liek uz šķīvja, kas apziests ar eļļu un arī pašu mīklu ieeļļo.

Virsū liek bļodu un uz pusstundu liek mierā.

Pa to laiku sviestā apcep rīvmaizi. Man rīvmaizes nebija, tāpēc uz pannas apkaltēju maizi un sarīvēju.

Samizo un sagriež ābolus.

Kad mīkla gana ilgi atpūtusies, cepeškrāsni uzsilda līdz 180 grādiem.

Uz galda uzklāj dvieli un apkaisa ar miltiem. Uz tā liek mīklu un ar rokām uzmanīgi un pacietīgi stiepj.

Stiepj, stiepj.

Līdz mīkla plāna un caurspīdīga.

Uz mīklas uzklāj pusi no apceptās rīvmaizes, daļu atstājot brīvu no tās.

Pa virsu kārto ābolus.

Uzber pusi no rozīnēm (mēs rozīnes izmērcējām viskijā), cukura maisījuma un citrona miziņas.

Strūdeli uzmanīgi sarullē, lai nesaplīstu mīkla.

Aizloka galus, ar savienojuma vietu uz leju liek uz pannas un apziež ar kausētu sviestu.

To visu atkārto ar otru pusi mīklas.

Strūdeles liek cepeškrāsnī uz kādām 45 minūtēm, ik pēc desmit minūtēm paver durvis, papriecājas un apziež ar kausētu sviestu. Receptē bija minēts, ka apziešanai vajadzēs tikai 60 gramus sviesta, bet man aizgāja visi 140.

Kad strūdeles gatavas, uz pannas drusku padzesē, apbārsta ar pūdercukuru un kopā ar garšīgu saldējumu liek uz šķīva.

Var strīdēties ir strūdele vai nav, bet garšoja labi.

Vairāk bilžu pie actuales.

8 Atbildes to “Strūdele”

  1. parsla.asere Says:

    Ja jau mērcējāt viskijā, tas liecina tikai vienu – viss rums ir izdzerts.:(

  2. ruu Says:

    Uztaiīju. Sanāca vienkārši brīnišķīgi!!!! Pirms bēru virsū apcepto rīvmaizi, uzziedu mīklai virsū skābo krējumu. Un vēl pavidam panašķojos paņemot tējkaroti skābā krējuma un uzberot virsū cukura/kanēļa maisījumu. Vai, vai, cik garšīgi!!
    Strūeli ēdām kopā ar vaniļas saldējumu, bet tik pat izcili iet kopā arī ar vaniļas mērci.

  3. Strudel | actuale.net Says:

    […] (Strūdele) made by uwagatavo. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

  4. mentols Says:

    Sanāca garšīgī, vai tai strudeles mīklai jābu tadai kraukšīgai -man sanāca tada🙂

  5. Яблочный штрудель | Apple Strudel | actuale.net Says:

    […] Ābolu Strūdele made by uwagatavo. […]

  6. Ābolu receptes manā un citos blogos | Prieks gatavot Says:

    […] 6.Uwagatavo.wordpress.com ābolu strūdele […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: