Pončiki-biezpiena bumbiņas

Mūsmājās par pončikiem sauc to, ko citās mājās par eļļā vārītām biezpiena bumbiņām. Vispirms par to mani pārliecināja actuale, stāstot, ka viņas bērnībā tante taisījusi brīnišķīgus pončikus, bet tas, ko es tūdaļ taisīšot, noteikti nebūs TAS. Otrreiz vīlos pie Elīnas un Janča – arī viņi uzskata, ka pončiki un biezpiena bumbiņas eļļā nav viens un tas pats. Eh. Lai nu būtu. Vismaz calis.lv ar pončikiem saprot to pašu, ko es, un māsa teica, ka ir garšīgi. Un visi, ko viņa kojās pacienāja, teica to pašu. Bet Jūs jau zināt, kā ir ar tiem, kuri dzīvo kojās…

Recepte:
kilograms vājpiena biezpiena
četras olas
320 grami miltu
200 grami cukura
200 grami rozīņu
tējkarote sodas
eļļa, kur vārīt pončikus
pūdercukurs pārkaisīšanai

Vispirms uzliek vārīties eļļu – drusku vairāk nekā pus katliņu. Ja būs gandrīz pilns, eļļa velsies pāri.

Kamēr eļļa silst, sajauc mīklu. Biezpienam piesit olas un pieber cukuru.

Pieber miltus, sodu un rozīnes.

Kārtīgi samaisa un ar mitrām rokām veido bumbiņas, ko liek karstā eļļā, dažbrīd pabakstot, lai bumbulīši apgriežas uz riņķi un ir vienmērīgi brūni. Kad padzisuši, apber ar pūdercukuru.

Man kaut kas nebija lāga – no ārpuses izcepās, bet vidus jēls, un ļoti taukaini, eļļa kaut kā ļoti, ļoti sasūcās iekšā. Kā izvārīt pončikus, lai būtu tādi forši? Kā atrast īsto temperatūru? To es diemžēl nezinu.

P.S. Jārēķinās, ka pēc pončiku cepšanas visa virtuve būs eļļaina. Lai cik rūpīgi es cepu, eļļa nopilēja uz plīts un arī grīda nepalika bešā. Visai ķēpīga padarīšana – virtuvē nepieciešama pamatīga tīrīšana. Turklāt ne pārāk droši – eļļa ir briesmīgi karsta, arī es savā apzinīgajā vecumā apdedzinājos.

Izmaksas: Ls 4
Daudzums: kādi simt bumbulīši
Kalorijas: piedod, Zane, nemāku izrēķināt, cik daudz katrā sasūcās eļļa

Vairāk bilžu pie actuales.

8 Atbildes to “Pončiki-biezpiena bumbiņas”

  1. viipsna Says:

    es jau sapratu. miljōns kaloriju katrā pončikā🙂

  2. parsla.asere Says:

    Nezinu, kas Tev tā par recepti, bet mūsmājās gatavojām tā – 400 g biezpiens, 2 glāzes milti, 7 (!) olas. 3 ēdamkarotes cukurs, 1 tējkarote soda, 1 tājkarote sāls, rozīnes daudz! Tad nebūs jēls vidus un apcepināta ārpuse.

  3. parsla.asere Says:

    Nu, nu, neglaimo!

  4. andra Says:

    Nu, es piekritīšu tiem, kas saka, ka pončiki nav tas pats, kas biezpiena bumbiņas. Pončiks ir no miklas. Pončiks var būt bez nekā (apbērts ar pūdercukuru), var būt ar rozīnēm, var būt pildīts (ar ievārijumu- vēlams džemu vai to, ko agrāk sauca par povidlu) vai biezpienu. Bet pats viņš no biezpiena nav. Protams, tas tavas biezpiena bumbas nepadara sliktākas.

  5. Mammas pončiki « uwa gatavo Says:

    […] joprojām atceros to dienu, kad pirmo reizi cepu pončikus un briesmīgi izgāzos. Kopš tās reizes arī neesmu tiem ķērusies klāt, jo tā bija liela […]

  6. uwa, Mammas pončiki « home made Says:

    […] joprojām atceros to dienu, kad pirmo reizi cepu pončikus un briesmīgi izgāzos. Kopš tās reizes arī neesmu tiem ķērusies klāt, jo tā bija liela […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: