Sklandrauši

Radās ideja, ka ciemiņiem, pie manis nākot, jāņem līdzi kāda recepte, ko realizēt. Zane gribēja sušus, bet tos samērā nesen bijām taisījušas, actuale joprojām slēpās aiz fotoaparāta, bet putnupr bija visai ekstrēma ideja – taisām sklandraušus! Tuvējā Biotēkā atradu rudzu miltus, bet no žurnālu kaudzes izraku Ievas Virtuvi ar sklandraušu recepti, tāpēc nebija iespēju izvairīties.
Uz taisīšanu gan aktīvāka izrādījās Zane – ar saviem smukajiem, sarkanajiem nagiem aizrautīgi metās miltu un ūdens pļeckā.

Recepte:

  • divas olas
  • 500 grami ūdens
  • 800 grami rupjo rudzu miltu

Pildījums:

  • 400 grami burkānu
  • 100 grami krējuma
  • 80 grami cukura

Receptē teikts, ka jāņem divas olas, jāsakuļ un jāpievieno puslitrs ūdens.

Pielikām žurnālā minētos 400 gramus miltu, bet nekā – krietni par šķidru.

Pa druskai bērām vēl un vēl, līdz beigās aizgāja divtik vairāk miltu, nekā teikts receptē.

No mīklas ar rokām veido apaļus trauciņus ar maliņām uz augšu, lai pildījums netecētu prom.

Tikmēr liek kādu pie darba, lai uz smalkās rīves sarīvē burkānus. Mums bija tikai daži burkāni, ar ko pietika pusei mīklas – deviņiem palieliem sklandraušiem. Ja grib raušus tikai ar burkānu pildījumu, jāņem vismaz divtik burkānu. Pievieno krējumu un cukuru un liek mīklas trauciņos.

Cep 200 grādos kādas 20 minūtes – kamēr sklandrauši smuki dzelten-oranži.

Neviens nebija pierunājams skriet uz veikalu, tāpēc pildījām sklandraušus ar visu, kas atrodams ledusskapī.

Vairāk bilžu pie actuales.

4 Atbildes to “Sklandrauši”

  1. Kulinārijas blogi novembrī* Says:

    […] Sklandrauši […]

  2. LigaRo Says:

    Skaistas bildes/ receptes ilustrācijas! Par mīklu man it kā viss skaidrs, bet par pildījumu no receptes nesapratu – vai tur tiešām tikai burkāni, krējums un cukurs? Un, cik man zināms, burkāni pirms tam ir jānovāra? Pati reiz mēģināju ar nevārītiem un zinu, ka krāsnī tie pa 20 min noteikti neizcepsies?😉

  3. Sklandrauši | actuale.net Says:

    […] made by uwagatavo. Kurzemnieku nacionālais kultūras mantojums. Man gan vislaik prasās izrunāt – […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: