Rupjmaizes kārtojums

Man ļoti, ļoti garšo rupjmaizes kārtojums, tikai pati vēl ne reizi nebiju to gatavojusi. Visu vajadzīgo nopirku – rupjmaizi, saldo krējumu un sarkanu brūkleņu ievārījumu, un biju ārkārtīgi pārliecināta, ka zinu, kā gatavot – sagriezt maizi mazos gabaliņos un apcept sviestā. Šķiet, ka vecmamma tā taisa. Actuale ierosināja apkaltēt maizi cepeškrāsnī un samalt gaļas mašīnā, lai nav tik liela ķēpāšanās. Tās man nav, bet ir actuale kafijas dzirnaviņas. Ticiet man – kilogramu maizes samalt padomjlaika dzirnaviņās ir ārkārtīgi apnicīgi un kaitinoši. Tā vien šķiet, ka tik daudz tās nebija strādājušas visā savā dzīvē. Tas ir variants, bet ne tas labākais. Turklāt, maize samaļas līdz rīvmaizes konsisencei, tāpēc maize jāber plānās kārtās un starp tām dāsni jāsmērē saldais krējums un zapte.

Recepte

  • kilograms garšīgas rupjmaizes
  • 500 grami saldā krējuma
  • pāris ēdamkarotes cukura
  • burciņa brūkleņu ievārījuma

Cepeškrāsnī apkaltē rupjmaizi – kādos 200 grādos aptuveni 20 minūtes. Maizi salauž mazākos gabalos, lai vēlāk vieglāk samalt gaļas mašīnā.

Maizi samaļ gaļas mašīnā (vēlams) vai kafijas dzirnaviņās (apnicīgāk).

Saldajam krējumam pieber pāris ēdamkarotes cukura un sakuļ puturkējumu.

Ņem trauku ar vāku un liek citus pie darba, lai kārtās liek rupjmaizi, putukrējumu un brūkleņu ievārījumu, kamēr trauks pilns. Šis man laikam bija 2.4 litru ietilpīgs un īsti laikā.

Lai tik strādā citi, tikmēr var iedzert koliņu.

Pa virsu vēl uzliek pēdējo putukrējuma kārtu, izliek pēdējās ievārījuma piles un pārkaisa ar maizes drupačām.

Traukam uzliek vāku un liek ledusskapī uz vismaz dažām stundām, vislabāk – ēd tikai nākamajā dienā.

Secinājums: maizei derētu piebērt vēl drusku cukura un varbūt paslapināt ar citrona sulu, kā arī bērt plānākās kārtās, lai maize nav tik sausa kā mums sanāca.

Izmaksas: aptuveni trīs lati
Daudzums: ap diviem kilogramiem
Kalorijas: ap 250 kcal uz 100 gramiem

Vairāk bilžu pie actuales.

7 Atbildes to “Rupjmaizes kārtojums”

  1. Antuanete Says:

    Es, ja saņemos uz šo ēdienu (nepatīk tā noņemšanās ar rupjmaizi :)), parasti mēģinu rupjmaizi sarīvēt/sadrupināt svaigā veidā un tad apgrauzdēt cepeškrāsnī – tādējādi maize nav rīvmaizes pulveris, bet gan saglabā nedaudz sulīguma. Ja kaltēt un malt, tad jau tikpat labi var izmantot gatavo rīvmaizi.

  2. Kulinārijas blogi novembrī* Says:

    […] picas. Runājot tālāk par tautisko, blogā tiek piedāvāta kāršas pagatavošanas recepte un rupjmaizes kārtojums.  Uwa ir tikusi pie lieliskas sadarbības ar fotogrāfi un šausmīgi glītām bildēm. Bet jūs […]

  3. Diāna Says:

    Es izmantoju “Lāču” rīvmaizi. Ļoti labi sanāk, tikai vajag diezgan daudz ūdeni, lai rīvmaize kļūtu pareizās konsistences. Un noteikti ne vairāk kā puspaciņu. Tilpums vairākas reizes palielinās. Iznāk labi. Lai veicas….

  4. zancy Says:

    paldies par recepti. sanāca gardi, es gan veicu atsevišķas modifikācijas🙂
    1) izmantoju ķelmēnu rupjmaizi, to vienkārši sadrupinot ar rokām (ir gan laikietilpīgi un pirksti bik sāp, bet patika konsistence pēc tam)
    2) cepeškrāsnī apgrauzdēju sviestā (ap 50 grādu t) un tad sapilināju citrona sulu virsū
    3) tā kā meitiņa baidījās no putotāja skaņas, putukrējumu tādu pašķidru salēju, bet no defekta sanāca efekts – maize ļoti labi izmirka
    4) ņemot vērā tavu piebildi par saldumu, pirms ievārījuma kārtas nedaudz uzbēru pūdercukuru maizei
    5) liku uzreiz jau mazajās bļodiņās ledusskapī, lai katram savs trauks tiek🙂
    tagad ēdu un ir ņammmmm🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: