Biezpiena kūka ar ķirbi

Biju aizbraukusi pie vecmammas, un viņa man izstāstīja visādas interesantas receptes, viena no tām – plātsmaize ar biezpienu un ķirbjiem. Sākumā likās, ka varētu būt jocīgi, bet tāda feina kūka sanāk – it kā biezpienkūka, bet pildījums ir tāds pufīgs un mitrs.

    Recepte:

  • smilšu mīkla no 60% sviesta un ar 50 gramiem tumšbrūnā cukura un apelsīna miziņas
  • kilograms 0.5% biezpiena
  • 150 grami baltā cukura
  • 100 grami tumšbrūnā cukura
  • četras olas
  • 150 grami 20% krējuma
  • apelsīna miziņa
  • kādi 400 grami smalki sarīvēta ķirbja

Vispirms uztaisa smilšu mīklu no 60% sviesta un ar 50 gramiem tumšbrūnā cukura un rīvētu apelsīna miziņu. Lai mīkla kādu pusstundiņu atpūšas.

Kad mīkla atpūtusies, kūkas formu 28 dm diametrā izsmērē ar sviestu un ar rokām izveido mīklas groziņu, kur liet pildījumu. Centos kā pēc priekšstatiem – izrullēt un tad ieklāt formā, bet man nekas nesanāca un mīkla pielipa pie galda. Tā nu darīju, kā vienmēr – ar rokām iespaidīju mīklu kūkas formā.

Pildījumam ņem kilogramu biezpienu ar 0.5% tauku saturu, pievieno smalki sarīvētu ķirbi, cukuru, olas, rīvētu apelsīna miziņu un krējumu.

Visas sastāvdaļas labi samaisa, man patīk to darīt ar blenderi, un lej mīklas groziņā.

Kūku cep aptuveni 40 minūtes 200 grādus karstā krāsnī. Kad gatava, atdzesē, izņem no formas un ēd.

Izmaksas: ap 4.5 latiem
Rezultāts: ap 2.7 kg
Kalorijas: 100 gramos ir ap 200 kcal

8 Atbildes to “Biezpiena kūka ar ķirbi”

  1. Antuanete Says:

    Fūū, izrādās, ka ir pasaulē vēl normāli cilvēki, kas smilšu mīklu formā liek tāpat kā es🙂 Tā dzesēšana ledusskapī un rullēšana man nekad nav bijusi saprotama – vienīgo reizi, kad mēģināju, mīkla bija pārāk atdzisusi un vispār nerullējās. Gatavoju arī ar atlaidinātu sviestu, ko ir daudz vieglāk pirkstos saplucināt ar miltiem.

    • uwa Says:

      Fuu, un es visu laiku mocījos kompleksos, ka visas smalkas dāmas dara ne tā, kā es : )

      Starp citu, varbūt Tu zini, kāpēc visās receptēs raksta, ka smilšu mīkla jāsamīca ļoti fiksi?

      • Antuanete Says:

        Vakar beidzot kārtīgi izlasīju par mīklas gatavošanu savā grāmatu grāmatā (aka “Joy of cooking”). Principā smilšu mīklai fiksa mīcīšana nav vajadzīga, tā attiecas uz kārtaino mīklu (ne tikai to, ko pie mums taisa ar etiķi un rulllējot daudzas kārtas, bet arī franču pate brisee, angliski flaky pastry crust). Galvenais, no kā jāizvairās mīklas gatavošanā, ir glutēna izdalīšanās mitruma ietekmē, jo tas padara mīklu sīkstu (tipa, otrās dienas pīrādziņi). Smilšu mīklā miltus no glutēna izdalīšanās pasargā taukvielas, tāpēc arī tai sviestu var mīcīt atlaidinātu – taukvielas pārklāj miltu daļiņas un mīkla paliek irdena. Kārtainajai mīklai, kad sastrādā taukvielas ar miltiem, jāatstāj zirņa lieluma taukvielu piciņas, kas cepot kūst un rada plānās mīklas plēksnītes, pārējai miltu un taukvielu masai jābūt samērā sausai un birstošai – ja sastrādā par daudz un sviests paspēj izkust, tad sanāk smilšu mīkla. Tāpēc arī fiksā taisīšana, lai saglabātu mīklas tekstūru – un mīklu kopā sadabū, ātri sajaucot ar ledainu ūdeni, arī lai tā pārāk nesaslapst un nesanāk sīksta.
        Tā apmēram es sapratu🙂

      • uwa Says:

        Cik izsmeļoši, paldies!

  2. anda Says:

    Atrais jautajums, cik miklai vajadzigi milti, vai tikai sveists un tumsaias cukurs?

  3. Baravika Puķumaize (@cherrymoney) Says:

    Vai var biezpienu aizstàt ar rikotas sieru?

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: