Ziemassvētku kūka

Ir pēdējais laiks, lai gatavotu Ziemassvētku kūku!
Saklausījos, ka sekretāre tādu katru gadu taisot, arī visur citur, kur vien dzirdi, visi runā, ka cep tādu vai līdzīgu. Sakaunējos un nolēmu pamēģināt.
Līdzšinējā pieredze liecina, ka tas ir visai dārgs prieks, bet cerēsim, ka rezultāts ir to vērts.

Augļu maisījums

  • 400 grami tumšās, lielās rozīnes
  • 200 grami gaišās, lielās rozīnes
  • 150 grami žāvētas plūmes
  • 150 grami žāvētas aprikozes
  • 200 grami žāvētas dzērvenes
  • rīvēta citrona miziņa un sula
  • rīvēta apelsīna miziņa un sula
  • 150 grami ingvera-apelsīnu ievārījums
  • 150 grami rums
  • divas ēdamkarotes vaniļas ekstrakts
  • divas ēdamkarotes kanēlis

Mīkla

  • 320 grami milti
  • 2 ēdamkarotes kanēlis
  • tējkarote malts muskatrieksts
  • tējkarote cepamais pulveris
  • pustējkarote sāls
  • 250 grami sviests
  • 200 grami cukurs
  • sešas olas

Es oriģinālreceptē minēto brendiju aizstāju ar rumu. Visai izšķērdīgi, jā, bet likās – ja jau, tad jau!

Iepriekšējā vakarā palielā bļodā ar vāku saber rozīnes, dzērvenes, sasmalcinātas aprikozes un plūmes. Man kūkās rieksti ne visai patīk, tāpēc bez tiem iztiku. Pievieno citrona un apelsīna miziņu un sulu, rumu, ievārījumu, garšvielas un vaniļas ekstraktu, un samaisa. Uzliek vāku un līdz nākamajai dienai liek mierā. Pirms gulētiešanas paskatījos un man šķita, ka derētu vēl drusku ruma, tā nu pielēju vēl kādus 50 gramus.

Nākamajā dienā vienā bļodā sajauc miltus, garšvielas un cepamo pulveri. Otrā bļodā satrin mīkstu sviestu ar cukuru, ar mikseri turpina kult, pa vienai pievienojot olas. Pieber miltus ar garšvielām, kas gaida otrā bļodā. Visbeidzot – pievieno augļu maisījumu un rūpīgi izmaisa.

Kūkas formu 28 cm diametrā izklāj ar cepamo papīru, malas ieziež ar sviestu, un lej mīklu.

Formu ar mīklu liek 120 grādu karstā cepeškrāsnī un cep trīsarpus stundas. Tagad tik pamanīju, ka es aizmirsu zem kūkas palikt pannu ar ūdeni. Kādu ļaunumu tas nodarījis, redzēsim pēc dažām nedēļām.

Kūku atdzesē, izņem no formas.

Uz galda izklāj foliju, tam pāri – marli, ko palaista ar rumu un virsū liek kūku.

Kūku ietin marlē un aplaista ar rumu. Šajā brīdī Kaspars sāka nelabā balsī iejaukties, ka tā ir tīrākā izšķērdība.

Ietin folijā un noliek labi redzamā vietā, lai ik pa laikam atcerētos aplaistīt ar alkoholu.

Degustēsim pēc dažām nedēļām.

11 Atbildes to “Ziemassvētku kūka”

  1. parsla.asere Says:

    Piekrītu Kasparam.

  2. Antuanete Says:

    Manā pavārgrāmatā rakstīts, ka kūkas, kuras laista ar alkoholu, labāk nelikt folijā, jo ar laiku alkohols un folija reaģē, sadaloties nevēlamās ķīmiskās vielās. Labāk tīt, piemēram, pārtikas plēvē. Es savas kūkas vienkārši tinu pārtikas plēvē un kā pagales krauju plauktā (cepu garenajā kēksa formā); tā arī dāvinu, ietinot smukā papīrā, jo kūka ir trekna un bez pārtikas plēves var sataukot blakus esošos priekšmetus.
    Ja sagribi izcept vēl kādu, te ir manis izmantotās receptes http://www.sapforums.lv/index.php?t=43475, http://www.sapforums.lv/index.php?t=43474, http://www.sapforums.lv/index.php?t=61448, http://www.sapforums.lv/index.php?t=43169. Man vislabāk patīk dark fruitcake, jo no vienas mīklas jaukšanas reizes sanāk 2 kēksi🙂

  3. Anelle Says:

    Pieļauju, ka šī ir kāda gadu veca recepte, bet- kā iznāca? Ir vērts taisīt?

  4. Ziemassvētku kēkss « uwa gatavo Says:

    […] izmēģinājusi Ziemassvētku kūku, ko cep mēnesi iepriekš un tad ik pa laikam dāsni laista ar alkoholu. Tā, protams, ir ļoti […]

  5. uwa, Ziemassvētku kēkss - home made Says:

    […] izmēģinājusi Ziemassvētku kūku, ko cep mēnesi iepriekš un tad ik pa laikam dāsni laista ar alkoholu. Tā, protams, ir ļoti […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: