Piparkūkas

Pagājušā gadā taisīju piparkūku mīklu pēc kolēģes Signes receptes, bet mēģinājums cieta neveiksmi, jo bija teikts sajaukt cukuru, ūdeni un vēl kaut ko, uzvārīt, atdzesēt un tad jaukt klāt citas sastāvdaļas. Kamēr maisījums atdzisa, tas pārvērtās par akmenscietu masu.
Nesen kolēģe Laura atnāca uz darbu starojoša, jo izdevies pagatavot burvīgu piparkūku mīlku. Atsūtīja recepti un mēģināju vēlreiz, bet arī šoreiz negāja pārlieku gludi – izkausēju cukuru, pielēju ūdeni un… izrādījās, ka tas jādara ĀRKĀRTĪGI uzmanīgi, jo karstajā cukura masā strauji ielietais ūdens ar švunku sprāgst un burbuļo.

Recepte

  • kilograms cukura
  • 250 grami ūdens
  • 1.2 kg miltu
  • 500 grami margarīna
  • 60 grami skābā krējuma
  • trīs olas
  • tējkarote sodas
  • ēdakmarote kanēļa
  • ēdakmarote maltu krustnagliņu
  • tējkarote malta kardamona
  • tējkarote malta muskatrieksta
  • ēdamkarote ingvera pulvera
  • ēdamkarote malta koriandra
  • ēdamkarote maltu melno piparu
  • ēdamkarote maltu smaržīgo piparu

Katlā ieber cukuru un izkausē ik pa laikam apmaisot. ĻOTI UZMANĪGI, jo šķidrais cukurs ir ļoti karsts, pievieno ūdeni. Maisa, maisa, maisa, kamēr cukura sīrups ir viendabīgs. Pievieno margarīnu un maisa līdz tas izkūst.

Noņem no plīts, pievieno pusi miltu un kārtīgi izmaisa. Pievieno visas garšvielas, krējumu, kas sajaukts ar sodu, un viegli sakultas olas. Galu galā pievieno atlikušos miltus un maisa un mīca, līdz masa viendabīga.

Es mīklu liku divu litru kantainā saldējuma traukā un noglabāju ledusskapī.

Kad Ziemassvētku noskaņa atnākusi, mīklu ņem ārā no glabātuves un cep. Mīkla vieglāk rullēsies, ja pāris stundas pirms cepšanas to paturēs istabas temperatūrā. Galdu un mīklas rulli apkaisa ar miltiem, izrullē mīklu un ar smukām formiņām izspiež piparkūkas.

Manai mammai garšo plānas, plānas piparkūciņas, bet tētim un kundziņam – biezas. Man pašai laikam garšo visas, ka tik garšīga mīkla, bet labāk – zvaigznītes un eglītes.

Piparkūkas ar plānu nazi noņem no galda, liek uz plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Var apsmērēt ar viegli sakultu olu, tad piparkūkas būs smuki spīdīgas. Liek līdz kādiem 180-200 grādiem sakarsētā cepeškrāsnī uz 7-10 minūtēm. Cik ilgi cept ir gaumes jautājums. Taču labāk nepiededzināt.

Ķēpa ar paštaisītu mīklu ir liela, turklāt, tā nav tik garšīga kā tā, ko mums katru gadu sataisa viena dāma. Tā mīkla ir mans piparkūku etalons, ar ko salīdzinu visas citas.

Rezultāts: kādi trīs kilogrami
Izmaksas: līdz trim latiem
Kalorijas: 100 gramos piparkūku ir ap 400 kcal

Vairāk bilžu pie actuales.

6 Atbildes to “Piparkūkas”

  1. parsla.asere Says:

    Varēji jau nemocīties. Tavi 4 kg jau ir mājās un noglabāti drošā vietā.

  2. Brigita Says:

    Man ir baigi labā piparkūku recepte, tagad nav laika, bet, kad atnākšu mājās, uzrakstīšu, galvenais, ka tur liektu mežrozīšu sīrupu. Bet… problēma ir tāda, ka piparkūkas sanāk ļoti cietas, daudziem jau patīk, bet man tomēr gribētos, lai tās būtu mīkstākas – drupenākas. Varbūt vari kaut ko ieteikt, ko lai dara, pievieno? Varbūt cepšanas temp. jāmaina?
    Paldies!

    • uwa Says:

      Tad jau atkal būtu āķis lūpā pamēģināt:)

      Es šādās lietās tiešām neorientējos, bet varbūt var drusku mazāk miltus? Un bišku vairāk taukvielas?

  3. Brigita Says:

    Jā, vecmāmiņa teica to pašu. Brīvdienās mēģināšu vēlreiz!🙂

    Tātad beidzot mana piparkūku mīkla:
    0,250 l iesala eksrakta (nopērkams Rimi – “Iļģuciema”)
    0,250 l mežrozīšu sīrupa (var droši likt arī vairāk, tikai tad – proporcionāli vairāk vajadzēs arī miltus un margarīnu)
    200 g margarīna (ar šādu daudzumu sanāk tiešām cietas)
    300 g cukura
    2 olas
    1 kg miltu
    1 tējkarote piparkūku garšvielas
    šķipsniņa sodas

    Mīkla sanāks diezgan pagaiša, ja gribas tumšāku, tad jādarās ar cukura grauzdēšanu – tāpat kā Tu jau raksti savā receptē.

    Iesalu, sīrupu, margarīnu un cukuru katlā maisot izkausē, tad pievieno garšvielas, sodu un pusi miltu. Sajauc masā un atdzesē. Pieliek olas, atlikušos miltus un samīca. Tad dara tāpat, kā parasti ar piparkūku mīklām – patur ledusskapī, veltnē, cep… Jācep ļoti īsu brīdi, jo var piedegt, kādas 7 – 10 min max.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: