Ķiploku grauzdiņi

Ķiploku grauzdiņi ir lielisks našķis vai uzkoda – saucat kā gribat. Un punkts. Šis ir ēdiens, par kuru diskusijās neielaižos, jo tik ilgi, cik man garšo ķiploki, nespēju atteikties no grauzdiņiem.
Turklāt, šajā baciļu laikā ķiploku grauziņus droši var ēst arī profilaktiskos nolūkos, man vismaz tā labpatīk domāt. Vienīgi nevar saēsties par daudz – ķiploki, sāls un eļļa pārāk lielos daudzumos var nepatikt kuņģim. Tāpēc ar tiem kā ar visām labajām lietām – jāmāk laikus apstāties.

Recepte

  • rupjmaize
  • eļļa
  • ķiploki
  • sāls

Es ņemu 800 gramu kukulīti rupjmaizes, kādu litru eļļas, divas galviņas ķiploka un sāli… nu sāli tik daudz, cik roka pagrābj.

Ir izmēģināti dažādi grauzdiņu veidi – kaltēti cepeškrasnī un pēc tam ieziesti ar ķiploku masu (pārāk cieti), cepti pannā (baigā ņemšanās ar grozīšanu) un vārīti eļļā. Pēdējais variants, lai arī vistreknākais, manuprāt, ir vislabākais.

Tātad, Uz plīts liek katliņu un tajā devīgi ielej eļļu. Tai katliņā nevajadzētu būt vairāk nekā 3/4 – lai neburbuļo pāri malām. Šoreiz izmantoju saulespuķu eļļu un bija ļoti labi.

Kamēr eļļa karst, maizi sagriež strēmelītēs.

Nomizo ķiplokus un izspiež caur ķiploku spiedi.

Kad eļļa šķiet gana karsta, iemet vienu maizes gabaliņu testētāju. Ja eļļa to uzņem ar sajūsmu un apkārt no priekiem met smukus burbulīšus, tā ir gana gatava. Maizi katlā liek ne pārāk daudz – lai visiem gabaliņiem ir vieta.

Blakus katlam novieto bļodu, kurā ielikts sietiņš, un ieklāj papīra dvieļus. Tie palīdzēs labāk tikt vaļā no liekās eļļas.

Kad grauzdiņi dažas minūtes vārījušies, tos ar putu karoti izsmeļ un liek notecināties. Grauzdiņu vārīšanas laiks jānoķer pašiem pēc gaumes – man patīk tādi ne pārāk cieti.

Bļodas (vislabāk ar vāku) dibenu iesmērē ar saspiestajiem ķiplokiem un ieber grauzdiņus. Pārber ar sāli un bļodu krata, cenšoties panākt, lai visiem grauzdiņiem tiek ķiploks. Bļodā ar vāku ir vieglāk, jo tad var tā sirsnīgi kratīt.

Kad grauzdiņi iesmērējušies ar ķiplokiem, pārliek citā bļodā, un gatavo nākamos. Tā rīkojas, kamēr izbeidzas maize.

Protams, ņemot grauzdiņus ārā no katla, eļļa notek arī uz plīts, un pēc tam nepieciešama rūpīga virtuves uzkopšana. Arī brilles mēdz aizlipt ar sīkiem eļļas pilieniņiem, taču rezultāts ir tieši tik labs, lai reizi pa reizei sevi palutinātu.

Vairāk bilžu pie actuales.

6 Atbildes to “Ķiploku grauzdiņi”

  1. m. Says:

    So versiju var saukt par ellas grauzdinjiem!

  2. ezz Says:

    Man atkal patīk nevis kaltēti cepeškrāsnī, bet zem grila palikti, lielā karstumā, apgrauzdēti, ar nelielu eļļas apslacījienu, pēc Jūlijas Visockas parauga. Tad traukā ar vāku kopā ar izspiestu ķiploku un bik bik sāli sakratīti. Nav trekni, ir kraukšķīgi, bet nelauž zobus.

  3. Maruta Says:

    Šādu variantu nekad neesmu mēģinājusi. Mūsu pēdēja laika atklājums ir tosteris. Eļļu vispār nevajag🙂

  4. Harela Says:

    Sveika, netīšam uzgāju tavu blogu … āh.. atzīšos dievīgi, tieši tas ko meklēju. Par ķiplokgrauzdiņiem… es senāk iegādājos maximā uz atlaidēm frī vārāmo katlu… ideāli priekš grauzdiņiem😉

  5. Didrichsonu Valdis Says:

    Paldies! (Piedodiet, jo man nav latviskas fontes uz datoru)

    Gan jau 15 gadus atpakal es apciemoju tevzemi lai satiktu radus un lai pats varetu redzet kur gimene radas.

    Mes bijam laimigi ka izirejam dzivokli Vecriga. Ikkatru vakaru, es religiski pirku sos grauzdinus. Esmu sajusminats, ka atkal varesu so gardumu baudit.

  6. Garlic bread | actuale.net Says:

    […] bread (ķiploku grauzdiņi) made by uwagatavo. Brown bread, oil, garlic and salt. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: