Spring rolls party

Vēlmi taisīt spring rolls radīja mana kolēģe, kura priecīgi stāstīja, cik tas gan ir foršs ēdiens un ka viņa mājās tos itin bieži taisa. Āķis lūpā! Turklāt, pagājušā nedēļā Mārtiņš Rītiņš bija iekāpis televizorā un taisīja varen smalkus spring rolls ar tunci.
Mani no ceļa noveda vjetnamiešu recepte, kur šos tīstokļus ievirpina rīsu papīrā, nevis speciālajā spring rolls mīklā. Veikalā uz rīsu papīra paciņas izlasīju, ka tos var ēst gan jēlus, gan eļļā vārītus. Tā nu ledusskapi, kur glabājas īstā spring rolls mīkla, atsāju mierā.

Tātad, man bija 500 grami rīsu papīra, kāds litrs eļļas, kur tos vārīt, un četri dažādi pildījumi.

Pildījums Nr.1.

  • četri burkāni
  • mazā bundžiņa bambusa asnu
  • maza burciņa ar marinētiem šampinjoniem
  • drusciņa rīsu nūdeļu
  • dažas ēdamkarotes sojas mērces

Vispirms sākām ar spring rolls, kuru recepti man pastāstīja taizemiešu dāma. Tas laikam arī ir tradicionālais pildījums – burkāni, bambusu asni (man konservēti), šampinjoni (man marinēti), rīsu nūdeles un drusku sojas mērces.

Rīsu nūdeles ieliek verdošā ūdenī un minūtes trīs patur. Tikmēr sarīvē burkānus.

Pieber sasmalcinātus marinētus vai svaigus šampinjonus.

Un konservētus bambusu asnus.

Tad pievieno sasmalcinātas rīsu nūdeles un pielej sojas mērci. Visu labi samaisa.

Bļodā ar vēsu ūdeni pa vienai liek rīsu papīra lapiņas. Pamēģināju ielikt čupiņu, bet tad lapiņas nejauki salīp. Patur dažas minūtes, kamēr papīrs mīksts.

Tad atkal pa vienai ņem ārā un liek uz dvielīša. Gan neizmērcēts, gan izmērcēts rīsu papīs ir ļoti trausls, tāpēc ar to jāapietas uzmanīgi. Rīsu papīrs garšo pēc rīsu nūdelēm, teju vai kā plānas un baltas lazanjas plāksnītes.

Dziļākā pannā ielej eļļu un uzkarsē. Ja pannā būs par maz eļļas, rullājiem nebūs vietas, lai pagrieztos uz otriem sāniem, un tie apsvils. Acīmredzams piemērs:

Tikmēr gatavo kaudzi ar jēliem spring rolls, lai pēcāk var nodoties cepšanai, nedomājot ne par ko citu.

Paņem vienu lapiņu ar stūrīti pret sevi un uz tā liek pildījumu.

Reizi vai divas uzloka uz augšu.

Uz vidu noloka sānu stūrīšus.

Un aizloka līdz galam, lai rullīša pildījums no visām pusēm ietīts rīsu papīrā. Papīrs ir lipīgs, tāpēc rullītis salips pats.

Šādi turpina, kamēr pildījums beidzies. Nesaskaitīju, cik rullīšiem pietika, bet laikam bija divi brangi šķīvji.

Kad rullīši sapildīti, arī eļļa būs gatava. Pa dažiem liek karstajā eļļā un no abām pusēm apcep. Nevajag dikti bakstīt, jo rīsu papīrs ir trausls un, tikko tam pieskaras ar dakšu, izraujas rīsu papīra gabaliņš un pa to izveļas pildījums. Labāk, lai rullīši drusku salīp, tad tos arī vieglāk apgriezt otrādi. Pa vienam tie niķojas un grib peldēties eļļa tikai tā, kā pašiem patīk.

Kad rullāji no abām pusēm brūnīgi, tos izķeksē no eļļas un uzliek uz papīra salvetēm, lai notek liekā eļļa.

Man likās, ka vajadzētu uztaisīt kādu īpašāku mērci par receptēs redzēto saldo čili mērci, bet jātzīst, ka ar to pašu ļoti labi garšo. Salīdzinot ar visiem pārējiem izmēģinātajiem pildījumiem, šis bija vislabākais.

Pildījums Nr.2.

  • laša fileja
  • vasabi

Noskatoties no Mārtiņa Rītiņa, sagriezu lasīti mazākos gabalos un sasmērēju ar vasabi. Kādu brīdi atstāj, lai savelkas, tin rīsu papīrā un cep.

Gatavojot likās, ka šie nu būs varen smalki rullāji, bet beigās šķita pārāk ziviski.

Pildījums Nr. 3.

  • garneles
  • saldā čili mērce

Sakapā garneles un sajauc ar saldo čili mērci. Ietin rīsu papīrā un cep.

Šis pildījums uzvedās visdīvaināk – laikam garneles bija pārāk slapjas un rullāji pa pannu trakoja, metot melnas putas. Pēc tam šajā eļļā neko citu vairs nevarēja cept. Turklāt, rullāji bija tik neglīti melni, ka neviens pat nepagaršoja.

Pildījums Nr. 4.

  • siers

Arī siera pildījums uzvedās dīvaini – izcepta rullāja ārpuse lipa pie zobiem, tāpēc pildījuma garšu vairs nevarēja godprātīgi novērtēt.

Foto: actuale.net

Putnupr recenzija par Spring rolls party, kurā gatavojām arī ķiploku grauzdiņus, panna cotta un šokolādes mafinus, te.

4 komentāri to “Spring rolls party”

  1. actuale Says:

    neviens nekomentē.

  2. Spring Rolls | actuale.net Says:

    […] rullāji – vismaz mēs tā uzskatām, taizemieši gan noteikti ir šausmās) made by uwagatavo. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

Komentēt