Macaroons

Cik vien ir dzirdēts, šie ir varen sarežģīti cepumiņi. Ilgu laiku domāju par tiem un tikpat ilgi nevarēju saņemties. Līdz noskatījos klipiņu, kur Loreina Paskāla gatavo macaroons. Tā vien likās, ka nevar būt nekā vienkāršāka kā uztaisīt ko tādu. Bet nu… tik viegli jau nemaz nav. Pirmajai reizei rezultāts ir apmierinošs, bet ne izcils.

Recepte

  • 125 grami pūdercukura
  • 125 grami maltu mandeļu
  • 90 grami olu baltumu
  • divas ēdamkarotes ūdens
  • 110 grami cukura
  • pārtikas krāsviela
  • 50 grami saldā krējuma

Vispirms tiek galā ar mandelēm. Šķiet, ka mandeļu miltus var nopirkt vien Gemosā, bet man ir slinkums tik tālu iet pakaļ. Tāpēc mandeles jāsamaļ – es cīnījos ar vecajām labajām kafijas dzirnaviņām. Pēc tam izsijāju caur sietiņu, lai mandeles būtu pēc iespējas smalkākā pulverī.

Sajauc pūdercukuru un mandeles ar 40 gramiem olu baltumu. Te laikam bez svariem neiztikt.

Sajauc vienā masā.

Pievieno pārtikas krāsu – abraka dabra un viss ir rozā.

Ņem mazu katliņu vai pannu, ieber cukuru un uzlej divas ēdamkarotes ūdens. Karsē uz mazas uguns, kamēr cukurs izšķīst un izveidojas sīrups. Es sākumā paņēmu to pannu, kas bija – ne pārāk mazu. Tikai no sīrupa ne vēsts, vienkārši apcepts cukurs, jo ūdens iztvaikoja. Mazs katliņš bija tieši laikā.

Kamēr veidojas sīrups, sakuļ 50 gramus olu baltumu stingrās putās. Turpinot kulšanu pielej karsto cukura sīrupu, kamēr olu masa kļūst spīdīga un stingra. Uzmanīgi sajauc abas masas.

Cepumu masu pilda konditorejas maisiņā un uz pannas, kas izklāta ar cepamo papīru, liek smukas, apaļas piciņas. Es laikam nošāvu greizi ar to, ka palaidu garām, ka tām jābūt aptuveni četru centimetru diametrā. Tā nu man sanāca mazmazītiņi macaroons.

Un tagad seko vispatīkamākā daļa – pannu trīs reizes nomet uz grīdas vai galda. Kādu pusstundiņu ļauj cepumiem atpūsties un liek 170 grādus karstā cepeškrāsnī uz 12-15 minūtēm, atstājot krāsns durtiņas mazliet pusvirus.

Kad cepumi gatavi, tos izņem no krāsns un atdzesē. Tikmēr sakuļ saldo krējumu ar drusciņu cukura un taisa tādus kā hamburgerīšus – divi cepumiņi un starp tiem putukrējums.

Man kaut kas līdz galam nesanāca – šiem cepumiem jābūt ar gludu virspusīti un porainu apakšiņu. Tā vien gribas vainot krāsni, jo gaisīgi konditorejas izstrādājumi, piemēram, olbaltuma cepumi un biskvīti, man nekad nav izdevušies. Šiem sanāca tukšs viducītis.

Dace gan teica, ka tik un tā ir garšīgi, un lai tad, ja es viņu gribu īpaši iepriecināt, cepu macaroons.

Foto: actuale.net

8 Atbildes to “Macaroons”

  1. Antuanete Says:

    No cik olām apmēram ir tie 90 grami baltumu?
    Izskatās pamēģināšanas vērts, bet es arī neuzticos savai jaunajai cepeškrāsnij – tā stulbā konvekcija visu sapurgā; ne vairs varu notrāpīt grādus, ne arī iemest kaut ko krāsnī un aizmirst – cepšanas laikā noteikti ir jāmaina restītes no apakšas uz augšu, lai virsiņa neapdeg:/ Bail iedomāties, kas varētu sanākt no šitik smalkiem cepumiem.

  2. Gicha Says:

    Pieļauju, ka vaina tiešām ir neprofesionālajā (mājas) cepeškrāsnī. Lasīju, ka vajagot cept 150 grādos 12 minūtes un pēc tam vēl patur kādas pāris minūtes izslēgtā krāsnī un ar pavērtām durtiņām🙂
    Bet šā vai tā, – izskatās gardi!

  3. tuurists Says:

    Izskatās labi, tikai kur var nopirkt pārtikas krāsas?

  4. Liva Says:

    Iemesls kāpēc nesanāca macarons ir tas, ka tiem patiešām ir jāpieiet ļoti nopietni, precīzi. Tas prasa daudz laika, pacietību, gatavošanos…
    Receptes var kompilēt no interneta resursiem vai grāmatu nopirkt Pierre Herme, Laduree, kur ir recepte vai citu (vairāk pieejamas franču valodā). 1) baltumiem ir pāris dienas jāstāv ledusskapī 2) ja gatavo cukura sīrupu, tad izmanto termometru 3) parasti ar krāsni nav problēmas, bet pareizo mīklas konsistenci (neatkarīgi no precīzajām proporcijām), kas izskatās šajā gadījumā par plānu.
    Vēlu veiksmi nākamajā reizē!

  5. :: Macaroons | Inese Kalnina Photography Says:

    […] Macaroons made by uwagatavo. […]

  6. Macaroons | actuale.net Says:

    […] made by uwagatavo. Interesting experiment – a sweet meringue-based confectionery made with egg whites, icing […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: