Klasiskās Lieldienu olas

Ja arī pašūpoties nesanāk, pašu krāsotas olas ir neatņemama Lieldienu sastāvdaļa. Turklāt, gadu no gada krāsojam pēc vienas un tās pašas metodes. Varbūt tas ir konservatīvisms, bet man pat neprasās izmēģināt spilgti zaļās un zilās ķīmiskās olu krāsas.
Vakar pirmo reizi olas krāsoju savās mājās, jo vienmēr iepriekš tas bija noticis pie vecākiem vai vecmammas. Un sanāca visai labi. Man gan nebija kamariņas, ar kuru olas padarīt spīdīgākas, tāpēc improvizēju un iesmērēju ar eļļu.

Vajag:

  • olas
  • sīpolu mizas
  • lapiņas, puķītes, rīsi
  • sāli
  • plānās zeķes
  • diegu

Pats galvenais ir sīpolu mizas. Par tām vienmēr parūpējas vecmammas, arī šoreiz man līdzi tika iedots paprāvs maišelis ar mizām. Mizas ieber katlā, kur vārīs olas.

Aplej ar karstu ūdeni un pieber sāli, lai krāsa labāk pieķeras un olas nesaplīstu. Ļauj kādu pusstundu pavārīties, lai krāsa būtu intensīvāka.

Tikmēr atrod kādu pusgaro zeķi, iziet ārā pēc lapiņām vai apšņikā istabas puķes un sameklē diegu.

Olu saslapina un uz tās uzliek lapiņu. Plānākas lapiņas smuki pielips, biezākas būs uzmanīgi jāpietur ar pirkstiem.

Izritina zeķi līdz purniņam un ieliek tajā olu.

Nostiepj, lai zeķe stingri apņem olu, un ar diegu kārtīgi aizsien.

Tā turpina ar puķītēm un rīsiem, kamēr olas beigušās.

Olu zeķi iepeldina katlā, lai no visām pusēm tiek klāt ūdens un mizas, un uz minūtēm 10-15 atstāj.

Kad noteiktais laiks pagājis, olas uzmanīgi izceļ. Zeķi pārgriež un pa vienai izņem olas. No katras noslauka lapiņas un rīsus un ierīvē ar eļļā samērcētu vatīti. Vislabāk gan ir ar žāvētas gaļas kamariņu. Mūsmājās pieņemts, ka tas jādara ātri – kamēr vēl pirksti deg.

Tradīcijas taču ir tik foršas!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: