Banānu kūka

Man vispār ir aizspriedumi pret kūkās un kēksos ieceptiem banāniem. Citas banānkūkas garšo pēc visa kā, tikai ne pēc banāniem un par to klātbūtni var vien nojaust. Nezinu īsti, kas tam par iemeslu, bet uzgāju feinu recepti un likās, ka tieši šo varētu pamēģināt. Šī ir tā saucamā apgāztā kūka – tas, kas gatavošanās laikā ir bijis dibens, uz šķīvja kļūst par virspusi. Tas ļauj visiem skaidri saprast, ka tā ir banānu, nevis biezpiena vai ābolu kūka. Turklāt, smuki izskatās.
Šī kūka ir guvusi atzinību – cepšu vēl.

Recepte

  • pieci vidēji banāni
  • 200 grami sviesta
  • 200 grami cukura
  • divas olas
  • 250 grami skābā krējuma
  • ēdamkarote vaniļas ekstrakta
  • 200 grami miltu
  • ēdamkarote cepamā pulvera
  • pustējkarote sāls
  • 200 grami brūnā cukura
  • divas ēdamkarotes citronu sulas

Ieslēdz cepeškrāsni un saregulē, lai uzsilst līdz 190 grādiem. Ņem kūkas formu 28 cm diametrā, izklāj ar cepamo papīru un malas iesmērē ar sviestu.

Ņem pusi (100 gramus) no sviesta un sajauc ar parasto cukuru un ar mikseri sajauc. Sviestam jābūt istabas temperatūrā. Brūno cukuru un atlikušo sviestu izmantos vēlāk, lai uztaisītu kūkas smuko augšiņu.

Pa vienai piesit olas, pievieno skābo krējumu un vaniļas ekstraktu. Visu labi izmaisa.

Pierīvē divus banānus.

Pieber miltus, sāli un cepamo pulveri. Visu samaisa viendabīgā masā.

Mīklu uz brīdi noliek malā. Ņem pannu un tajā izkausē atlikto sviestu un pievieno brūno cukuru. Ļauj cukuram izkust un pielej citronu sulu. Sagaida pirmos burbulīšus un ņem nost.

Izrādījās, ka man mājās ir nevis viens, bet veseli divi vīrieši, kurus arī liku pie darba – Kasparam labi padevās banānu griešana. Ar tiem izklāj kūkas formas apakšu.

Virsū lej sviesta un cukura masu – K palīdzēja ar izlīdzināšanu.

Pa virsu lej mīklu un kūku uz minūtēm 40 liek sakarsētā cepeškrāsnī.

Kad kūka izcepusies, to izņem no cepeškrāsns un uzmanīgi izgāž uz šķīvja.

Jārēķinās, ka apakšējā daļa ar banāniem un saldo ķēpu ir ļoti mitra un karsta un var šļakstīties. Mums sanāca neliels misēklis, jo stikla kūkas paliktnis aizbēga un daļa no kūkas aizbēga un nokrita uz grīdas.

Cepšanās laikā kūka bija baigi feini uzpūtusies, bet brutālā gāšana uz šķīvja nenāca par labu un tā sakritās. Tāpēc arī struktūra bija drusku gumijaina.

Kūka ir ļoti, ļoti salda. K un actuale teicās, ka jāēd kopā ar rūgtu kafiju.

Foto: actuale.net

6 Atbildes to “Banānu kūka”

  1. :) Says:

    man ļoti patīk tavs blogs, vienīgais, kuru ik pa brīdim pačekoju – foršas receptes un dzīvelīgs stāstījums, vnk acis var atpūtināt!! lai veicas!

  2. zancy Says:

    paldies par recepti! man arī patika tas, ka var labi tos banānus redzēt.
    es laikam liktu mazāk cukura, jo baigais saldums tomēr. kā arī – ja kādas 2h atdzesē, pirms ņem no formas ārā, tad ir mazāks risks ar to šlakstīšanos/notecēšanu (tai sviesta cukura masai jau jāsastingst nedaudz).
    par sakrišanos – kad taisu kūkas, kur ir daudz krējuma, jogurta vai biezpiena – tā gadās gandrīz vienmēr, bet man pat patīk tā struktūra🙂

  3. Banana cake | actuale.net Says:

    […] cake (banānu kūka) (банановый торт) made by uwagatavo (assistants – 2K (Krists & Kaspars)). Inspirations comes from B. ON A WHIM. #gallery-1 […]

  4. Laila Ungure Says:

    lielum liels paldies par recepti! krējuma vietā izmantoju grieķu jogurtu un pamatnei liku nedaudz mazāk cukuru. sanāca pufīga, un ļoti garda

  5. Elīna Says:

    Paldies par receptīti, tiešām gardi. Mazliet kaut kas nesanāca pie cukura kausēšanas, bet gala rezultātu tas neietekmēja🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: