Saldējums

Leldes gatavotais Rozīnes mājas saldējums ir tiešām lielisks, tāpēc viņas receptei uzticos pat acīm ciet. Protams, trekni bez gala, taču to pat nevar salīdzināt ar veikala saldējumu – ne pēc kalorijām, ne garšas. Savs laiks veikala saldējumam, savs – īpašam pašu gatavotam saldēdienam. Šis ir pavisam citāds, sākumā pat neierasts. Kad devu kundziņam noprovēt, viņš bija visai pārsteigts – tas taču plombīrs! Un ir jau arī.

Recepte

  • 500 grami saldais krējums
  • pieci olu dzeltenumi
  • četras ēdamkarotes pūdercukura
  • pāris tējkarotes vaniļas cukura

Kad biju pavisam maza, arī mums mājās bija saldējuma mašīna un mamma taisīja ko līdzīgu. Šo esmu aizņēmusies no Anda, bet izskatās, ka drīz varēšu atdot – es strauji briestu savam. Laikam uzdāvināšu sev dzimšanas dienā.

Lai tiktu pie visai klasiska saldējuma, vajadzīgs saldais krējums, olas, cukurs un vaniļas cukurs. Es šoreiz izlēmu izmēģināt ar pūdercukuru.

Bļodā ielej saldo krējumu.

Pieber divas ēdamkarotes pūdercukura un tējkaroti vaniļas cukura.

Ar mikseri ķeras klāt un puto līdz izveidojas putukrējums. Uzmanīgi – arī veikala saldo krējumu var sakult sviestā. Ticiet man, ir izdevies.

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem.

Dzeltenumiem pievieno divas ēdamkarotes pūdercukura, tējkaroti vaniļas cukura un saputo. Gana labi ir tad, kad masa gaiši dzeltena un krietni vairāk nekā sākumā.

Abu bļodu saturu rūpīgi samaisa kopā.

Masu liek saldējuma mašīnā vai trauciņā ar plānām malām un liek saldētavā. Ja neizmanto saldējuma mašīnu, masa ik pa brīdim jāapmaisa – aptuveni reizi 20-30 minūtēs, lai nesasalst vienā lielā gabalā. Pēc divām trim stundām saldējums ir gatavs ēšanai.

Te nu sākās mans piedzīvojums – trīs stundas ar ik pa brīdim darbināju padomju laika saldējuma mašīnu, bet nekādā jēgā. Tad masu vienkārši ik pa laikam apmaisīju ar roku un visai drīz saldējums bija kā saldējums. Mistika!

Mājās gatavots sadējums ne pārāk labi padodas velšanai bumbiņās – bez karstā ūdenī apmērcētas saldējuma karotes neiztikt. Tam ir pavisam vienkāršs izskaidrojums – veikalos nopērkamie saldējumi savu padevību iegūst ar dažādām pārtikas piedevām, bet te Jūsu priekšā ir tikai saldais krējums, olas un cukurs.

Saldējumu var apbārstīt arī ar rumā izmērcētām rozīnēm.

Tas arī viss. Nav pārāk sarežģīti, bet garšīgi gan.

3 Atbildes to “Saldējums”

  1. jaghetter Says:

    Izskatās garšīgi, bet tik vecmodīgi!

    Bet ja nopietni – kādēļ vajadzīgas olas?🙂

  2. Antuanete Says:

    Beidzot pagatavoju arī saldējumu, kurā ir olas – līdz šim mēģināju tādus, kur pamatā ir putukrējums+kondensētais piens un putukrējums+kokospiens. Jāatzīst, ka šis plombīrs tiešām sasaldētā veidā ir viskrēmīgākais, taču dīvainā kārtā, nedaudz pakūstot, sanāk šķidrs – kokospiena saldējumi ir biezāki un ar patīkamāku tekstūru. Jebkurā gadījumā, bija ļoti garšīgs🙂 Tikai lieki izcēlos ar rozīnēm – pēdējā brīdī piebēru neizmērcētas rozīnes, sak, paspēs izmirkt; nekā, sanāca sasalušas un cietas – ja grib pievienot rozīnes pašam saldējumam, tad noteikti jāmērcē (rumā :)) un/vai jāsakapā smalkāk.

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: