Franču ābolkūka jeb tarte tatin

Domājot par brīvdienu izklaidēm, iemetu skype čatā actualei dažas receptes, lai būtu vieglāk izvēlēties, ko gatavot sestdienas pusdienām. Viena no deserta receptēm bija franču ābolkūka jeb tarte tatin. Actuale uzreiz pamanīja piezīmi, ka šī ēdiena gatavošana var būt visai piņķerīga, bet izdošanās gadījumā tas ir ļoti gards. Un mums viss tiešām gāja kā pa diedziņu, līdz apgāzām pannu otrādi…

Recepte
Mīklai

  • 320 grami miltu
  • 225 grami sviesta
  • 110 grami cukura
  • trīs olu dzeltenumi

Pildījumam

  • daži āboli
  • puse citrona
  • 110 grami cukura
  • 110 grami sviesta

Vispirms pagatavo mīklu – saberž miltus, cukuru un aukstu sviestu.

Pievieno olu dzeltenumus.

Mīklu saveļ pikā. No lauku olām izdevās izcili skaista, dzeltena mīkla.

Mīklu ietin pārtikas plēvē vai ieliek plastmasas maisiņā un uz stundu atpūtina ledusskapī.

Pēc stundiņas ieslēdz cepeškrāsni un sasilda līdz 250 grādiem.

Tikmēr nomizo ābolus. Biju izbrīnījusies, ka receptē minēti seši āboli, bet man jau ar trim izskatījās gana. Kā vēlāk noskaidrojās – vajadzēja griezt biezās daiviņās, nevis plānās šķēlītēs. Ābolus apslaka ar citronu sulu.

Vislabāko pannu, kam ir biezs dibens un metāla rokturis, liek uz plīts un uzsilda. Ieber lielāko daļu pildījumam paredzētā cukura un silda, kamēr tas izkūst un karamelizējas.

Pirkstus klāt nedrīkst likt – ārkārtīgi karsta masa. Cik dzirdēts, karsta cukura apdegumi virtuvē ir visnejaukākie.

Kad cukurs kļuvis šķidrs, to ņem nost no plīts un vienā kārtā uzmanīgi izkārto ābolu šķēlītes.

Pannu liek cpeškrāsnī uz kādām desmit minūtēm – līdz āboli kļūst mīkstāki un slapjāki.

Pāri ber atlikušo cukuru un pārklāj ar sviesta piciņām.

Pāri rīvē mīklu gaisīgā mākonītī.

Samazina temeratūru līdz 220 grādiem un cep vēl kādas 20 minūtes.

Tagad ir pati interesantākā daļa – kad mīkla kļuvusi skaisti brūna, pannu ņem ārā no krāsns un ļauj mirkli atpūsties. Tikmēr sagatavojas kūkas izgāšanai no pannas – ņem šķīvi, kas lielāks par kūku, cieši pieliek pie pannas un strauji apmet riņķī.

Liels bija mans pārsteigums, kad izrādījās, ka uz dēlīša ir tikai mīkla.

Un šai vajadzēja būt skaistajai kūkas virspusei.

Pārvarēju nepatīkamo pārsteigumu un uzķeksēju karamelizētos ābolus uz kūkas pamatnes.

Kopā ar saldējumu un nākamajā dienā arī viena pati kūka ir ļoti laba, vienīgais mīnuss, ka tā nav izskatīga. Ar actuali nospriedām, ka vienīgais izskaidrojums varētu būt tas, ka āboli bija pārāk plānās šķēlēs.

Vairāk bilžu pie actuales.

5 Atbildes to “Franču ābolkūka jeb tarte tatin”

  1. Antuanete Says:

    Es savulaik ieberzos, taisot tarte tatin pēc cetrassezonas.lv receptes, jo tur bija manāmi par daudz sviesta un cukura; vispār pagaidām nav izdevies atrast pareizo sviesta daudzumu, lai āboli nāktu nost no pannas, bet arī kūka nepeldētu sviestā. Domāju, ka Tev vaina bija ne tik daudz plānajos ābolos (kaut gan tajos arī) kā tajā, ka pie pannas bija tieši cukurs, kas tur labi pielipinājās; vajadzēja pēc cukura izkausēšanas pannā izkausēt arī sviestu, tajā visā apsutināt ābolus no vienas un no otras puses (nevis sviestu likt pāri āboliem), tad pāri mīklu (ja tā ir klasiska kārtainā mīkla, tad nevis rīvē, bet gan izrullē un pārklāj pāri) un cepeškrāsnī iekšā. Var pamēģināt taisīt arī ar lielām, saldskābām plūmēm (piem, zilajām), ko griež uz pusēm.

  2. Līva Asere (@LivaAsere) Says:

    tāpat bija gardi🙂

  3. Zitinja Says:

    Es tak to pannu ar visiem pielipušajiem āboliem būtu aizlidinājusi labi tālu un vēl necenzēti lamājusies! Žetons par savaldīšanos🙂

  4. Tarte Tatin | actuale.net Says:

    […] Tatin (Franču ābolkūka) (Французский яблочный пирог) made by uwagatavo. Inspirations comes from BBC. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: