Auzu kūka

Esmu ieinteresējusies par visādiem ceptiem našķiem, kas nesatur «parastos» miltus un tāpēc arī glutēnu, kas ne vienam vien izraisa vēdera dumpošanos.
Veikalā noskatīju miltu maisījumu bez glutēna, bet to sastāvs nešķita īpaši iedvesmojošs, jo bija daudz E un gurkstēja kā parasta kartupeļu ciete. Aizgāju uz veikalu Grauda spēks, kur manu acu priekšā samala auzu miltus un auzu drusmtalas, no kā gatavoju šo kūkveidīgo izstrādājumu. Kaut kas līdzīgs lielam, slapjam auzu cepumam. Ļoti mīksta un mitra kūka, varbūt būtu derējis pacept nedaudz ilgāk.
Ņemot vērā, ka glutēns ir tas, kas palīdz miltu izstrādājumiem būt pufīgiem, nepieciešama kāda papildviela, šajā gadījumā – ksantāna sveķi.
Šādā izpildījumā šī gan laikam nebūs kūka bez glutēna, bet, pievienojot auzu miltus un pārslas bez glutēna, tā noteikti būs.

Recepte

  • 310 grami ūdens
  • 140 grami auzu drumstalu vai auzu pārslu
  • 100 grami sviesta
  • 200 grami cukura
  • 200 grami tumšbrūnā cukura
  • ēdamkarote vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
  • divas olas
  • 200 grami pilngraudu auzu miltu
  • tējkarote ksantāna sveķu
  • pustējkarote sāls
  • tējkarote cepamā pulvera
  • ēdamkarote kanēļa
  • ceturdaļtējkarote malta muskatrieksta
  • rīvēta apelsīna miziņa

Aplej auzu drumstalas vai pārslas ar karstu ūdeni, uzliek uz bļodas šķīvi un atstāj uz 20 minūtēm ievilkties.

Pēc tam uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Mīkstu sviestu sajauc ar cukuru, pielej vaniļas ekstraktu, piesit olas, pierīvē apelsīna miziņu un sakuļ ar mikseri. Pamazām pievieno auzu putru un labi izmaisa.

Citā bļodiņā labi sajauc auzu miltus, ksanatāna sveķus, cepamo pulveri, sāli, muskatriekstu un kanēli, un pievieno mīklai.

Mīklu lej ar sviestu ieziestā cepamtraukā un liek cepeškrāsnī uz kādām 50-55 minūtēm.

Es nelaikā pavirināju plīts durtiņas un tā vien šķiet, ka kūka sakritās.

Kad cepu otrreiz, izmantoju Grauda spēka drumstalas un Provena bezglutēna auzu miltus, un kūka izdevās krietni augstāka, bet vilka uz ārā jukšanas pusi. Pieņemu, ka tāpēc, ka nepieliku ksantāna sveķus.

Man labāk būtu paticis, ja būtu izmantotas auzu pārslas, nevis drumstalas – kā jau veikalā brīdināja, citiem dabiskās «auzu mājiņas» var traucēt.

Droši vien vajadzētu arī samazināt cukura daudzumu, citādi ir tā kā par saldu. Pat man.

Pie actuales var paskatīties, kā izcepās pufīgā kūka no Provena miltiem.

9 Atbildes to “Auzu kūka”

  1. olchen (@olchenLV) Says:

    Izskatās kā braunijs, noteikti ļoti garšīgs🙂

    Vienīgais, auzas tomēr satur glutēnu. Ir speciāli apstrādātas auzu pārslas, kas maksā labu naudu un glutēnu nesatur.

    • uwa Says:

      Es gan nevaru saprast – tas glutēns auzām pašām ir vai tiek iegūts pārstrādes laikā? Lasu internetus un versijas visādas.

      • olchen (@olchenLV) Says:

        Ir vairāki iemēsli, kāpēc auzas pieder pie glutēnu saturošas pārtikas:
        1. auzas satur avenīnu, kas ir tāds pats proteīns kā glutēns. Ir auzu šķirnes, kas avenīnu satur minimālās devās un tās var lietot uzturā cilvēki ar celiākiju (http://en.wikipedia.org/wiki/Oat#Coeliac_disease)
        2. auzas medz audzēt tajos pašos laukos vai blakus tiem laukiem, kur auguši kvieši vai rudzi un nav nekādas garantijas, ka starp auzu graudiem trāpīsies kāds kviešu grauds. Turklāt, tie var arī krustoties.

        Tas no teorijas🙂 Respektīvi, jāmeklē speciālas auzu pārslas.

      • uwa Says:

        Paldies par komentāru!

  2. actuale Says:

    es labāk neteikšu pēc KĀ izskatās hh

  3. Antuanete Says:

    Izmantojot receptes no ārzemju (sevišķi amerikāņu) avotiem, cukura daudzumu vienmēr samazinu uz apmēram uz pusi – man liekas, viņiem ir kaut kāds vājāks cukurs (tāds iespaids radās, liekot pie tējas Walmartā pirkto :)) vai arī pilnīgi citāda saldās garšas izjūta. 400 grami cukura vienā plātē, tas tak ir ārprāts!

  4. marthacomics Says:

    vispār – pateicos ļoooti par to, ka atklāji man ‘Grauda spēku’ – tā kā nedrīkstu ēst kviešu miltus, esmu sajūsmā!!!

  5. :: Gluten-free oatmeal cake « Inese Kalnina Photography Says:

    […] cake :: Bez glutēna auzu kūka :: Безглютеновый овсяный пирог :: made by uwagatavo. +-0 […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: