Ziniet, šī tiešām ir ļoti garšīga kūka, velnišķīgi laba kūka. Saku to, liekot roku uz savas godīgās sirds.
Nākamajā rītā, kad palikuši vien divi gabaliņi, un smaržo tikko vārīta kafija, skatos uz to un ēdu ar patiesu lepnumu – šī šokolādes kūka garšo lieliski un izskatās karaliski. Ir daudz garšīgu kūku, kas garšo ļoti labi, bet izskatās tā drusku bēdīgi vai garlaicīgi. Taču šo man nebūtu kauns nest kā ciemakukuli.
Protams, šīs kūkas gatavošanā laika patēriņš ir ilgāks nekā vienkāršam un garšīgam kēksam, kur visas sastāvdaļas atliek vien sajaukt un iešaut krāsnī, bet… šī ir ļoti garšīga un ārkārtīgi skaista šokolādes kūka, un virtuvē iztērētais laiks būs tā vērts.
Recepte
Kūkai nepieciešams
– 50 grami kakao pulvera
– 100 grami tumšā muskavado cukura
– 250 grami vāroša ūdens
– 125 grami sviesta, un vēl nedaudz formas ieziešanai
– 150 grami baltā cukura
– 225 grami miltu
– pustējkarote sodas
– pustējkarote cepamā pulvera
– ēdamkarote vaniļas ekstrakta
– divas olas
Šokolādes krēmam
– 125 grami ūdens
– 30 grami tumšā mukavado cukura
– 175 grami sviesta
– 300 grami tumšās šokolādes
– pāris tējkarotes dekoratīvo pārtikas pērlīšu
Vispirms jāatrod trīs bļodas un jāļauj cepeškrāsnij sasilt līdz 180 grādiem.
Pirmajā bļodā liek kakao, tumšo muskavado cukuru un pielej vārošu ūdeni. Samaisa, lai cukurs un kakao izšķīst, un noliek malā.
Sviestu un parasto cukuru saputo, lai masa kļūst gaiša. Vislabāk būs, ja sviests dažas stundas būs pavadījis ārpus ledusskapja.
Trešajā bļodā sajauc miltus ar sodu un cepamo pulveri.
Sviesta un cukura masā iejauc vaniļas ekstraktu. Aši iekuļ vienu olu un daļu no miltu masas. Tad seko otra ola un pamazām pievieno pārējos miltus.
Beigu beigās rūpīgi iejauc kakao masu.
Kūka paredzēta 20 cm kūkas formai un ieteikts cept vienlaikus divās formās. Man tāda ir tikai viena, tāpēc vispirms izcepu vienu pusi mīklas un tad, kad tā izcepusies, otru daļu. Izgriež cepamo papīru, ieklāj formā un malas ieziež ar sviestu. Ielej mīklu un liek cepties – tās būs 25-30 minūtes. Jāuzmanās – ja vienā brīdī kociņš no kūkas iznāk šokolādīgs, pēc divām minūtēm tas būs pavisam tīrs.
Kad pirmā ripa gatava, to izņem, ļauj drusku atdzist un atbrīvo formu. Atkal izklāj ar cepamo papīru, apziež formas malas, ielej mīklu un liek cepties. Kad kūka padzisusi, uzmanīgi noņem cepamo papīru.
Tikmēr dodas uz virtuvi kapāt šokolādi krēmam.
Kamēr es to darīju, actuale kūkā iestādīja puķes.
Un zaķīti.
Kad abas daļas gatavas, tām ļauj kārtīgi atdzist un ķeras pie krēma gatavošanas – pannā lej ūdeni, pievieno cukuru un sviestu. Kad sviests un cukurs izšķīdis, pannu noņem no uguns un pievieno šokolādi. Maisa un maisa, kamēr izveidojas krēms. Kamēr tas atdzisīs, ik pa laikam apmaisa. Man tas ūdens krēma sastāvā šķita aizdomīgs, bet viss labi – īsta šokolādes eksplozija.
Protams, kūkas pamatnes no krāsns iznāk uzpūtušās – ar tādu kā uzkalniņu. Tur neko nevar darīt, tāpēc liekot kūku kopā, uzkalniņus liek uz leju, lai kūkas virsma būtu taisna.
Tagad vien atliek sastutēt kūku kopā – uz atbilstoša izmēra šķīvja ar uzkalniņu uz leju liek vienu ripu. To apziež ar aptuveni trešdaļu krēma, izsēdina otru ripu (arī ar uzkalniņu uz leju) un rūpīgi apziež ar šokolādes krēmu – piepilda atstarpi starp ripām, noziež malas un augšiņu. Nereti gadās, ka krēma pietrūkst, bet šai bija tieši tik, cik vajag.
Pašās beigās kūku apbārsta ar zelta krāsas dekoratīvajām pārtikas pērlītēm – tās nevajag daudz, bet izskatās burvīgi.
Velnišķīgi laba kūka!
Foto: actuale.net
2 aprīļa, 2012 19:20 |
zaķītis aizelsies atskrēja par vēlu, nepaspēja, tā gribēja burkānu kēksu, pat paķēra līdz burkānu no kaimiņu dārza, bet nekā…
2 aprīļa, 2012 19:39 |
Kur palika zaķis un puķītes? Un – kur ir Vegeta?
2 aprīļa, 2012 19:41 |
Puķītes plauktā, vegeta – bodē:)
2 aprīļa, 2012 19:47 |
zaķis būs nākamā receptē kopā ar burkānu
2 aprīļa, 2012 20:10 |
🙂
9 aprīļa, 2012 18:15 |
ņamm, ko es atkal esmu palaidusi garām? :O
11 aprīļa, 2012 09:13 |
Ēdu savas pieticīgās brokastis, lasu Tavu šoko kūkas recepti, un ir tāda sajūta, ka arī man ir savs gabaliņš no tās šim rītam. 🙂 Noteikti izmēģinšāšu! Paldies!!!
1 maija, 2012 22:33 |
[…] nekad agrāk nebiju darbojusies ar šokolādi. Bet sanāca burvīga, nāvīgi šokolādīga, velnišķīgi garda kūka. Man ir patiess prieks, ka ir tik burvīga adrese kā Uwa gatavo, kur smelties iedvesmu Like […]
6 maija, 2012 07:03 |
kad nobriedīšu šokolādei, tad šitā būs mana pirmā recepte@!
23 jūlija, 2012 16:49 |
Tagad šī ir mana mīļākā kūka – vienkārša, bet tik šokolādīga un garšīga 🙂
Mēneša laikā jau 2 kūkas uzceptas.
Paldies!
23 jūlija, 2012 17:37 |
Prieks, ka tā 🙂
31 augusta, 2012 20:35 |
[…] Labākā kūka pasaulē! […]
20 septembra, 2012 17:51 |
Man sanāca super plāna un krēms sanāca nevis kā krēms, bet mērce 😦 Ļoti šķidrs.. Visu darīju pēc receptes 😦
21 novembr, 2012 23:30 |
Lieliska recepte, sanāca no tiesas garda kūka. Liku klāt melno šokolādi ar riekstiem un vēl papildināju ar svaigām ogām želejā, bija lieliska dāvana vecākiem kāzu jubilejā. Liels paldies par recepti. 🙂
21 februāris, 2013 23:28 |
Mana kūka arī neuzcēlās, bet palika pavisam plāna 😦 Un krēms arī drīzāk mērcei līdzinās. Kaut kā kopā to visu sastutēju- redzēs, vai rīt būs iespējams sagriezt un pieklājīgi apēst. Visādi citādi jau vajadzētu būt garšīgi, vismaz mīkla bija ļoti garda!
22 februāris, 2013 14:34 |
Man žēl, ka nesanāca. Draudzenei bija līdzīga situācija – viss pēc receptes, bet kaut kas galu galā neizdevās. Tomēr ceru, ka garša būs laba.
22 februāris, 2013 14:37 |
Ja krēmam ūdens un sviesta vietā liktu saldo krējumu, būtu OK.
23 februāris, 2013 10:23 |
Kā redzams bildēs, ļoti labi izdevās arī ar minētajām sastāvdaļām. Ar saldo krējumu būtu pilnīgi cita garša – ne tik šokolādīga, maigāka.
25 maija, 2013 15:48 |
Uva, Tava kuukas recepte galiigi garaam. Kuuka vienkaarshi juka aaraa. Besis par produktiem un izniekoto laiku.
31 maija, 2013 10:36 |
Beidzot atradu šo recepti! Vienreiz jau taisīju šo kūku un sanāca supergarda! Rīt taisīšu atkal uz māsas dzimšanasdienu! Iepriekšējo reizi visu darīju pēc receptes un viss izdevās lieliski! Paldies par šo lielisko recepti!
7 jūnija, 2013 05:48 |
🙂
26 jūnija, 2013 20:30 |
Perfekta šokolādes kūka! Manā obligāti izmēģināmo recepšu sarakstā bija jau kopš mirkļa, kad recepte parādījās Tavā blogā, bet tikai nupat, pirms Jāņiem, uztaisīju. Un tagad iesaku arī citiem pamēģināt: sātīga, izskatīga un varen šokolādīga kūka.
P.S. Protams, manam kūkas variantam bija arī novirzes no receptes. Padalīšos, varbūt kādam noder:
* cepamā forma bija lielāka diametrā, tāpēc attiecīgi abas ripas sanāca lielākas un plānākas, toties nevianai neizveidojās uzkalniņš.
* krēma šķita par daudz, lai gan klāju to biezā kārtā. Izlietoju vien 2/3 no receptē paredzētā daudzuma, tāpēc uzcepu vēl pannu ar mafiniem un nogarnēju tos.
* mazās zelta pērlītes aizstāju ar apelsīnu sukādēm un, jāsaka, arī tās sader ar kūku.
30 oktobr, 2013 11:58 |
ciki tā kūka liela, diametrā?
30 oktobr, 2013 18:42 |
20 cm
30 janvāris, 2014 21:37 |
Šī ir just perfect!!!!!! Otrajā reizē gan šokolādes krēmu taisīju uz pusi mazāk un bija ideāli!!!!! Pa vidu un dekorēšanai izmantoju sasmalcinātus valriekstus!!!! Paldies par recepti!!!! 🙂
30 janvāris, 2014 22:04 |
Forši 🙂
16 marts, 2014 23:06 |
Kūku uzcepu – ļoti garda, vienīgi īsti nesapratu, cik ilgi jāgaida, lai tas krems atdziest. Šķiet, ka pavisam šķidru liet nevar, jo viss notek – tā vismaz man šoreiz sanāca. Lai labotu kļūdu – iešāvu uzreiz ledusskapī, lai cietē. 😀 Bet laikam gaidīt, kad būs pavisam sabiezējis arī nevajag? Vai vari patiekt laika ziņā (aptuveni), cik ilgi dzesēji kremu?
17 marts, 2014 08:00 |
Man atdzisa diezgan ātri – ja ir izdevies notrāpīt ar proporcijām un labu šokolādi, paiet kāda stunda.
31 marts, 2014 22:59 |
vis superiigaakaa kuuka pasaulee! Jausen mekleeju pareizo recepti , beidzot atradu. Paldies .
16 novembr, 2014 13:08 |
Un ja šokolādes krēmam ūdens vietā pieliktu ko alkoholisku,viskiju vai rumu? Izdotos garda?
16 novembr, 2014 23:56 |
Visu daudzumu es neriskētu nomainīt pret alkoholu, bet drusku varbūt.
1 decembr, 2014 23:40 |
Paldies, ļoti garda kūka un gatavošanas soļi saprotami aprakstīti. Paldies. Uz veselību.
2 decembr, 2014 22:07 |
🙂
28 janvāris, 2015 13:37 |
Pirmās nopietnā kūka manā mūžā un izdevās izcila. Patiešām ļoti garšīga! Arī gabaliņš ar rīta kafiju bija neaizmirstams. Paldies par recepti! Cepšu vēl. 🙂
25 februāris, 2015 19:08 |
🙂
22 oktobr, 2016 13:44 |
labākā no šokolādes kūkām ko nācies gatavot. šī ir šokolādes BOMBA. Mājinieki un ciemiņi starā. pēdējo reiz gatavoju pēc receptes 2g atpakaļ, liekas reizes 3 un katrreiz sanāca. tiem, kam nesanāk – meklējiet vainu produktos, ko liekat klāt (lētie milti utt).. šodien jāsaņemās vēl vienai. super