Šokolādes kūka

Ziniet, šī tiešām ir ļoti garšīga kūka, velnišķīgi laba kūka. Saku to, liekot roku uz savas godīgās sirds.
Nākamajā rītā, kad palikuši vien divi gabaliņi, un smaržo tikko vārīta kafija, skatos uz to un ēdu ar patiesu lepnumu – šī šokolādes kūka garšo lieliski un izskatās karaliski. Ir daudz garšīgu kūku, kas garšo ļoti labi, bet izskatās tā drusku bēdīgi vai garlaicīgi. Taču šo man nebūtu kauns nest kā ciemakukuli.
Protams, šīs kūkas gatavošanā laika patēriņš ir ilgāks nekā vienkāršam un garšīgam kēksam, kur visas sastāvdaļas atliek vien sajaukt un iešaut krāsnī, bet… šī ir ļoti garšīga un ārkārtīgi skaista šokolādes kūka, un virtuvē iztērētais laiks būs tā vērts.

Recepte
Kūkai nepieciešams
– 50 grami kakao pulvera
– 100 grami tumšā muskavado cukura
– 250 grami vāroša ūdens
– 125 grami sviesta, un vēl nedaudz formas ieziešanai
– 150 grami baltā cukura
– 225 grami miltu
– pustējkarote sodas
– pustējkarote cepamā pulvera
– ēdamkarote vaniļas ekstrakta
– divas olas

Šokolādes krēmam
– 125 grami ūdens
– 30 grami tumšā mukavado cukura
– 175 grami sviesta
– 300 grami tumšās šokolādes
– pāris tējkarotes dekoratīvo pārtikas pērlīšu

Vispirms jāatrod trīs bļodas un jāļauj cepeškrāsnij sasilt līdz 180 grādiem.

Pirmajā bļodā liek kakao, tumšo muskavado cukuru un pielej vārošu ūdeni. Samaisa, lai cukurs un kakao izšķīst, un noliek malā.

Sviestu un parasto cukuru saputo, lai masa kļūst gaiša. Vislabāk būs, ja sviests dažas stundas būs pavadījis ārpus ledusskapja.

Trešajā bļodā sajauc miltus ar sodu un cepamo pulveri.

Sviesta un cukura masā iejauc vaniļas ekstraktu. Aši iekuļ vienu olu un daļu no miltu masas. Tad seko otra ola un pamazām pievieno pārējos miltus.

Beigu beigās rūpīgi iejauc kakao masu.

Kūka paredzēta 20 cm kūkas formai un ieteikts cept vienlaikus divās formās. Man tāda ir tikai viena, tāpēc vispirms izcepu vienu pusi mīklas un tad, kad tā izcepusies, otru daļu. Izgriež cepamo papīru, ieklāj formā un malas ieziež ar sviestu. Ielej mīklu un liek cepties – tās būs 25-30 minūtes. Jāuzmanās – ja vienā brīdī kociņš no kūkas iznāk šokolādīgs, pēc divām minūtēm tas būs pavisam tīrs.

Kad pirmā ripa gatava, to izņem, ļauj drusku atdzist un atbrīvo formu. Atkal izklāj ar cepamo papīru, apziež formas malas, ielej mīklu un liek cepties. Kad kūka padzisusi, uzmanīgi noņem cepamo papīru.

Tikmēr dodas uz virtuvi kapāt šokolādi krēmam.

Kamēr es to darīju, actuale kūkā iestādīja puķes.

Un zaķīti.

Kad abas daļas gatavas, tām ļauj kārtīgi atdzist un ķeras pie krēma gatavošanas – pannā lej ūdeni, pievieno cukuru un sviestu. Kad sviests un cukurs izšķīdis, pannu noņem no uguns un pievieno šokolādi. Maisa un maisa, kamēr izveidojas krēms. Kamēr tas atdzisīs, ik pa laikam apmaisa. Man tas ūdens krēma sastāvā šķita aizdomīgs, bet viss labi – īsta šokolādes eksplozija.

Protams, kūkas pamatnes no krāsns iznāk uzpūtušās – ar tādu kā uzkalniņu. Tur neko nevar darīt, tāpēc liekot kūku kopā, uzkalniņus liek uz leju, lai kūkas virsma būtu taisna.

Tagad vien atliek sastutēt kūku kopā – uz atbilstoša izmēra šķīvja ar uzkalniņu uz leju liek vienu ripu. To apziež ar aptuveni trešdaļu krēma, izsēdina otru ripu (arī ar uzkalniņu uz leju) un rūpīgi apziež ar šokolādes krēmu – piepilda atstarpi starp ripām, noziež malas un augšiņu. Nereti gadās, ka krēma pietrūkst, bet šai bija tieši tik, cik vajag.

Pašās beigās kūku apbārsta ar zelta krāsas dekoratīvajām pārtikas pērlītēm – tās nevajag daudz, bet izskatās burvīgi.

Velnišķīgi laba kūka!

Foto: actuale.net

36 Atbildes to “Šokolādes kūka”

  1. actuale (@actuale) Says:

    zaķītis aizelsies atskrēja par vēlu, nepaspēja, tā gribēja burkānu kēksu, pat paķēra līdz burkānu no kaimiņu dārza, bet nekā…

  2. pārsla Says:

    Kur palika zaķis un puķītes? Un – kur ir Vegeta?

  3. pārsla Says:

    🙂

  4. Līva Asere (@LivaAsere) Says:

    ņamm, ko es atkal esmu palaidusi garām? :O

  5. Brigita Aleksejeva Says:

    Ēdu savas pieticīgās brokastis, lasu Tavu šoko kūkas recepti, un ir tāda sajūta, ka arī man ir savs gabaliņš no tās šim rītam.🙂 Noteikti izmēģinšāšu! Paldies!!!

  6. In love | Chupatinja's Blog Says:

    […] nekad agrāk nebiju darbojusies ar šokolādi. Bet sanāca burvīga, nāvīgi šokolādīga, velnišķīgi garda kūka. Man ir patiess prieks, ka ir tik burvīga adrese kā Uwa gatavo, kur smelties iedvesmu Like […]

  7. ek Says:

    kad nobriedīšu šokolādei, tad šitā būs mana pirmā recepte@!

  8. Rita Says:

    Tagad šī ir mana mīļākā kūka – vienkārša, bet tik šokolādīga un garšīga🙂

    Mēneša laikā jau 2 kūkas uzceptas.

    Paldies!

  9. Labākā kūka pasaulē! « Manas piezimes Says:

    […] Labākā kūka pasaulē! […]

  10. Ance Says:

    Man sanāca super plāna un krēms sanāca nevis kā krēms, bet mērce😦 Ļoti šķidrs.. Visu darīju pēc receptes😦

  11. Līga Says:

    Lieliska recepte, sanāca no tiesas garda kūka. Liku klāt melno šokolādi ar riekstiem un vēl papildināju ar svaigām ogām želejā, bija lieliska dāvana vecākiem kāzu jubilejā. Liels paldies par recepti.🙂

  12. Mārīte Says:

    Mana kūka arī neuzcēlās, bet palika pavisam plāna😦 Un krēms arī drīzāk mērcei līdzinās. Kaut kā kopā to visu sastutēju- redzēs, vai rīt būs iespējams sagriezt un pieklājīgi apēst. Visādi citādi jau vajadzētu būt garšīgi, vismaz mīkla bija ļoti garda!

  13. Efeja Says:

    Ja krēmam ūdens un sviesta vietā liktu saldo krējumu, būtu OK.

  14. Maija Says:

    Uva, Tava kuukas recepte galiigi garaam. Kuuka vienkaarshi juka aaraa. Besis par produktiem un izniekoto laiku.

  15. Aija Says:

    Beidzot atradu šo recepti! Vienreiz jau taisīju šo kūku un sanāca supergarda! Rīt taisīšu atkal uz māsas dzimšanasdienu! Iepriekšējo reizi visu darīju pēc receptes un viss izdevās lieliski! Paldies par šo lielisko recepti!

  16. Signe Kušnere (@SigneBio) Says:

    Perfekta šokolādes kūka! Manā obligāti izmēģināmo recepšu sarakstā bija jau kopš mirkļa, kad recepte parādījās Tavā blogā, bet tikai nupat, pirms Jāņiem, uztaisīju. Un tagad iesaku arī citiem pamēģināt: sātīga, izskatīga un varen šokolādīga kūka.

    P.S. Protams, manam kūkas variantam bija arī novirzes no receptes. Padalīšos, varbūt kādam noder:
    * cepamā forma bija lielāka diametrā, tāpēc attiecīgi abas ripas sanāca lielākas un plānākas, toties nevianai neizveidojās uzkalniņš.
    * krēma šķita par daudz, lai gan klāju to biezā kārtā. Izlietoju vien 2/3 no receptē paredzētā daudzuma, tāpēc uzcepu vēl pannu ar mafiniem un nogarnēju tos.
    * mazās zelta pērlītes aizstāju ar apelsīnu sukādēm un, jāsaka, arī tās sader ar kūku.

  17. kārums Says:

    ciki tā kūka liela, diametrā?

  18. Elina Leherovska Says:

    Šī ir just perfect!!!!!! Otrajā reizē gan šokolādes krēmu taisīju uz pusi mazāk un bija ideāli!!!!! Pa vidu un dekorēšanai izmantoju sasmalcinātus valriekstus!!!! Paldies par recepti!!!!🙂

  19. Inga Lapsa (@inga_lapsa) Says:

    Kūku uzcepu – ļoti garda, vienīgi īsti nesapratu, cik ilgi jāgaida, lai tas krems atdziest. Šķiet, ka pavisam šķidru liet nevar, jo viss notek – tā vismaz man šoreiz sanāca. Lai labotu kļūdu – iešāvu uzreiz ledusskapī, lai cietē.😀 Bet laikam gaidīt, kad būs pavisam sabiezējis arī nevajag? Vai vari patiekt laika ziņā (aptuveni), cik ilgi dzesēji kremu?

  20. ilze Says:

    vis superiigaakaa kuuka pasaulee! Jausen mekleeju pareizo recepti , beidzot atradu. Paldies .

  21. Aiga Says:

    Un ja šokolādes krēmam ūdens vietā pieliktu ko alkoholisku,viskiju vai rumu? Izdotos garda?

  22. Ieva Says:

    Paldies, ļoti garda kūka un gatavošanas soļi saprotami aprakstīti. Paldies. Uz veselību.

  23. Santa Says:

    Pirmās nopietnā kūka manā mūžā un izdevās izcila. Patiešām ļoti garšīga! Arī gabaliņš ar rīta kafiju bija neaizmirstams. Paldies par recepti! Cepšu vēl.🙂

  24. Lauris Says:

    labākā no šokolādes kūkām ko nācies gatavot. šī ir šokolādes BOMBA. Mājinieki un ciemiņi starā. pēdējo reiz gatavoju pēc receptes 2g atpakaļ, liekas reizes 3 un katrreiz sanāca. tiem, kam nesanāk – meklējiet vainu produktos, ko liekat klāt (lētie milti utt).. šodien jāsaņemās vēl vienai. super

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: