Shepherd’s Pie

Actuale man piegādāja Saveur žurnālu, kas pilns ar receptēm, ko tā vien gribas izmēģināt. Lai pirmā no tām ir Shepherd’s Pie!
Man šķiet, ka šis sacepums ir izcils iemesls izmantot jēra gaļu. Protams, nebūs slikti vai negaršīgi ar cūku vai pat tikai dārzeņiem, bet jērs dod tādu īpašu garšu un svinīgāku noskaņu – ne jau katru dienu ir iespēja to gatavot. Tas gan nebūs ātri, kā arī ne ļoti ilgi, bet tas ir tā vērts. Kamēr ēdiens gatavojas, ir iespēja izmalkot pāri palikušo vīnu.
Un vēl – šis ēdiens izcili piestāv draugu vakariem, kad aiz loga krīt sniegpārsliņas, vai ilgām brīvdienu pusdienām.
P.s. Brīdinu jau iepriekš – nav tik sarežģīti, kā izskatās. Pirncipā – pa virsu ir tāda kartupeļu biezputra, kā katram labāk garšo, un apakšā garda gaļas un dārzeņu mērce. Tas arī viss.

Recepte
– ēdamkarote olīveļļas
– kādi 500 grami jēra mīkstuma
– divas ķiploka daiviņas
– liels burkāns
– liels dzeltenais sīpols
– ēdamkarote tomātu pastas
– pusglāze sarkanvīna
– pusglāze ūdens (labāk, protams, būtu buljons)
– tējkarote Vusteršīras mērces
– divas lauru lapas
– mazā bundžiņa mizotu tomātu savā sulā
– nedaudz sāls un svaigi malti melnie pipari
– aptuveni kilograms mizotu kartupeļu
– pusglāze saldā krējuma
– 115 grami sviesta

Vispirms tiek galā ar kartupeļu biezeni – nomizo kartupeļus.

Kartupeļus liek katlā ar ūdeni, pievieno nedaudz sāls un vāra, kamēr tie ir gatavi – tā būs kāda pusstunda. Kad kartupeļi tuvojas gatavībai, mazā katliņā uzsilda saldo krējumu un sviestu.
Kartupeļus saspaida un pievieno krējuma un sviesta masu. Ja vēlas pavisam viendabīgu biezeni, to ātri izmaisa ar mikseri.
Biezeni liek malā un gaida, kad būs gatava otra ēdiena daļa.

Ķeras klāt pildījumam – sasmalcina ķiploku, sīpolu, sarīvē burkānu, nelielos gabaliņos sagriež jēru. Man neizdevās nopirkt «pliku» jērgaļu, tāpēc man tas bija jau sagriezts un sagaršvielots.

Pannā uzkarsē olīveļļu un apcep jēra gabaliņus. Dara to aptuveni desmit minūtes, kamēr tie viendabīgi apbrūnē.

Ar putukaroti gaļu izceļ no pannas, ieliek bļodiņā un noliek malā, lai netraucē darboties.

Karstajās taukvielās liek sasmalcinātos ķiplokus, sīpolus un burkānus un cep, kamēr mīksti – kādas piecas minūtes.

Pievieno tomātu pastu un maisot cep kādas pāris minūtes. Tālāk seko šļuka vīna, kam ļauj iztvaikot – minūtes astoņas.

Pa šo laiku jau var ieslēgt cepeškrāsni un ļaut tai sasilt līdz 200 grādiem.

Pannas saturam pievieno ūdeni vai buljonu, Vusteršīras mērci, lauru lapas un ar roku saspaidītus konservētus tomātus bez mizas. To visu sautē vēl aptuveni sešas minūtes.

Beigās pievieno sāli, piparus un jēru. Vēlreiz labi izmaisa, izņem lauru lapas (mums aizmirsās) un liek taisnstūra cepamtraukā. Pāri klāj kartupeļu biezeni un ar dakšu «uzar». Liek karstajā cepeškrāsnī uz kādām 45 minūtēm.

Kad ēdiens gatavs, tam ļauj 20 minūtes atpūsties un liek uz šķīvjiem.

Foto: actuale.net

Birkas: , , , , , , ,

6 Atbildes to “Shepherd’s Pie”

  1. shapesarunas Says:

    Kā reiz gribas ko pagatavot no jēra gaļas.
    Šī recepte šķiet ļoti piemērota aukstajam laikam!

  2. dzintra Says:

    jā, ja taisa ar liellopa vai cūkas gaļu, mainās nosaukums – uz cottage pie.

  3. Lāsma Says:

    Ko nozīme pus glāze? 100ml?

  4. Lāsma Says:

    Es izmēģināju šo recepti, iznāca lieliski!!! Es pievienoju kārtīgu devu tabasco asumam. Mani ciemiņi bija sajūsmā un visi jau gaida atkartojumu. Paldies Uwa!!!!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: