Vislabākā siera kūka

Lielākā daļa siera kūku, ko esmu taisījusi, jo īpaši svaigā, svaigā ar zemenēm, šī ceptā, ko es parasti taisu lielāku un bez krējuma virsiņas, lai ērtāk pārvadāt, un vēl ne tik tradicionālā ar mellenēm, ir sanākušas ļoti garšīgas un visi slavē. Taču šī ir īsts brīnums – tieši tik krēmīga un reizē stingra, kā vien var vēlēties, ar maigu apelsīna un citrona aromātu un garšu, kā arī, protams, kas nav mazsvarīgi – liela. Šī ir mans pēdējā laika favorīts.

Recepte
Mīklai
– 130 grami miltu
– 50 grami cukura
– 115 grami sviesta
– tējkarote rīvētas citrona miziņas
– 1/4 tējkarote sāls
– olas dzeltenums
– sēkliņas no 1/2 vaniļas pāksts

Pildījumam
– 1.2 kilogrami svaigā siera (krēmsiers)
– 250 grami cukura
– trīs ēdamkarotes miltu
– pusotra tējkarote rīvētas apelsīna miziņas
– pusotra tējkarote rīvētas citrona miziņas
– sēkliņas no 1/2 vaniļas pāksts
– piecas olas un vēl divi olu dzeltenumi
– 60 grami saldā krējuma

Vispirms jātiek galā ar mīklu kūkas pamatnei. Bļodā ber miltus, cukuru, sāli un nelielos gabaliņos sagrieztu aukstu sviestu, ko ar pirkstu galiņiem saberž kopā. Tad pievieno olas dzeltenumu, no vaniļas pāksts izkasa mazās, tumšbrūnās sēkliņas un smalki rīvētu citrona miziņu. Visu rūpīgi sajauc viendabīgā masā. Man pagadījās īpaši lielas olas, tāpēc mīkla bija druksu ķepīga un nācās pievienot vēl miltus, lai tā neliptu pie rokām.
Mīklu vismaz uz stundu liek ledusskapī atpūsties.

Kad mīkla atpūtusies, var ķerties pie atlikušā darba. Ieslēdz cepeškrāsni, lai tā sasilst līdz 260 grādiem.

Samaisa krēmsieru ar cukuru, pievieno rīvētu citrona un apelsīna miziņu, sēkliņas no vaniļas pāksts, miltus. Pa vienai pievieno olas un beigās pielej saldo krējumu.

30 cm diametra pannu ar augstām, noņemamām malām izklāj ar cepamo papīru.

No ledusskapja izņem mīklu, izrullē plānā kārtiņā un liek pannā. Aptuveni puse no mīklas paliks pāri, bet to bez bažām aptuveni nedēļu var turēt ledusskapī. Varbūt sagaida nākamo kūku. Ja ne, var uzcept kādus cepumus, piemēram, marcipāna.

Mīklas groziņā lej pildījumu un liek sakarsētajā cepeškrāsnī uz aptuveni 15 minūtēm, kamēr augšpuse apbrūnējusi. Tad temperatūru samazina līdz 95 grādiem un turpina cept vēl stundu. Kūku pilnībā atdzesē un uz nakti liek ledusskapī. Lai kā gribētos, ir reizes, kad jābūt pacietīgiem, un šī ir no tām.

Tiešām laba!

Foto: actuale.net

Birkas: , , ,

18 Atbildes to “Vislabākā siera kūka”

  1. Ance Says:

    Izklausās un izskatās makten labi, Bet vai tiešām 260 grādos sākumā jācep?

  2. actuale Says:

    kūka bija izcila. lūdzu, publicēt konditorejas adresi, kurā tā pirkta. paldies.

  3. Zinta Says:

    būs jāpamēģina.
    kuru krēmsieru Tu parasti izmanto?

    • uwa Says:

      Kārumu, kas tagad nosaucies par Rasa, taču man pēdējās reizēs kaut kas līdz galam tajā nepatīk. Būs salīdzināšanai jāpamēģina ar Filadelfiju.

      • Antuanete Says:

        Galvenais neiegrābies uz Rimi svaigo sieru, tas ir ūdeņaināks un sāļāks par Kāruma, tad ir jāpielāgo pārējo sastāvdaļu proporcijas. Creme Bonjour klasiskais arī ir labs, apmēram kā Kārums.

      • Zinta Says:

        mja, man visi kāruma prieki beidzās ar reizi, kad nopirku pāris, kas bija kaut kas pa vidu starp kausēto un biezpiena krējumsiera tipu, pie tam visai sāļš. tā ar nesapratu, vai nepareizo paķēru, vai kā ^^

  4. Agija Says:

    Kāruma svaigais siers nav tas pats,kas Rasa svaigais.dažādi ražotāji arī.Rasa sāka ražot nesen un tas ir līdzīgs Philadelphia sieram.Forši,jo krietni lētāks kā Philadelphia.Kārumam ir citāda konsistence un garša.:)Bet recepte ieinteresēja.

    • uwa Says:

      Jā, patiešām – tie taču divi dažādi ražotāji. Nez kāpēc likās, ka pārsaucies. Laikam tāpēc, ka veikalā Kāruma parastajā atrašanās vietā bija Rasa un Kāruma nebija. Taču tik un tā – pēdējā laikā gan Kārums, gan Rasa uzvedas dīvaini, vismaz ceptajās siera kūkās.

  5. Agija Says:

    Man pēdējo reizi ar Kārumu īsti nepatika,tāpēc gribu nomēģināt ar Rasu.

  6. Iveta Says:

    Paldies par lielisko recepti, varu tikai piekrist, ka šī ir pati labākā siera kūka, kāda ēsta. Es pa virsu vēl uzliku saldēto melleņu kārtiņu želejā. SUPER!

  7. Sandris Says:

    Arī es izmēģināju ar Kārumu! Tiešām pasakaini garda sanāca!

  8. Lāsma Says:

    Es izmantoju pirmo sieru, ko atradu un kas bija lētākais veikala. Sanāca gardi!!! Ciemiņi bija sajūsmā, bet labākais, ka šī kūka ir trekna un nevar daudz apēst. Vienvardsakot, pateicoties šai receptei, mani nosauca par siera guru!!! Paldies!!!

  9. Diana Says:

    Sveiki! Gribēju izcept šo kūku pavisam mazu un visas sastāvdaļas samazināju 3 reizes, bet mīkla sanāca šķidra kā piens – vai tā tam jābūt?

    • uwa Says:

      Runa ir par pildījumu vai pašu mīklu?
      Taču jebkurā gadījumā tā nu gan nevajadzēja būt – tur vienkārši nav nekā tik šķidra. Varbūt rēķinot sastāvdaļas kaut kas palika no ‘pilnās’ receptes vai vienārši ielikās vairāk?
      Žēl, ka tā. Kā atrisināji situāciju?

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: