Ziemassvētku kēkss

Ziemassvētku kēkssEsmu izmēģinājusi Ziemassvētku kūku, ko cep mēnesi iepriekš un tad ik pa laikam dāsni laista ar alkoholu. Tā, protams, ir ļoti īpaša un ļauj noreibt no viena maza gabaliņa, taču nenoliedzami – ir arī dārga un laikietilpīga.
Šis ir pavisam kas cits – tas visparastākais burkānu kēkss, kas papildināts ar krietnu devu žāvētu augļu, kas izmērcēti brendijā, un ietīts marcipānā un cukura mastikā. Tiesa gan, iepriekšminētie produkti arī nav tie lētākie un ne katrā veikalā atrodami.

Kēksa recepte
– seši vidēja izmēra burkāni
– četras ēdamkarotes eļļas
– 300 grami cukura
– trīs olas
– tējkarote vaniļas ekstrakta
– piecas ēdamkarotes skābā krējuma
– tējkarote sodas
– 400 grami miltu
– aptuveni 300 grami žāvētu augļu
– šļuka brendija

Smukajai virsiņai
– marcipāns
– cukura mastika
– pārtikas krāsas

Cik daudz marcipāna un cukura mastikas nepieciešams? Man diviem brangiem kēksiem aizgāja apuveni 300 gramu marcipāna un 500 grami cukura mastikas.

Lai tiktu pie šādiem svinīgiem kēksiem, visupirms sāk ar žāvēto augļu alkoholizēšanu. Iepriekšējā vakarā vai vēl laicīgāk sasmalcina žāvētas aprikozes, rozīnes, plūmes, dzērvenes un ķiršus un dāsni aplaista ar brendiju vai kādu citu stipru alkoholu. Līdz rītam žāvētie augļi būs iereibuši.

Nākamajā dienā ķeras pie kēksu izcepšanas. Šajā gadījumā vispiemērotākā būs klaipiņa tipa kūkas forma.

Cepeškrāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

Sarīvē burkānus, pievieno eļļu un cukuru. Piesit olas un labi izmaisa. Krējumam pievieno sodu, izmaisa un pievieno pusgatavajai kēksa masai. Pielej vaniļas ekstraktu un iemaisa brendijā izmērcētos žāvētos augļus.

Kā pēdējos pievieno miltus un rūpīgi izmaisa mīklu. To sadala divās klaipiņa tipa formās un liek cepties uz aptuveni 50 minūtēm. Ja pēc šī laika kēkss vēl nav gatavs un vidū ir pajēls, apklāj ar foliju un pacep vēl.

Lai rīkotos tālāk, kēksi kārtīgi jāatdzesē un jāpārliecinās, ka marcipāns un cukura mastika ir virtuvē – tiem nepieciešams būt istabas temperatūrā, lai varētu ērti strādāt.

Izcep kēksu

Darba virsmu viegli apkaisa ar pūdercukuru un izrullē marcipānu.

Izrullē marcipānu

Marcipāna paladziņu maigi paceļ un apsedz kēksu. Nogriež lieko un nolīdzina maliņas.

Kēksu pārklāj ar marcipānu

Tālāk ķeras pie cukura mastikas. To, tāpat kā marcipānu, izrullē un pārklāj kēksam.

Pārklāj ar cukura mastiku

Nogriež maliņas un nogludina, lai neredzētu savienojuma vietas.

Apriež maliņas un nogludina

Nedaudz cukura mastikas sajauc ar krāsu – mēs izmantojām zaļo pārtikas krāsvielu.

Mastikai pievieno krāsu

Krāsaino mastiku izrullē un ar piparkūku formiņu izspiež eglītes.

Krāsaino masu izrullē un izspiež eglītes

Un iestāda uz baltā kēksa. Tās pielipina, vienu pusi apsmērējot ar ūdeni.

Eglītes apsmērē ar ūdeni un uzlipina uz kēksa

No pāri palikušās krāsainās cukura mastikas izrullē desiņu un apakšā aptin kēksu. Lai labāk pieliptu, to vietu, kas pieskaras kēksam, saslapina.

No pāri palikušās krāsainās mastikas izveido 'lentīti'

Otru kēksu gribēju izrotāt ar rozā sirsniņām, bet, tā kā mums bija nozudusi piparkūku sirsniņas forma, izlēmām par labu govij. Muuuuu!

Kēkss ar rozā govi

Izrādās, ka darbošanās ar marcipānu un cukura mastiku nav nemaz tik sarežģīta. Tiesa gan, es apjuku, jo daudzkur lasīts, ka kēkss virpirms un arī starp marcipāna un cukura mastikas kārtām jāsamitrina ar ievārījumu. Cukura mastikas lietošanas pamācībā nekas tāds nebija teikts, tāpēc uzticējos tai. Un viss sanāca tieši tik labi, kā biju iedomājusies.

Priecīgus Ziemassvētkus!

Ziemassvētku kēkss

Foto: actuale.net

Birkas: , , , , , ,

5 Atbildes to “Ziemassvētku kēkss”

  1. uwa, Ziemassvētku kēkss - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  2. Рождественский кекс | actuale.net Says:

    […] Christmas cake made by uwagatavo. […]

  3. Antuanete Says:

    Ļoti skaisti un eleganti!
    Kurā vietā pirki mastiku – Gemosā? Kā garšoja?

  4. Teodore Says:

    Super, ceru, ka šogad varēšu izcept kautko līdzīgu, paldies par recepti!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: