Uz sāls cepta vista

Uz sāls cepta vistaUz sāls cepta vista ir viens no maniem bērnības svētku ēdieniem – bez tās nebija iedomājama neviena radu sanākšana un jubileja. Un, tiklīdz putns nonāca uz galda, sākās cīņa par labāko gabaliņu, taču tas katram bija savs – kājiņa, stilbiņš, krūtiņa utt., tāpēc viss beidzās mierīgi un visi bija apmierināti. Es biju starp tiem, kas uzmanīja kājiņas.
Un nevajag baidīties no lielā sāls daudzuma – vista pati izvēlas, cik daudz sāls uzūkt, un tā nav par daudz. Līdzīgi gatavo arī citus ēdienus, pat apsedzot ar sāli no abām pusēm, piemēram, zivi vai kartupeļus.

Recepte
– viena vidēja izķidāta vista
– kilograms rupjās sāls
– pāris ēdamkarotes etiķa (parastā)
– pāris ēdamkarotes sinepju
– kādas piecas ķiplokdaivas
– ēdamkarote ķimeņu

Ne pārāk lielu veikala vistu noskalo, nosusina un krūtīs pārgriež uz pusēm.

Vistu krūtīs pārgriež uz pusēm

Putnu no abām pusēm aplaista ar etiķi.

Apslaka ar etiķi

Iesmērē ar sinepēm.

Apsmērē ar sinepēm

Tālāk seko caur ķiplokspiedi izspiestas ķiploka daiviņas, ko iemasē vistā.

Ieziež ar ķiplokiem

Putnu var atstāt uz pāris stundām iemarinēties vai arī likt uz pannas, kur izbērta paka rupjās sāls, un pārkaisa ar ķimenēm.

Apkaisa ar ķimenēm

Vistu šauj cepeškrāsnī, kas uzkarsēta līdz 200 grādiem, un cep aptuveni stundu. Tikmēr pagatavo piedevas – ļoti labi derēs vārīti kartupeļi un biešu un burkānu salātiņi. Kā mērce ļoti labi piestāv uzkarsēts saldais krējums, kam pievienoti mārrutki.

Šai vistai piestāv saldā krējuma un mārrutku mērce

Labu apetīti!

Uz sāls cepta vista

Foto: actuale.net

Birkas: , , , , , ,

6 Atbildes to “Uz sāls cepta vista”

  1. Курица жареная на соли | actuale.net Says:

    […] Chicken on the salt made by uwagatavo. […]

  2. uwa, Uz sāls cepta vista - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  3. Kristīne Says:

    Mums kā reiz Jaungada dzīru galdam ir paredzēts cept vistu uz sāls. Tikai pēc mūsu receptes nav jāpievieno citas garšvielas – tikai vista un sāls. Kas zin – varbūt izmēģināsim Tavu variantu, jo izskatās varen gardi!

    Mēs iepriekš cepām nesagrieztu vistu un viss izdevās lieliski. Kas mainās pārgriežot vistu?

  4. Egita Says:

    Runājot par tradīcijām reiz lasīju tādu – vārot vistu, tai sieva vienmēr nogriež kājas. Vīrs prasa, kāpēc viņa tā dara? Sieva atbild, ka tā vistu vāra gan viņas mamma, gan vecāmamma. Kad vecaimammai prasa, kāpēc vārot vistu, tai nogrieč kājas, viņa atbild: “Bērni! Nu pavisam vienkārši, mums kara laikā bija tik mazs katliņš, ka vista ar visām kājā nelīda iekšā!”😀

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: