Magoņu torte ar sviesta krēmu

Magoņu kūka ar sviesta krēmuRakstot par šo magoņu torti ar sviesta krēmu, nezinu, ar ko sākt, jo tā vienlīdz iepriecināja, kā lika vilties. Sāksim ar pozitīvo. Lai arī tortes diametrs ir tikai 20 centimetri ar astīti, tā ir milzīga, ko panāk trīs ripas, un izskatās patiesi iespaidīgi. Nereti gadās, ka kūku biskvīti ir nelīdzeni – ar ievērojamu kalniņu vidus daļā, ar ko grūti tikt galā, ja vēlas biskvītus likt vairākās kārtās. Šīs kūkas biskvīti ir ideāli – vienmērīgi paceļas un, smērējot kūku ar krēmu, nav jāsatraucas, ka vienā pusē jāliek vairāk krēma, lai torte izskatītos kā nākas.
Taču ir arī mīnusi, kas ved pie labiem secinājumiem.
Pirmkārt, ikdienas veikalos pieejamās garšvielas ir samērā švakas (vai arī paspējušas atšālēties manā garšvielu atvilktnē) un, lietojot receptē norādīto daudzumu, no potenciāli bagātīgajām garšām neko nevar just. Taču to var labot, rūpīgāk meklējot kvalitatīvas garšvielas.
Otra lieta – mandeļu ekstrakts, ko nevarēju veikalā atrast. Izlēmu izmantot mandeļu esenci, bet man bija aizdomas, ka garša būs neganti sintētiska. Un tā arī bija. Lai arī es to pievienoju ļoti piesardzīgi, rezultāts bija pārāk nikns. Secinājums – labāk iztikt bez, nekā piepilināt par daudz. Taču, iespējams, kulinārijas guru zinās, kur pie mums atrast mandeļu ekstraktu.
Treškārt, sviesta un pūdercukura krēmam nepieciešams izcils sviests, kas, termiski neapstrādāts, labi garšotu un būtu patīkamā konsistencē.
Un vēl, mēs ar actuale nomocījāmies, lai atšifrētu, kas ir «cream of tartar». Beigās nonācām pie tā, ka tas visdrīzāk ir vegāniem piemērots cepamais pulveris. Izrādās, ka arī pie mums tādu var nopirkt – Biotēkā ir Biovegan cepamais pulveris.

Recepte
– 190 grami augstākā labuma kviešu miltu
– 180 grami smalkākā maluma pilngraudu kviešu milti
– ēdamkarote cepamā pulvera
– 30 grami kukurūzas cietes
– tējkarote svaigi rīvēta muskatrieksta
– tējkarote kanēļa pulvera
– šķipsniņa kardamona
– sešas olas (istabas temperatūrā)
– pustējkarote bioloģiskā cepamā pulvera Biovegan
– 225 grami sviesta (istabas temperatūrā)
– 400 grami cukura
– 70 grami medus
– 500 grami piena
– divas ēdamkarotes baltvīna etiķa
– daži pilieni mandeļu esences
– 100 grami magoņu sēkliņu

Krēmam
– 340 grami sviesta (istabas temperatūrā)
– 950 grami pūdercukura
– pusotra tējkarote vaniļas ekstrakta
– daži pilieni mandeļu esences
– sešas ēdamkarotes saldā krējuma
– magoņu sēkliņas dekorēšanai

Sākam darbu! Ieslēdz cepeškrāsni, lai tā sasilst līdz 180 grādiem. Ietauko trīs pannas 23 cm diametrā. Tā kā man mājās nav trīs vienāda izmēra pannu, ļoti labi noderēja vienreizējās alumīnija pannas, kuru diametrs bija 20 cm.

Vajadzēs daudz bļodu. Vienā no tām sajauc miltus, pilngraudu miltus, parasto cepamo pulveri, kukurūzas cieti, kanēli, muskatriekstu un kardamonu.

Sajauc miltus, pilngraudu miltus,  cepamo pulveri, kukurūzas cieti un garšvielas

Uzmanīgi atdala olu dzeltenumus no baltumiem.

Atdala olu dzeltenumus no baltumiem

Ar mikseri olu baltumus saputo stingrās putās kopā ar bioloģisko cepamo pulveri.

Sakuļ olu baltumus un bioloģisko cepamo pulveri

Nākamajā bļodā saputo sviestu, cukuru un medu. Pa vienam pievieno olu dzeltenumus.

Sakuļ sviestu, medu un cukuru

Vēl vienā bļodā sajauc pienu, etiķi un mandeļu esenci. Var gadīties, ka masa saiet kunkuļos – par to nevajag satraukties.

Sajauc pienu ar etiķi un mandeļu esenci

Trijos piegājienos sajauc miltu un piena maisījumus.

Miltu maisījumu sajauc ar piena maisījumu

Iemaisa arī sviesta, cukura, medus un olu masu un pievieno magoņu sēkliņas.

Kā pēdējos maigi iecilā olu baltumus.

Iecilā olu baltumus

Mīkla gatava!

Mīkla

Mīklu cenšas vienādi sadalīt ietaukotajās pannās. Visdrīzāk, vienā krāsns līmenī nepietiks vietas trim pannām. Es liku divos līmeņos un pusstundu pēc cepšanās sākuma samainīju vietām. Cep aptuveni 30-40 minūtes.

Sadala mīklu pa pannām

Receptes autore iesaka biskvītus ielikt saldētavā, lai kūka nebūtu sausa. Mēs šo ieteikumu izlaidām.

Kamēr biskvīti dziest, ķeras pie krēma gatavošanas.

Ar mikseri saputo sviestu un pūdercukuru līdz tie veido ko līdzīgu pastai. Pievieno vaniļas ekstraktu un – pavisam nedaudz – mandeļu esenci. Pievieno arī saldo krējumu un izmaisa, lai krēms ir vienmērīgs.

Saputo pūdercukuru ar sviestu

Kad tortes sastāvdaļas pavisam atdzisušas, ver ķerties pie pēdējā posma – tās sastutēšanas kopā.

Uz škīvja vai kūkas paliktņa liek vienu biskvītu. To vienmērīgi pārklāj ar divām dāsnām ēdamkarotēm krēma. Virsū liek otru biskvītu un atkal vienmērīgi pārklāj ar krēmu.

Biskvītus pārklāj ar krēmu

To pašu dara ar trešo kārtu.

Uzliek trešo biskvītu

Nu ķeras pie kūkas sānu noziešanas ar krēmu.

20121229-0225-copy

Kad krēms beidzies un torte viscaur noziesta ar to, pārkaisa ar magoņu sēkliņām.

Magoņu torte

Uff, diena ir galā un kūka gatava!

Magoņu torte

Foto: actuale.net

Oriģinālrecepte: Bake at 350

Birkas: , , , , , , , ,

14 Atbildes to “Magoņu torte ar sviesta krēmu”

  1. uwa, Magoņu torte ar sviesta krēmu - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  2. Маковый торт | actuale.net Says:

    […] Seed Cake made by uwagatavo. Inspired by Bake at […]

  3. Antuanete Says:

    Kūka tiešām iespaidīga!
    Cream of tartar gan es nesauktu par cepamā pulvera analogu (arī minētajā Biovegan pulverī tas ir kombinācijā ar irdinātāju, kam pie olbaltumu putošanas nav nozīmes). Latvijā tiešām neesmu nekur redzējusi, tāpēc palūdzu atvest no štatiem, bet faktiski olbaltumu putošanai mierīgi var iztikt ar nelielu daudzumu citrona sulas, kas nodrošina to pašu – uzputotā olbaltuma stabilizāciju.

    Kādu sviestu izvēlējāties? Es nesen salaidu dēlī krēmu ar puskilogramu sviesta, iespējams, neveiksmīgas sviesta markas dēļ:/

    • uwa Says:

      Katrā ziņā skaidrs ir viens – cream of tartar nav nekāda sakara ar tartaru:) Varbūt Tu zini – pie mums bodēs var nopirkt mandeļu ekstraktu?

      Kas Tev ar to krēmu nogāja šķērsām?

      Šis bija Lazdonas sviests un krēms bija tāds kā drusku smilšains.

      Taču pavisam nesen es taisīju kukurūzas nūjiņu desu ar īrisiem un tur arī kaut kas nogāja greizi – aizdomas krīt gan uz īrisiem (vairāk), gan sviestu. Šajā gadījumā vaininieks bija Exporta sviests.

      • Antuanete Says:

        Mandeļu ekstraktu neesmu manījusi, lietoju to pašu esenci no stobriņiem. Vienīgais, kur reāli varētu būt – Gourmet Studio.

        Krēms man bija Swiss Meringue Buttercream, un, lai arī sviests bija atlaidināts un putoju iekšā olās pamazām, kaut kā ņēma un atsulojās, beigās sanāca blīvs sviesta pikucis, no kura visu laiku spiežas ārā šķidrums😦 Sviests, visticamāk, bija Latgales, kas no īstajiem 82% sviestiem ir vislētākais.

      • uwa Says:

        Cik stulbi!

        Ražotājiem būtu reāla biznesa iespēja, norādos uz paciņām – pavisam normāls sviests, kas svaigām sviestmaizēm, labs sviests kūku cepšanai un izcils sviests svaigiem krēmiem.

  4. Str Says:

    Cream of tartar – tipa vīnakmens,
    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Cream-of-Tartar-Powder-3-52-oz-99-g/35461
    un pie reizes
    http://www.iherb.com/Frontier-Natural-Products-Almond-Extract-2-fl-oz-59-ml/35798

  5. Ferfreak Says:

    Omes šo “tatāru” sauca par briežraga sāli. Mūsu platuma grādos gan jau ir dabonama, bet nu kur, nemācēšu teikt – pašai interesē.

  6. khikhikhi Says:

    Briežraga sāls=cepamais pulveris jeb dzēstā soda

  7. Marina Says:

    Kas ta pērk tik nekvalitatīvu sviestu. Vajag tikai Straupes. Nu, kur ta “lētāks”. Vai var ar lētu garšīgi? Kondensēts piens arī tagad nav ēdams.

    • uwa Says:

      Varbūt varat padalīties gudrībā, kā atšķirt labu sviestu no slikta? Uz paciņām norādītais sastāvs visiem taču ir vienāds.
      Un, ja runājam par Straupes sviestu, to diemžēl nevar nopirkt visos veikalos.

  8. Rita Says:

    Labdien! Šādu kūku var arī kaut kur nopirk?

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: