Garneles ar rīsu nūdelēm

Garneles ar rīsu nūdelēmJāatzīstas. Es nekad nebiju gatavojusi garneles, ieskaitot pirmapstrādi – pelēko kustoņu dabūšanu ārā no čaulas. Un mani tas nedaudz biedēja. Beidzot pienāca tā diena, kad es saņēmos un stājos pretī šim uzdevumam.
Mans lielākais pārsteigums ir tas, ka tas nav pārlieku sarežģīti, tiesa gan, jāspēj sevi noskaņot, lai norautu garnelei galvu. Un vēl viena lieta – pašu lobītas un gatavotas garneles nevar ne salīdzināt ar saldētajām un jau novārītajām veikalos atrodamajām jūras veltēm.

Recepte
– 600 grami nelobītu un nevārītu garneļu
– piecas ķiploka daiviņas
– olīveļļa cepšanai
– neliels čili
– nedaudz sāls
– dilles

Vispirms jātiek pie jēlām un papildu neapstrādātām garnelēm.

Garneles

Tad pārvar bailes no garnelēm. Iespējams, ja ļoti garšo jūras veltes, tas ir daudz vieglāk nekā man, kas ar šiem kustoņiem ietur pieklājīgas attiecības.

Garnele

Vispār jau viss ir ļoti vienkārši. Iepriekš biju atradusi instrukciju, kas smuki parāda, kā tikt galā ar garnelēm. Tātad – vispirms norauj galvu (nezinu, kā to pateikt pieklājīgāk un cienīgāk – nolauž?). Instrukcija saka, ka tālāk jāatbrīvojas no mazajām kājiņām un jānoloba čaula, kā pēdējo atstājot asti.

Garnelei nolauž galvu

Mūsu kompānijā bija Dace, kura šajā jautājumā ir daudz zinošāka, jo viņas māsa Lāsma (sveiciens Lāsmai!) dzīvo Spānijā un ar jūreņiem ir uz Tu. Dace ieteica šādu metodi – vispirms nolauž galvu, tad asti, kam seko čaula un kājas. Un patiesi, šādi darbs ritēja raitāk un dabiskāk.

Lielākais darbs jau ir padarīts, vēl paliek tikai atbrīvoties no tumšās dzīslas, ko var redzēt pāri garneles ārējam līkumam. Tad nu lūk – ar mazu, asu nazīti ne pārāk dziļi pārgriež gareniski garneles mugurpusi, ar naža galu aizķer tumšo pavedienu un izvelk ārā. Viss – garnele tīra un skaista!

Izvelk tumšo dzīsliņu

Visērtāk to ir darīt divatā – viens atbrīvo garneli no bruņām un otrs izķeksē iepriekš minēto dzīsliņu. Beigās vien atliek garneles noskalot.

Garneles

No mūsu 600 gramiem garneļu pēc izlobīšanas palika 350 grami gatavošanai piemērota grodukta. Pāri paliek visai daudz čaulu, ko varot izmantot buljona gatavošanā. Mēs šoreiz no šīs iespējas atteicāmies un izšķērdīgi šo labumu izmetām miskastē.

Pāri palikušās garneļu čaulas

Viss pārējais ir ārkārtīgi vienkārši. Tik tiešām.

Smalki sagriež no sēklām atdalītu čili, noloba ķiploka daiviņas un izspiež caur ķiplokspiedi.

Smalki sagriež čili un ķiploku

Dziļā pannā sakarsē eļļu, aši apcep ķiploku un čili un pievieno garneles. Cep burtiski divas minūtes – tikko viena puse kļūst rozā, tā griež uz sāniem un pagaida, kamēr otra puse maina krāsu. Tas ir īsts brīnums – pelēkais pārvēršas rozā, gandrīz kā stāstā par neglīto pīlēnu, kas, izaugot liels, pārvērtās par gulbi.

Pats galvenais ir garneles nepārcept un nepadarīt par sīkstu un negaršīgu produktu.

Apcep garneles

Tālāk var rīkoties pēc saviem ieskatiem – ēst garneles vien vai papildināt ar, piemēram, rīsu nūdelēm vai kuskusu. Mēs apceptajās garnelēs iemaisījām platās rīsu nūdeles.

Pievieno rīsu nūdeles

Tālāk seko sakapātu diļļu iemaisīšana. Kam tās negaršo, ātri atdala savu porciju.

Garneles ar rīsu nūdelēm

Pārējie sadala diļļainās garneles un nūdeles. Ar šo garneļu daudzumu un 250 gramiem rīsu nūdeļu pilnīgi pietika prasīgai četru cilvēku kompānijai.

Garneles ar rīsu nūdelēm

Foto: actuale.net

Oriģinālrecepte: Carina-forum.com

Birkas: , , , , ,

8 Atbildes to “Garneles ar rīsu nūdelēm”

  1. uwa, Garneles ar rīsu nūdelēm - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  2. Dace Says:

    Gardākās garneles kādas baudītas! Garneļu giljotīna ir tā vērta!

  3. ande Says:

    mmm.. Izskatās ļoti gardi. Šovakar arī ķeršos klāt..🙂

  4. Lāsma Says:

    Paldies par sveicieniem! Izmēģināsu šo recepti noteikti! Bet garnelu mizas es izmantoju buljonam, lai gatavotu gardu paelju!

  5. Креветки с рисовой лапшой | Shrimp with rice noodles | actuale.net Says:

    […] Garneles ar rīsu nūdelēm made by uwagatavo. […]

  6. Garneles ar ķiplokiem un pētersīļiem | uwa gatavo Says:

    […] garneļu ēdieni: Garneles ar rīsu nūdelēm Cepeškrāsnī ceptas […]

  7. uwa, Garneles ar ķiplokiem un pētersīļiem - home made Says:

    […] garneļu ēdieni: Garneles ar rīsu nūdelēm Cepeškrāsnī ceptas […]

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: