Jāatzīstas. Es nekad nebiju gatavojusi garneles, ieskaitot pirmapstrādi – pelēko kustoņu dabūšanu ārā no čaulas. Un mani tas nedaudz biedēja. Beidzot pienāca tā diena, kad es saņēmos un stājos pretī šim uzdevumam.
Mans lielākais pārsteigums ir tas, ka tas nav pārlieku sarežģīti, tiesa gan, jāspēj sevi noskaņot, lai norautu garnelei galvu. Un vēl viena lieta – pašu lobītas un gatavotas garneles nevar ne salīdzināt ar saldētajām un jau novārītajām veikalos atrodamajām jūras veltēm.
Recepte
– 600 grami nelobītu un nevārītu garneļu
– piecas ķiploka daiviņas
– olīveļļa cepšanai
– neliels čili
– nedaudz sāls
– dilles
Vispirms jātiek pie jēlām un papildu neapstrādātām garnelēm.
Tad pārvar bailes no garnelēm. Iespējams, ja ļoti garšo jūras veltes, tas ir daudz vieglāk nekā man, kas ar šiem kustoņiem ietur pieklājīgas attiecības.
Vispār jau viss ir ļoti vienkārši. Iepriekš biju atradusi instrukciju, kas smuki parāda, kā tikt galā ar garnelēm. Tātad – vispirms norauj galvu (nezinu, kā to pateikt pieklājīgāk un cienīgāk – nolauž?). Instrukcija saka, ka tālāk jāatbrīvojas no mazajām kājiņām un jānoloba čaula, kā pēdējo atstājot asti.
Mūsu kompānijā bija Dace, kura šajā jautājumā ir daudz zinošāka, jo viņas māsa Lāsma (sveiciens Lāsmai!) dzīvo Spānijā un ar jūreņiem ir uz Tu. Dace ieteica šādu metodi – vispirms nolauž galvu, tad asti, kam seko čaula un kājas. Un patiesi, šādi darbs ritēja raitāk un dabiskāk.
Lielākais darbs jau ir padarīts, vēl paliek tikai atbrīvoties no tumšās dzīslas, ko var redzēt pāri garneles ārējam līkumam. Tad nu lūk – ar mazu, asu nazīti ne pārāk dziļi pārgriež gareniski garneles mugurpusi, ar naža galu aizķer tumšo pavedienu un izvelk ārā. Viss – garnele tīra un skaista!
Visērtāk to ir darīt divatā – viens atbrīvo garneli no bruņām un otrs izķeksē iepriekš minēto dzīsliņu. Beigās vien atliek garneles noskalot.
No mūsu 600 gramiem garneļu pēc izlobīšanas palika 350 grami gatavošanai piemērota grodukta. Pāri paliek visai daudz čaulu, ko varot izmantot buljona gatavošanā. Mēs šoreiz no šīs iespējas atteicāmies un izšķērdīgi šo labumu izmetām miskastē.
Viss pārējais ir ārkārtīgi vienkārši. Tik tiešām.
Smalki sagriež no sēklām atdalītu čili, noloba ķiploka daiviņas un izspiež caur ķiplokspiedi.
Dziļā pannā sakarsē eļļu, aši apcep ķiploku un čili un pievieno garneles. Cep burtiski divas minūtes – tikko viena puse kļūst rozā, tā griež uz sāniem un pagaida, kamēr otra puse maina krāsu. Tas ir īsts brīnums – pelēkais pārvēršas rozā, gandrīz kā stāstā par neglīto pīlēnu, kas, izaugot liels, pārvērtās par gulbi.
Pats galvenais ir garneles nepārcept un nepadarīt par sīkstu un negaršīgu produktu.
Tālāk var rīkoties pēc saviem ieskatiem – ēst garneles vien vai papildināt ar, piemēram, rīsu nūdelēm vai kuskusu. Mēs apceptajās garnelēs iemaisījām platās rīsu nūdeles.
Tālāk seko sakapātu diļļu iemaisīšana. Kam tās negaršo, ātri atdala savu porciju.
Pārējie sadala diļļainās garneles un nūdeles. Ar šo garneļu daudzumu un 250 gramiem rīsu nūdeļu pilnīgi pietika prasīgai četru cilvēku kompānijai.
Foto: actuale.net
Oriģinālrecepte: Carina-forum.com
Birkas: actuale.net, fotorecepte, garneles, jūras veltes, recepte, rīsu nūdeles
29 janvāris, 2013 20:10 |
[…] via uwa gatavo […]
29 janvāris, 2013 23:53 |
Gardākās garneles kādas baudītas! Garneļu giljotīna ir tā vērta!
30 janvāris, 2013 09:37 |
mmm.. Izskatās ļoti gardi. Šovakar arī ķeršos klāt.. 🙂
6 februāris, 2013 02:24 |
Paldies par sveicieniem! Izmēģināsu šo recepti noteikti! Bet garnelu mizas es izmantoju buljonam, lai gatavotu gardu paelju!
6 februāris, 2013 07:31 |
Nu re, tagad pienāks Tava kārta dalīties receptē – kā taisi paelju?
7 februāris, 2013 20:18 |
[…] Garneles ar rīsu nūdelēm made by uwagatavo. […]
21 decembr, 2013 21:34 |
[…] garneļu ēdieni: Garneles ar rīsu nūdelēm Cepeškrāsnī ceptas […]
21 decembr, 2013 21:39 |
[…] garneļu ēdieni: Garneles ar rīsu nūdelēm Cepeškrāsnī ceptas […]