Bez čaumalas vārītas olas

Bez čaumalas vārīta olaAgrāk mani nedaudz biedēja bez čaumalas vārīto olu šķidrais viducis. Tagad esmu mainījusi savas domas – tas šajā olu ēdienā ir pats labākais. Tas ir tik spilgti dzeltens, tik dzīvs! Tajā var pamērcēt maizi, un nevajadzēs ne majonēzi, ne kādas citas piedevas. Jā, bez čaumalas vārītas olas var ēst visdažādākajos veidos, bet man šķiet, ka reizēm nevajag neko vairāk kā šo olu, sviestmaizi un pavasara dīgstus. Un brokastis ir izdevušās.

Recepte
– litrs ūdens
– 100 grami etiķa
– olas
– piedevām – maize, sviests, redīsu dīgsti

Tā kā olas gatavojas īsu brīdi, piedevas sagatavo jau iepriekš – apziež maizi ar labu sviestu, sakārto šķīvjus un gaida olas.

Maize kaujas gatavībā

Nelielā katliņā uzvāra ūdeni kopā ar etiķi. Sāli nepievieno!

Uzvāra ūdeni kopā ar etiķi

Olu uzmanīgi iesit mazā krūzītē.

Olu iesit krūzītē

Ar krūzītes palīdzību olu maigi ieslidina karstajā ūdenī.

Olu maigi iesnidina karstajā ūdenī

Vāra dažas minūtes līdz olas baltums ir sarecējis, bet dzeltenums vēl mīksts. Nodrošinieties ar kādu rezerves olu – var gadīties, ka ar pirmo reizi neizdodas un ola izdomā izceļoties pa visu katliņu. Tādā gadījumā izķeksējam to ārā un, ja ūdens ir tīrs, mēģina vēlreiz.
Olas vāra pa vienai.

Ar putukaroti olu izņem no katliņa, uzliek uz papīra dvielīša un noknibna nesmukās maliņas – ja tādas ir. Ja olu ir izdevies izvārīt pavisam skaistu, nekas nav jāgriež nost.

Olu liek uz maizes, kas apziesta ar sviestu, un pārkaisa ar redīsu dīgstiem. Pirms pasniegšanas olu iegriež, lai dzeltenums sāk tecēt ārā. Tadam! Brokastis gatavas.

Pirms pasniegšanas olu iegriež

Foto: actuale.net
Oriģinālrecepte: Universālā pavārgrāmata, Hedviga Marija Štūbere

Birkas: , , , , , ,

5 Atbildes to “Bez čaumalas vārītas olas”

  1. uwa, Bez čaumalas vārītas olas - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  2. feliisha Says:

    Noteikti izmēģināšu. Vienmēr baidījos, bet neizskatās nekas grūts. Kāpēc ola mēdz izplūst pa visu katliņu? Kā no tā izvairīties?

    • uwa Says:

      Tas tiešām nav sarežģīti:) Vienkārši jāapbruņojas ar pacietību un kādu rezerves olu drošībai.

      1) ūdenim noteikti vajag pievienot etiķi,
      2) pēc ieslidināšanas katliņā un līdz ņemšanai ārā, olu nedrīkst aiztikt,
      3) ja liesma zem katliņa ir pārāk liela un ūdens traki burbuļo, maigā ola var sabīties (uz elektriskās plīts gan šāda iespējamība, manuprāt, ir mazāka).

      • Katliņš Says:

        Mierīgi var izvārīt bez etiķa. Pārbaudīts! Runā pat, ka etiķis baltumu padarot gumijainu, tādēļ vislabāk ir bez tā. Un šai receptei vajadzēja vēl Bernēzes mērci pielikt klāt, mmmm!

  3. putnupr Says:

    izklausās diezgan sarežģīti, ja jau pat Tev ar 1.x nesanāca…

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: