Laša zupa ar kausēto sieru

Laša zupa ar kausēto sieruZivju zupa nav tas tipiskākais ēdiens, ko gatavoju. Taču vajag izmēģināt. Jo īpaši pēc tik garšīga apraksta, kā man izstāstīja šo recepti vēlā darbadienas vakarā, kad vēders rāvās čokurā un siekalas skrēja mutē, klausoties vien. Un patiesi – visnotaļ jauka zupa, ja vien garšo zivis. Un grūti iedomāties, kāpēc lai kāds, kam negaršo zivis, vārītu zivju zupu. Krāsaina, viegla (visādās nozīmēs) un sildoša.

Recepte
Buljonam
– laša galva
– sīpols
– burkāns
– pāris selerijas šķēles
– pāris lauru lapas
– daži piparu graudi
– šķipsna sāls
– aptuveni trīs litri ūdens

Pašai zupai:
– 250 grami laša filejas
– trīs nelieli burkāni
– neliela brokoļa galviņa (vai divas pavisam mazas)
– 200 grami kausētā siera
– sāls un pipari pēc garšas

Šajā receptē bija paredzēts izmantot laša spuru, bet nevienā no manis apskraidītajiem veikaliem to neatradu. Taču uz mani skatījās laša galva. Nezinādama, vai tas būs īsti pareizi, ņēmu to. Rezultāts rāda, ka šī nebija slikta doma.

Tātad, vispirms jātiek pie zupas pamata – buljona. Katliņā ar aukstu ūdeni liek zivs galvu, sīpolu, dažas šķēles selerijas, burkānu, pāris lauru lapas, melno piparu graudus un drusku sāls. Vāra, kamēr parādās putas – tās pacietīgi smeļ nost, kamēr vairs nav. Uz vidējas uguns buljonu vāra aptuveni 40 minūtes.

Uzvāra buljonu

Pa to laiku nomazgā brokoli un sadala pa ziedkopām.

Sagriež brokoli

Nomizo burkānus un sašķēlē.

Sašķēlē burkānus

Laša filejai nogriež ādu un sagriež nelielos gabaliņos.

Sagriež laša fileju

Burkāni, brokoļi un laša fileja gaida brīdi, kad varēs mesties katlā.

Lasis, brokolis un burkāns gaida savu kārtu mesties katlā

Kad buljons gatavs, no tā izķeksē visu, kas tur peld – zivs galvu, dārzeņus, lauru lapas, piparus. Zivs galvu apskrubina, lai tiktu vēl pie druskas «gaļas».

No buljona izķeksē zivi un dārzeņus

Buljonā ber burkānus, brokoļus un zivi.

Katlā ber brokoļus, burkānus un zivi

Uzreiz arī pievieno kausēto sieru un sāli un piparus pēc garšas. Burkāni un brokoļi paspēs sasildīties, bet vēl būs dzīvīgi un drusku kraukšķīgi. Izmaisa un lej šķīvjos.

Pievieno kausēto sieru

Kopā ar garšīgu sviestmaizi šī ir ļoti forša zupa. Mani pašu gan mazliet mulsina kausētais siers – ir garšīgi (kā jau viss ar sieru), taču pēc skata aizdomīgi līdzinās piena zupai, kas man no bērnības tā arī nav iegaršojusies.

Laša zupa ar kausēto sieru

Foto: actuale.net

Birkas: , , , ,

2 Atbildes to “Laša zupa ar kausēto sieru”

  1. uwa, Laša zupa ar kausēto sieru - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  2. gulbjuaicis Says:

    nee šitas man nevisai

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: