Tomātu kūka

Tomātu kūkaNeesmu īsti pārliecināta, kā šo tomātu ēdienu saukt – tā varētu būt gan pica, gan kūka, gan tarte. Visi nosaukumi der. Taču apzīmējums nav nemaz tik svarīgs, galvenais, ka labi garšo. Un šis tomātu ēdiens patiešām garšo ļoti labi. Silta, nesen no krāsns nākusi tomātu kūkas šķēle, kopā ar glāzi vīna vai alus rudens vakaros kopā ar draugiem pazudīs ātri vien. Domāju, ka šis ēdiens der gan kā uzkoda, gan kopā ar salātiem kā pamatēdiens. Abējādi būs labi.

Recepte
Mīklai:
– 300 grami miltu
– 100 grami auksta sviesta
– 85 grami čedara siera
– pustējkarote sāls
– 25 grami smalki sarīvēta Parmas tipa siera
– 150 grami ledusauksta ūdens

Pārējās sastāvdaļas:
– trīs sīpoli
– ēdamkarote sviesta
– ēdamkarote olīveļļas
– divas tējkarotes cukura
– trīs timiāna zariņi
– 85 grami rīvmaizes
– 25 grami smalki sarīvēta Parmas tipa siera
– 500 grami tomātu
– sāls, pipari
– nedaudz olīveļļas pārslacīšanai

Vispirms pagatavo mīklu. Bļodā ieber miltus, pievieno mazos gabaliņos sagrieztu sviestu, rupji sarīvētu čedara sieru, smalki sarīvētu Parmas tipa sieru un šķipsnu sāls. Ar rokām visu rūpīgi saberž smiltīm līdzīgā masā (var, protams, izmantot arī virtuves kombainu).

Saberž miltus, sviestu un sieru

Pamazām pievieno ūdeni un mīca, kamēr izveidojas patīkamas konsistences mīkla. Ietin pārtikas plēvē un uz stundu ieliek atpūsties ledusskapī. To var pagatavot arī dažas dienas iepriekš un tikmēr glabāt ledusskapī.

Mīkla

Tikmēr plānās šķēlītēs sagriež tomātus un sakapā sīpolus (visdrīzāk, nāksies žēli paraudāt).

Sakapā sīpolus

Pannā uz mazas uguns sakarsē sviestu un eļļu, un apcep sīpolus.

Apcep sīpolus

No diviem timiāna zariņiem (vienu paglabā vēlākam laikam) notrauš mazās lapiņas un pievieno sīpoliem, tāpat pieber divas tējkarotes cukuru un dažas minūtes pacep lielākā karstumā. Ja vēlas, pievieno sāli un piparus. Noliek malā un ļauj atdzist.

Pievieno timiānu un cukuru

Mirkli pirms tālākās izmantošanas sīpolos iemaisa smalki sarīvētu Parmas tipa sieru un rīvmaizi.

Kad mīkla gana ilgi atpūtusies, to izņem no ledusskapja. Uz cepamā papīra izrullē mīklu tik lielā aplī, kas ietilpst plātsmaižu vai kādā citā pannā, ko izmantosiet.

Uz mīklas apļa izber sacepto sīpolu masu un atloka maliņas, lai sulas neiztecētu uz pannas.

Uz mīklas izber sīpolus un atloka maliņas

Pāri kārto sagrieztos tomātus.

Virsū liek tomātus

Pārkaisa ar atlikušo timiānu, sāli, pipariem un šķipsnu cukura.

Apber ar timiānu

Pārlej ar drusku olīveļļas un cep kādas 30 minūtes.

Tomātu kūka

Garšīgi!

Tomātu kūka

Foto: actuale.net
Oriģinālrecepte: BBC GoodFood

Birkas: , , , , ,

4 Atbildes to “Tomātu kūka”

  1. uwa, Tomātu kūka - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  2. Gundega Says:

    jēziņ, trakoti gardi un vienkārši izskatās🙂 .. bet mani moka jautājums par ledusauksto ūdeni – kapēc tā? kapēc neder vienkārši auksts? Mīcot mīklu līdz tīkamai konsistencei ledusūdens taču uzsilts no rokām… ne?

    • uwa Says:

      Es tiešām nemācēšu atbildēt. Gan jau derēs arī vienkārši dikti auksts. Es kausēju ledusgabaliņus🙂
      Arī smilšu mīklu taisot, sviestam jābūt tikko no ledusskapja. Droši vien tāpēc, ka mīcīšanas procesā produkti sasilst, jāizmanto pēc iespējas aukstāks.

  3. Anita Says:

    Tikko uzgaju so blogu un esmu vienkārši stara! Esmu vegetariete 2 gadus, un nekad nebija ienacis prata ka Latvija kads aizraujas ar gatavosanu bez olam. lai nu kaa,saku lielu paldies un turpini updeitot blogu ar garsigam receptem!:))

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: