Ķirbja kūka

Ķirbja kūkaŠķiet, ka esmu atradusi pasaulē garšīgākās ķirbja kūkas recepti. Šī ir tiešām vienkārša kūka, nepieciešamas viegli pieejamas sastāvdaļas un garšo patiesi labi. Lai gan pēc pildījuma sastāvdaļām varētu šķist, ka garša būs ļoti ķirbīga (tas, protams, ir diskutējams jautājums un lielā mērā atkarīgs no ķirbja šķirnes), ir tieši tā, kā vajag.

Recepte
350 grami smilšu mīklas
– 750 grami nomizota un gabaliņos sagriezta ķirbja
– 140 grami cukura
– pustējkarote sāls
– tējkarote kanēļa
– divas olas
– 25 grami izkausēta sviesta
– 175 grami piena

Vispirms jātiek pie smilšu mīklas. Varianti ir vairāki – pagatavo, paņem no ledusskapja to, kas palikusi pāri pēc kādas citas kūkas cepšanas vakar, vai skrien uz veikalu un nopērk gatavu. Vieta absolūti brīvai izvēlei. Mēs samīcījām mīklu un nolikām ledusskapī atpūsties.

Smilšu mīkla

Nomizotu un gabaliņos sagrieztu ķirbi liek mazā katliņā, pārlej ar ūdeni un vāra, kamēr mīksts – kādas 15-20 minūtes.

Vāra ķirbi

Kad ķirbis gatavs, gabaliņus izķeksē no katliņa un ļauj atdzist.

Izvārīts ķirbis

Izrullē smilšu mīklu, ieklāj 22 cm diametra kūkas formā un ieliek ledusskapī uz 15 minūtēm atpūsties. Kā redzams bildē, man vienīgā atbilstošā izmēra panna ir ar augstām malām, tāpēc mīklas ieklāšana bija apgrūtināta. Zemajā pīrāgu formā varētu būt parocīgāk un smukāk.

Pannā izklāj mīklu

Pa to laiku sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem.

Kad mīkla gana laiskojusies ledusskapī, to ņem ārā, pārklāj ar cepamo papīru un pārber ar pupiņām (parastajām vai speciāli cepamajām), lai cepoties mīkla neceltos uz augšu un mīkla būtu piespiesta formas maliņām. Liek cepeškrāsnī un cep 15 minūtes. Tad noņem papīru ar pupiņām un cep vēl kādas 10 minūtes, lai mīklas groziņš smuki apbrūnē. Ņem ārā no krāsns un ļauj padzist.

Mīklas groziņš

Tikmēr paaugstina cepeškrāsns temperatūru līdz 220 grādiem.

Ķirbi samīca. Pievieno cukuru, sāli, kanēli un izmaisa. Pievieno olas, izkausētu sviestu un pienu. Labi izmaisa un lej mīklas groziņā.

Pildījumu lej mīklas groziņā

10 minūtes cep 220 grādos, atlikušās 35-40 – 180 grādos. Kad kūka gatava, ļauj atdzist un pasniedz, pārkaisītu ar pūdercukuru. Ļoti labi garšo arī pārgājienā jūras malā – pat bez pūdercukura.

Siera kūka

Foto: kalnina.com
Oriģinālrecepte: BBC GoodFood

Birkas: , , , ,

4 Atbildes to “Ķirbja kūka”

  1. uwa, Ķirbja kūka - home made Says:

    […] via uwa gatavo […]

  2. Inga Lapsa (@inga_lapsa) Says:

    Pagatavoju kūku ar pamatni no pāri palikušās piparūku mīklas. Nebija ne vainas.🙂 Paldies par recepti!

  3. Inga Says:

    Tikko izcepu šo kūku! Pa manam var likt mazāk cukuru klāt pie ķirbja masas, dikti salds sanācis, bet visādi citādi jau gardi!

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: