Knækbrød, tradicionālā dāņu maize

Dāņu maizcepumiKristīne vienudien atsūtīja īsziņu, ka darba kolēģe atnesusi dāņu sēklu maizi (vairāk līdzinās cepumiem), kas esot garšīga, tāpēc nākamajā tikšanās reizē jāuzcep. Ko tur daudz tielēties, recepti šurp un mēģinām cept!
Pēc mums iedotās receptes mīkla īsti neizdevās, bet, pievienojot vēl drusku sēklas, miltus un auzu pārslas, viss atrisinājās un drīz vien tikām pie kraukšķīgiem cepumiem.

Recepte
– 300 grami miltu
– 300 grami sēklas
– 100 grami eļļas
– 300 grami ūdens (labāk no sākuma pieliet tikai pusi)
– 50 grami ātri vārāmās auzu pārslas
– pustējkarote cepamā pulvera
– tējkarote sāls

Krāsni sakarsē līdz 200 grādiem.

Bļodā ber sēklas – kādas nu kuram garšo. Mums bija ķirbju, saulespuķu un sezama sēkliņas un vēl drusku ķimenes. Pievieno miltus, auzu pārslas, cepamo pulveri un sāli.

Sajauc sēklas

Visu izmaisa un lej klāt eļļu un ūdeni.

Pielej eļļu

Labāk no sākuma pieliet pusi no ūdens un skatīties, kā masa uzvedas. Mēs pielējām uzreiz visu ūdeni un mīkla neievēroja scenāriju – tā bija pārāk slapja. Tādā gadījumā rezervē jātur sēklas, miltus un auzu pārslas.

Mīklu samīca – tai jābūt tādai, ka nelīp pie rokām.

Labi smaisa

Mīklu sadala trijās vai četrās daļās. Ņem vienu mīklas pikuci un uz cepamā papīra plāni izrullē.

Plāni izrullē uz cepamā papīra

Liek uz pannas, sagriež gabaliņos un liek cepeškrāsnī uz kādām 15-20 minūtēm (jo plānāk izrullēts, jo īsāku laiku cepsies). Pirms cepšanas jēlos cepumus var arī drusku apkaisīt ar sāli.

Sagriež kvadrātiņos

No šī mīklas daudzuma sanāk branga bļoda kraukšķcepumu. Kad tie izcepušies, var ēst tāpat, var arī kaut ko uzsmērēt, piemēram, kausētu sieru, humusu, pastēti. Man labi garšoja ar zilo sieru.

Dāņu maizcepumi

Foto: kalnina.com

Birkas: , , , , ,

6 Atbildes to “Knækbrød, tradicionālā dāņu maize”

  1. putnupr Says:

    baigi labie!

  2. alida Says:

    Tavas receptes ir lieliskas. Paldies!

  3. Pēteris Says:

    tam nav nekada sakara ar DĀŅU mazi

  4. putnupr Says:

    nezin’, kāds sakars ar dāņu maizi, Dānijā dzīvojošie tā teica. Pēteri, nestrīdies! ja arī sakara nav, sakars var būt.

  5. Elīna Says:

    Lieliski cepumi, paldies par recepti!🙂

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: