Risoto ar safrānu, garnelēm un sparģeļiem

RisotoRisoto man nelikās nekas īpašs, kamēr nebiju pati to pagatavojusi. Tā kā pirmajai reizei vajadzēja būt īpašai, saliku kopā pašu labāko – Nigella Lawson safrāna risoto pievienoju vēl arī garneles un sparģeļus. Un tas tiešām bija dievu ēdiens. Var jau sūkstīties par to, ka 20 minūtes jāpavada pie pannas, nemitīgi maisot rīsus, bet tas ir tīrais nieks, salīdzinot ar rezultātu. Var, protams, iztikt bez safrāna, bet tas, kā zaļajiem sparģeļiem piestāv dzeltenie rīsi, ir iemesls pamēģināt.

Recepte
– litrs dārzeņu buljona
– paciņa safrāna (0,4 grami)
– 50 grami sviesta (un vēl ēdamkarote)
– ēdamkarote eļļas
– viens sīpols, sakapāts
– 250 grami risoto rīsu
– 125 grami baltvīna
– 50 grami parmas siera
– 250 grami mini sparģeļu
– 20 garneles

Tā kā visilgāko laiku prasa garneļu lobīšana, vispirms atbrīvo garneles no galvām un čaulām un pēc tam noskalo.

Notīra garneles

Nomazgā un sagriež sparģeļus. Sarīvē sieru.

Nomazgā un sagriež sparģeļus

Sakapā vienu sīpolu.

Sakapā sīpolu

Protams, vislabākais ir pašvārīts buljons, bet man šķiet pilnīgi OK izmantot kvalitatīvus eko buljona kubiņus. Aplej buljona kubiņu ar ūdeni, izšķīdina un iemaisa safrānu. Buljona bļodu tur blakus plītij, lai ērtāk laistīties.

Buljonam pievieno safrānu

Ņem lielu pannu un izkausē 50 gramus sviesta kopā ar ēdamkaroti eļļas.

Sakarsētā pannā izkausē sviestu un eļļu

Maigi apcep sīpola gabaliņus.

Apcep sīpolus

Pannā ieber risoto rīsus un pāris minūtes cep, visu laiku maisot.

Pieber rīsus

Pielej vīnu un maisa, kamēr tas iesūcies rīsos.

Apcep rīsus

Tagad sākas laistīšanās un nemitīga maisīšana. Nekādu telefona zvanu, nekādas sarunas, kas var novērst uzmanību – tikko kā vīns ir iesūcies rīsos, pielej kausiņu buljonu un maisa, kamēr tas «pazūd». Un tā kādas 18 līdz 20 minūtes vai arī kamēr beidzas buljons. Ap 15 minūti vēlams pagaršot, lai saprastu, kas notiek ar rīsiem. Visdrīzāk tie būs teju gatavi. Šis ir īstais brīdis pievienot garneles.

Pievieno garneles

Un arī sparģeļus.

Pieber sparģeļus

Vēl atliek iemaisīt karoti sviesta un pusi no sarīvētā siera. Atlikušo uzber sadalītām porcijām.

Risoto

Ja cilvēki ir dikti izsalkuši, tās būs divas lielas risoto porcijas. Ja ēdāji jau ir kaut ko uzkoduši, pietiks trim vai pat četriem ēdājiem.

Brīnišķīgi!

Foto: kalnina.com
Oriģinālrecepte: no Nigella Lawson grāmatas Kitchen

Birkas: , , , , , ,

4 komentāri to “Risoto ar safrānu, garnelēm un sparģeļiem”

  1. biskviic Says:

    megasuperkruti! un vesela brigāde iesaistīta!

  2. Dace Says:

    Šitas bija labs,tūlīt ķeršos pie apelsīnu kūkas 😊

  3. janis420 Says:

    ritīgi labā recepte! izklausījās sarežģīti, bet nemaz nebija!

  4. Iedvesma interneta plašumos | Arta's place Says:

    […] cept dažādus gardumus, kā piemēram, cepumus, keksiņus, pagatavot kādu jogurta kūku, bet šo risoto gan kādreiz gribu […]

Atbildēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com logotips

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: