Risoto man nelikās nekas īpašs, kamēr nebiju pati to pagatavojusi. Tā kā pirmajai reizei vajadzēja būt īpašai, saliku kopā pašu labāko – Nigella Lawson safrāna risoto pievienoju vēl arī garneles un sparģeļus. Un tas tiešām bija dievu ēdiens. Var jau sūkstīties par to, ka 20 minūtes jāpavada pie pannas, nemitīgi maisot rīsus, bet tas ir tīrais nieks, salīdzinot ar rezultātu. Var, protams, iztikt bez safrāna, bet tas, kā zaļajiem sparģeļiem piestāv dzeltenie rīsi, ir iemesls pamēģināt.
Recepte
– litrs dārzeņu buljona
– paciņa safrāna (0,4 grami)
– 50 grami sviesta (un vēl ēdamkarote)
– ēdamkarote eļļas
– viens sīpols, sakapāts
– 250 grami risoto rīsu
– 125 grami baltvīna
– 50 grami parmas siera
– 250 grami mini sparģeļu
– 20 garneles
Tā kā visilgāko laiku prasa garneļu lobīšana, vispirms atbrīvo garneles no galvām un čaulām un pēc tam noskalo.
Nomazgā un sagriež sparģeļus. Sarīvē sieru.
Sakapā vienu sīpolu.
Protams, vislabākais ir pašvārīts buljons, bet man šķiet pilnīgi OK izmantot kvalitatīvus eko buljona kubiņus. Aplej buljona kubiņu ar ūdeni, izšķīdina un iemaisa safrānu. Buljona bļodu tur blakus plītij, lai ērtāk laistīties.
Ņem lielu pannu un izkausē 50 gramus sviesta kopā ar ēdamkaroti eļļas.
Maigi apcep sīpola gabaliņus.
Pannā ieber risoto rīsus un pāris minūtes cep, visu laiku maisot.
Pielej vīnu un maisa, kamēr tas iesūcies rīsos.
Tagad sākas laistīšanās un nemitīga maisīšana. Nekādu telefona zvanu, nekādas sarunas, kas var novērst uzmanību – tikko kā vīns ir iesūcies rīsos, pielej kausiņu buljonu un maisa, kamēr tas «pazūd». Un tā kādas 18 līdz 20 minūtes vai arī kamēr beidzas buljons. Ap 15 minūti vēlams pagaršot, lai saprastu, kas notiek ar rīsiem. Visdrīzāk tie būs teju gatavi. Šis ir īstais brīdis pievienot garneles.
Un arī sparģeļus.
Vēl atliek iemaisīt karoti sviesta un pusi no sarīvētā siera. Atlikušo uzber sadalītām porcijām.
Ja cilvēki ir dikti izsalkuši, tās būs divas lielas risoto porcijas. Ja ēdāji jau ir kaut ko uzkoduši, pietiks trim vai pat četriem ēdājiem.
Brīnišķīgi!
Foto: kalnina.com
Oriģinālrecepte: no Nigella Lawson grāmatas Kitchen
Birkas: garneles, kalnina.com, recepte, risoto, rīsi, safrāns, sparģeļi
24 marts, 2014 19:53 |
megasuperkruti! un vesela brigāde iesaistīta!
19 oktobr, 2014 16:15 |
Šitas bija labs,tūlīt ķeršos pie apelsīnu kūkas 😊
9 februāris, 2015 20:40 |
ritīgi labā recepte! izklausījās sarežģīti, bet nemaz nebija!
25 februāris, 2015 14:35 |
[…] cept dažādus gardumus, kā piemēram, cepumus, keksiņus, pagatavot kādu jogurta kūku, bet šo risoto gan kādreiz gribu […]