Pirms kāda laika cepu Red Velvet Cake, bet izmantoju krāsu, kuras spēkos nebija nokrāsot mīklu, un sanāca parasta kūka ar brūno biskvītu. Man vajadzēja ilgu laiku, lai saņemtos un otrreiz uzceptu sarkanbaltsarkano kūku. Dažu gadu laikā krāsvielu piedāvājums ir kļuvis bagātīgāks un vilšanās sajūta mazinājusies. Līdz brīdim, kad es šim notikumam nobriedu, mēs ar Inesi izpētījām kaudzi dažādu recepšu un noskatījāmies neskaitāmus video.
Ņemot vērā, ka tuvojas 4. maijs, šī kūka ir izcili piemērota svinību noskaņai, turklāt – tā garšo brīnišķīgi.
Biskvītam vajadzēs
– 250 gramus miltu
– 1/2 tējkaroti sāls
– 15 gramus laba kakao
– 115 gramus sviesta (istabas temperatūrā)
– 300 gramus baltā cukura
– divas lielas olas
– tējkaroti vaniļas ekstrakta
– 240 gramus paniņu
– divas ēdamkarotes sarkanās pārtikas krāsvielas
– tējkaroti sodas
– tējkaroti baltvīna etiķa
Krēmam vajadzēs
– 230 gramus krēmsiera (istabas temperatūrā)
– 230 gramus maskarpones siera (istabas temeratūrā)
– tējkaroti vaniļas ekstrakta
– 115 gramus pūdercukura
– 360 gramus saldā krējuma
Pirms ķerties klāt, recepte vēlreiz rūpīgi jāpārlasa (man tas ne vienmēr izdodas, bet šoreiz es īpaši centos). Visas biskvītam nepieciešamās sastāvdaļas saliek uz galda, vēlreiz dziļi ieelpo, lai netrīc rokas, un sāk darboties. Vislabāk, ja biskvītu izcep iepriekšējā dienā, lai tas paspēj atdzist, arī kūkai vēlams nostāvēties.
Sakarsē cepeškrāsni līdz 175 grādiem.
Ietauko divas cepamformas 23 cm diametrā. Man tādu nav, kur nu vēl divas, tāpēc izmantoju vienreizlietojamās folijas kūku formas 24 cm diametrā. Skaidrības labad gan jāpiebilst, ka pēc vienas cepšanas tām nekas slikts nenotiek un vēl dažas reizes var mierīgi izmantot. Pavisam ērtas šīs formas ir tad, kad jādodas ciemos – nav žēl atstāt kūku ar visu pannu.
Vienā bļodā iesijā miltus, sāli un kakao un izmaisa, lai pulveris ir vienmērīgi brūns.
Otrā bļodā ar mikseri sakuļ sviestu, kamēr tas izsmērējas pa bļodu un atmaigst vēl vairāk (1-2 minūtes). Pieber cukuru un turpina kult pāris minūtes. Pa vienai piesit olas, katru no tām kārtīgi iekuļot. Iemaisa vaniļas ekstraktu.
Vēl vienā mazākā bļodiņā sajauc paniņas ar sarkano krāsu.
Ņem bļodu, kur sakultas olas, sviests un citi labumi. Tajā iemaisa trešdaļu no miltu maisījuma, pēc tam pusi no rozā paniņām, tad atkal drusku miltus, paniņas un beigu beigās miltus. Katru porciju vienmērīgi iemaisa mīklā.
Tagad seko veiklības pārbaude. Mazā trauciņā ieber sodu, pielej etiķi, fiksi izmaisa un putaino šķidrumu uzmanīgi iemaisa mīklā. Es ar sodu un etiķi ķēpājos divas reizes, jo pirmajā aizrāvos ar putu vērošanu un likās, ka labāk sākt no jauna.
Kad sodas un etiķa maisījums iestrādāts mīklā, to veikli sadala ietaukotajās kūku formās un izlīdzina virspusi.
Liek krāsnī un cep kādas 25-30 minūtes – kamēr kociņš, kas iedurts kūkā, ārā nāk tīrs un smuks.
Kūkas kādas 10 minūtes padzesē pannās, pēc tam izliek uz metāla režģa, lai pilnībā atdziest.
Kad biskvīts atdzisis, var gatavot krēmu un stellēt kūku.
Bļodā ar mikseri sakuļ krēmsieru un maskarponi. Iemaisa vaniļas ekstraktu un pūdercukuru, lai masa ir viendabīga. Beigās pakāpeniski krēmā iekuļ saldo krējumu.
Atliek vien uzmanīgi pārgriezt uz pusēm biskvītus, apsmērēt ar krēmu un uzbūvēt kūku, rezervē paturot krēmu, ar ko to apziest no visām pusēm.
Žēl, ka man attiecībā uz kūku dekorēšanu abas rokas ir kreisās – izskatās visai diletantiski, bet vismaz garšo izcili.
Uwa un biskviti.lv silti iesaka!
Foto: Šmorēti biskvīti
Oriģinālrecepte: Joy of Baking
Birkas: biskviti.lv, recepte, Red Velvet Cake, sarkanbaltsarkanā kūka, sarkanā kūka, Šmorēti biskvīti
1 maija, 2014 18:41 |
kādu tieši pārtikas krāsvielu izmantoji? man saldo pasaule ir vēl neatklāts lauciņš, beidzot sāku spert pirmos soļus :))
1 maija, 2014 19:56 |
Tagad krāsa nav pie rokas, nevaru apskatīties – Gemosā nopirku tādu mazu bundulīti, šķiet, ka tā skaitījās dabiskā krāsviela, maksāja kādus 6-7 eiro (ja nemaldos).
3 maija, 2014 22:20 |
Garšīgi:)! Vispār var uztaisīt arī bez krāsvielām, iekrāsojot ar bietēm, sanāk tikpat sarkanīga.
30 maija, 2014 18:27 |
Labdien visiem! Mīkla sanāca burvīga, biskvīts arī, bet nepacēlās biezumā. Pirmo reizi, domāju esmu izdarījis ko nepareizi. Otro feizi, mainīju temp. Trešo, visu kā rakstīts, un – bez panākumiem. Vai ir kāda ideja, kas varētu būt par iemeslu? Paldies 🙂
31 maija, 2014 14:52 |
Pff, vienīgais, kas man nāk prātā – etiķis ar sodu fiksi izreaģēja un neļāva mīkai pacelties. Varbūt jāmēģina sodas un etiķa vietā pielikt cepamo pulveri 🙂
18 septembra, 2014 16:21 |
Kur var dabūt baltvīna etiķi? Vienkārši esmu no laukiem.. nav iespēju aizbraukt uz Rīgu pēc tā. Vai rimi,maxima tādu nav?
29 septembra, 2014 19:02 |
Piedod, ka atbildu vien tagad. Baltvīna etiķis esmu redzējusi gan Rimi, gan Maxima, vienkārši kārtīgi papēti to plauktu. Iespējams, derētu arī ābolu etiķis, bet neesmu provējusi.
21 decembr, 2015 10:50 |
[…] Biskvīta recetpe: https://uwagatavo.wordpress.com/2014/05/01/sarkanbaltsarkana-kuka-red-velvet-cake/ […]