Ķirbja krēmzupa ar čili

Ķirbja zupaPirmo šī rudens ķirbja zupu ēdu lietainā dienā darba ēdnīcā. Sapriecājos, cik viņiem forša un sezonāla ēdienkarte, bet smagi vīlos, jo tā bija nevis ķirbja, bet vegetas krēmzupa. Tāpēc sapratu, ka jāgatavo pašai, ja gribas tieši tādu, kā man garšo. Tātad, šī ir vēl viena versija par ķirbi un krēmzupu. Šogad man topā ir tieši šis variants, kur ķirbja saldumu un maigumu papildina krietna deva asuma – tieši tā kā vajag, lai aizdzītu rudens šķaudienu. Visbiežāk biezzupām izmantoju kausēto sieru, bet šķiet, ka šai labāk piestāv saldais krējums. Vajadzēs:

– divus palielus sīpolus

– trīs daiviņas ķiploka

-pāris ēdamkarotes eļļas cepšanai

– ceturtdaļu maza riekstu ķirbja

– piecus kartupeļus

– kādu litru karsta ūdens

– šķipsnu čili pārslu

– šķipsnu sāls

– 200 gramus saldā krējuma

– dažas ēdamkarotes ķirbju sēklu

Par daudzumiem grūti ko konkrēti ieteikt – viss atkarīgs no tā, kā pašiem labāk garšo. Man uz tādu vidēju katliņu bija ceturtdaļa maza ķirbja (nomizotā veidā – 700 grami), kādi pieci vidēji kartupeļi (500 grami), divi sīpoli un kādas trīs ķiploka daiviņas.

Pēc manas saprašanas, zupai vislabāk ņemt riekstu ķirbi. Lai arī dikti ciets un grūti mizojams, tas ir spilgti dzeltens un feini izskatās. Ar citu šķirņu ne tik spilgtiem ķirbjiem zupa krāsas ziņā sanāk ne tik izteiksmīga. Taču, atgriezīsimies pie zupas. Nomizo kartupeļus un sagriež mazākos gabalos. Atbrīvojas arī no ķirbja mizas un sagriež to mazākos gabalos.

Nomizo un sagriež ķirbi Nomizo un sasmalcina sīpolu. Sakapā sīpolus Notīra un caur ķiploku spiedi blakus sīpoliem piespiež dažas ķiploku daiviņas. Piespiež ķiploku Katlu liek uz plīts, sakarsē un ielej nedaudz eļļas. Ber iekšā sīpolus un ķiplokus un veikli maisa, lai nepiedeg. Brīdi pacep un pievieno kartupeļus un ķirbi. Pārlej ar tikko vārītu ūdeni (tikai tik, lai dārzeņi nosegti), pieber sāli un čili un vāra, kamēr visi dārzeņi mīksti. Noņem katlu no plīts, sablendē viendabīgā masā un pievieno saldo krējumu. Cik daudz to likt, atkarīgs no katra paša. Protams, jo vairāk, jo garšīgāk – es uz šo katlu pielēju 200 gramu paciņu, bet var likt arī mazāk. Sablendē un pielej saldo krējumu Pārbauda, vai visas garšas kārtībā, un ja nepieciešams, pieregulē zupas biezumu ar karstu ūdeni un vēlreiz uzkarsē līdz zupa sāk vārīties. Ja vajag, pieregulē biezumu Zupu liek malā un uz sausas pannas aši apgrauzdē ķirbju sēkliņas. Apcep sēklas Zupu lej bļodiņās, pārber ar sēklām un sauc visus pie galda. Dikti labi klāt garšo čabata, kas apziesta ar sviestu un apcepta cepeškrāsnī. Ķirbja zupa Foto: Šmorēti biskvīti

Birkas: , , , , ,

9 Atbildes to “Ķirbja krēmzupa ar čili”

  1. actuale Says:

    čabata = vecas čības

  2. apzu Says:

    Prieks, ka atgriezies. Man tevis pietrūka🙂

  3. Gunča Says:

    mjā, tīri vai neomulīgi palika bez jauniem ierakstiem … Prozit par Uwu un jauno sezonu!😉

  4. biskviic Says:

    man gan nesmaida

Komentēt

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Mainīt )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Mainīt )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Mainīt )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Mainīt )

Connecting to %s


%d bloggers like this: