Lai Ziemassvētku vakarā galdā būtu kārtīga kūka, to vislabāk cept dienu iepriekš vai no rīta. Taču, tā kā no rīta tāpat daudz darbu (mūsmājās parasti cep pīrāgus un piparkūkas), vislabāk der iepriekšējās dienas vakars, turklāt – tad darbi sadalīti pa divām dienām un svētkos mazāks nogurums. Lai nav tā, kā tajā Bidstrupa Ziemassvētku karikatūrā…
Šajā kūkā apvienojas divas jau iepriekš publicētas receptes – biskvīts no velnišķīgi garšīgās šokolādes kūkas un krēms no sarkanbaltsarkanās kūkas. Kopā garšo patiesi dievīgi!
Biskvītam vajadzēs:
– 50 gramus kakao pulvera
– 100 gramus tumšā muskavado cukura
– 250 gramus vāroša ūdens
– 125 gramus sviesta
– 150 gramus baltā cukura
– 225 gramus miltu
– pustējkaroti sodas
– pustējkaroti cepamā pulvera
– ēdamkaroti vaniļas ekstrakta
– divas olas
Krēmam vajadzēs:
– 230 gramus krēmsiera (istabas temperatūrā)
– 230 gramus maskarpones siera (istabas temeratūrā)
– tējkaroti vaniļas ekstrakta
– 115 gramus pūdercukura
– 360 gramus saldā krējuma
– krāsainos graudiņus kūku dekorēšanai
Ieslēdz cepeškrāsni, lai tā sasilst līdz 180 grādiem.
Tikmēr sameklē trīs bļodas. Pirmajā ber kakao, tumšo muskavado cukuru un pielej tikko uzvārītu ūdeni. Izmaisa un noliek malā, lai padziest, kamēr turpina gatavot mīklu.
Otrā bļodā saputo sviestu un balto cukuru līdz masa kļūst gaiša. Vislabāk būs, ja sviests dažas stundas būs pavadījis ārpus ledusskapja.
Trešajā bļodā sajauc miltus ar sodu un cepamo pulveri.
Sviesta un cukura masā iemaisa vaniļas ekstraktu. Iekuļ vienu olu un daļu no miltu maisījuma. Tad seko otra ola un pārējie milti.
Iemaisa kakao masu, lai mīkla ir vienmērīgi brūna un bez kunkulīšiem.
Beigu beigās sadala mīklu pa divām ietaukotām kūkas formām (24 cm diametrā) un cep aptuveni 25 minūtes.
Kad kūkas ripas izcepušās, tās pilnībā atdzesē. Kad tas noticis, gatavo krēmu. Bļodā ar mikseri sakuļ krēmsieru un maskarponi. Iemaisa vaniļas ekstraktu un pūdercukuru, lai masa ir viendabīga. Beigās pakāpeniski iekuļ saldo krējumu, kamēr krēms iegūst pietiekami stingru konsistenci.
Vienu kūkas ripu liek uz šķīvja, devīgi pārklāj ar krēmu un uzsēdina otru kūkas daļu. Bagātīgi noklāj kūkas virsu un sānus ar krēmu. Beigās pārbārsta ar krāsainiem cukura graudiņiem. Ja nav labi trenēta roka dekorēšanā, šī ir izcila alternatīva, lai kūka izskatītos smuki. Tagad atliek kūku nolikt aukstumā, lai tā nobriest svētkiem, un gaidīt vakariņu beigu daļu.
Priecīgus svētkus!
Foto: ac2ale/Šmorēti biskvīti
Birkas: ac2ale, kūka, recepte, torte, Šmorēti biskvīti
24 novembr, 2015 17:42 |
Kāpēc krēmsiers un Maskarpone?
25 novembr, 2015 07:46 |
Tāpēc, ka tā ir garšīgi.
25 novembr, 2015 14:32 |
Ha-ha-ha,es saprotu,ka garšīgi,bet ja pievienotu -vai nu Maskarpones sieru vai krēmsieru,būtu liela garšas atšķirība?Es tā nopietni,jo man nav pieredzes ar šiem sieriem.
28 novembr, 2015 18:35 |
Garšas atšķirība ir, jā. Ja negribas ķēpāties ar dažādiem sieriem, protams, var iztikt ar vienu no tiem – kurš labpatīk. Svaigais siers būs drusku skābenāks, maskarpone – līdzīgāka lauku saldajam krējumam.