Ajurvēdiskais saldējums – kulfi

Rīgas svētkos bijām Anda un viņa domubiedru darbnīcā, kur mans ziņkārīgais deguns (par zinātkāru es to sauktu ar lielām grūtībām) apošņāja visu, kas nebija aiz atslēgas. Un iedomājies – plauktā stāv nelietota saldējuma mašīna, tikai drusku jaunāka par mani! Centos pierunāt Andi man to mašīnu pārdot, bet bez rezultātiem. Tomēr viņš augstsirdīgi piekrita šādiem noteikumiem: viņš atnāk pie manis ciemos ar šo mašīnu un mēs taisām saldējumu. Vienīgi – ajurvēdisko.

Recepte:
500 grami saldā krējuma
100 grami cukura
tējkarote vaniļas cukura
tējkarote twak (kanēļa šķirne)
tējkarote nagara (malts ingvers)
pus tējkarote ela (malts kardamons)

Esat kādreiz redzējuši šādu aparātu?

Andis šo aparātu atnesa pavisam svaigu, ne reizi lietotu. Kulfi jeb ajurvēdiskais saldējums bija šī aparāta iesvētības. Spriežot pēc dokumentiem, saldējuma mašīna ražota ap 1989. gadu, varu derēt, ka aparāts bija nogaidījies līdz savai pirmajai darba dienai.

Saldo krējumu ielej bļodā un pievieno cukuru un visas garšvielas.

Saputo līdz putukrējuma konsistencei. Man bija bail sakult sviestā, tāpēc drusku šķidrāks.

Lej saldējuma mašīnā.

Atliek vien ielikt saldētavā un ik pa laikam parūcināt. Mums bija ļoti liels slinkums burtot ierīces aprakstu, bet kaut kā panācām, lai tā ik pa laikam pamaisa saldo masu.

Pēc kāda brīža sabijāmies – ka tik maisītājs neiesalst putukrējumā! Izņēmām aparāta augšiņu ārā, pārklājām metāla toveri ar pārtikas plēvi un likām atpakaļ saldētavā, ik pa laikam pārbaudot, vai tad nav gana stingrs.

Pēc dažām stundām saldējumu ēdām kopā ar ceptiem āboliem – bija labi! Protams, neierasta konsistence un garša, dažbrīd pat šķita, ka garšvielu bagātība kož mēlē. Taču – interesanti un labi.

Rezultāts: ap 600 gramiem saldējuma
Izmaksas: ap pusotru latu
Kalorijas: 100 gramos ir 350 kcal

4 komentāri to “Ajurvēdiskais saldējums – kulfi”

  1. Līva Says:

    mazāk garšvielu, citādi pārāk stiprs 😉

  2. Kulinārijas blogi septembrī Says:

    […] sevis. Viņa tās taisa ar malto gaļu, konservētu kukurūzu un avokado. Interesanti ir lasīt par ajurvēdiskā saldējuma kulfi pagatavošanu un kokosriekstu kūka bez […]

  3. baiba Says:

    Paldies, prieks atrast bezolu saldējuma recepti!!

  4. Anita Says:

    esmu taisijusi ari bez saldejuma masi as, vienkarsi katlaa, atzesee un

Komentēt