Gribēju uztapināt kādus klasiskus salātus un izvēlējos Cēzara salātus. Biju jau atradusi recepti, bet tad actuale pievērsa manu uzmanību salmonellas šausmām, kurām es padevīgi ļāvos. Kuras olas labākas – pavisam industriālās vai tādas, kas nākušas no cibiņām, kas redzējušas drusku saulīti? Drošības labad izvēlējos recepti no grāmatiņas Itāļu ēdieni, kur salātu mērce neprasa jēlu olu.
Recepte
- astoņas baltās tostermaizes šķēles
- 100 grami cietā siera
- divas ēdamkarotes eļļas
- trīs ķiploka daiviņas
- salāti
- divas vistas filejas
Mērcei
- astoņas ēdamkarotes olīveļļas
- trīs ēdamkarotes citronu sulas
- vārītas olas dzeltenums
- divas anšovu filejiņas
- drusku sāls, menie pipari
Vistas filejas apslaka ar sojas mērci un liek uz kādām 40 minūtēm 180 grādu karstā cepeškrāsnī. Man labāk patīk cept traukā ar vāku.
Tikmēr baltmaizes kvadrātiņiem nogriež garoziņas.
Maizi sagriež nelielos kubiciņos un liek cepeškrāsnī blakus vistai. Cepšanas laiks atkarīgs no tā, cik brūni grauzdiņi patīk.
Sagatavo mērci – olas dzeltenumu sasmalcina, pielej olīveļļu un citronu sulu.
Sīki sakapā anšovus un pievieno mērcei. Pieber drusku sāli un melnos piparus. Mērci noliek malā, lai gaida savu kārtu.
Kad grauzdiņi īstajā brūnumā, pannā uzsilda drusku eļļas, pievieno caur ķiplokspiedi izspiestus ķiplokus un grauzdiņus viegli apcep.
Nomazgā salātlapas. Veikalā nebija romiešu salāti, kas skaitās šo salātu īstās lapas, tāpēc nācās iztikt ar ledussalātu, rukolu un spinātiem.
Lielākās lapas ar rokām saplucina.
Pa to laiku droši vien arī vista būs gatava. To izņem no krāsns, drusku padzesē un sagriež gabaliņos.
Salātus liek lielā bļodā un sajauc ar mērci. Pieber grauzdiņus un vistu un visu labi izmaisa. Pievieno pusi no siera – atlikušo varēs bārstīt uz gatavām porcijām.
Rezumē: mērce likās tāda ne pārāk, bet, salīdzinot ar veikalā nopirko Cēzara salātu porciju, visi sajūsmā krita gar zemi. Ko gan man vairāk vajadzēja!
Foto: actuale.net
Papildināts: te būs daudz labāka Cēzara salātu recepte.
11 maija, 2011 11:29 |
Ļoti fotogēniski salāti padevušies! 🙂
Mērcei vēl varēja piešaut Vorčesteras un tabasko mērci, vismaz cik es atceros no vienīgās autentiskās Cēzara mērces taisīšanas, kurā esmu piedalījusies 🙂 http://www.sapforums.lv/index.php?t=76695
Un grauzdiņus, ja necep pannā ar ķiploku, var apslacināt ar eļļu uzreiz pie likšanas cepeškrāsnī – tad tie apcepas smuki zeltaini.
Ēdieniem, kur paredzētas jēlas olas, es tās parasti rūpīgi nomazgāju, jo salmonella ir nevis olā iekšā, bet gan mēslos, kas pielīp čaumalai (attiecīgi, lauku tibiņu olas ir riska grupa :)) Var lietot arī paipalu olas, kurām salmonellu nav.
22 maija, 2011 22:14 |
Šitie salātiņi labi! Es varu ieteikt grauzdiņiem domāto eļļu sablenderēt ar baziliku un to ķiploku ar’ turpat iemest. Tad tādus eļļā apmaisītus likt uz tās pašas cepešpannas, lai nav vēlreiz jācepina. Un, ja nemaldos, tad pēdējo reizi, kad taisīju mērci (no jēlām olām, un līdz šim nekad nekas slikts nav noticis), pieblenderēju klāt arī kādu šļuku tā paša cietā siera un arī baziliku klāt. Kaut kā šim ēdiens man ar baziliku iet rakstā. Bet tā, protams, gaumes lieta.
26 februāris, 2012 12:10 |
[…] salad with chicken (Cēzara salāti ar vistu) (Салат Цезарь с курицей) made by uwagatavo (assistant – Dace). #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; […]
3 septembra, 2012 16:21 |
Vai mērcīti var taisīt arī bez anšoviem?
3 septembra, 2012 20:14 |
Domāju, ka pavisam mierīgi.
7 maija, 2013 20:09 |
[…] Cēzara salāti, ko esmu ēdusi! Izcila mērce, kas salātus padara ārkārtīgi garšīgus. Pirms kāda laika man bija ne pārāk veiksmīga pieredze ar šiem salātiem, jo bija neīstās lapas un nepareizā mērce. Taču es izlēmu dot tiem otru iespēju savā […]
7 maija, 2013 20:24 |
[…] Cēzara salāti, ko esmu ēdusi! Izcila mērce, kas salātus padara ārkārtīgi garšīgus. Pirms kāda laika man bija ne pārāk veiksmīga pieredze ar šiem salātiem, jo bija neīstās lapas un nepareizā mērce. Taču es izlēmu dot tiem otru iespēju savā […]