Daces baklažānu sacepums

Ja vēl var strīdēties par gaumi, spriežot, vai šis sacepums ir vai nav garšīgs, tad nav ne mazāko šaubu, ka tas prasa milzum daudz laika un arī pūļu. Viss sākas ar to, ka baklažāni jānomizo, jāsagriež šķēlēs un jāapsāla, lai sagaidītu, kamēr tie «atdod» sīvumu. Pēc tam tie jāapcep no abām pusēm un tikai tad baklažānus var likt pa kārtām un šaut cepeškrāsnī. Ilgi un nogurdinoši, bet baklažānu mīļotājiem tas nebūs šķēslis, lai tiktu pie gardas maltītes.
Mans cepamtrauks ir aptuveni 20×30 cm liels un piecus centimetrus dziļš, un ar šādu porciju pietiks vismaz pieciem izsalkušiem vēderiem. Protams, var gatavot mazāku porciju, tad arī noņemšanās varētu būt saprātīgāka.

Recepte

  • četri nelieli baklažāni
  • trīs mocarellas bumbiņas
  • 150 grami cietā siera
  • 800 grami konservētu tomātu savā sulā
  • sīpols
  • piecas daiviņas ķiploka
  • tējkarote kaltēta oregano
  • tējkarote kaltēta bazilika
  • eļļa cepšanai
  • sāls, pipari

Nomizo baklažānus.

Sagriež šķēlītēs.

Dāsni apkaisa ar sāli un ļauj kādu pusstundu atpūsties, lai baklažāns atbrīvotos no sīvuma.

Katru baklažāna ripiņu noskalo ūdenī un nosusina.

Sagatavo mērci – sagriež sīpolu, sasmalcina ķiplokus un apcep katliņā eļļā. Kad sīpoli kļūst caurspīdīgi, pievieno konservētus tomātus, pieber oregano, baziliku, drusku sāli un piparus un kādu brīdi pasautē, lai tomāti izšķīst.

Kad mērce gatava, var ķerties pie baklažānu kalna apstrādes – apcep no abām pusēm. Tam vajadzēs diezgan daudz eļļas, jo baklažāns ir teju kā švamme – sasūc sevī visu, kas apkārt.

Kad baklažāni apcepti, lieko eļļu cenšas nosusināt.

Kad baklažāni sacepti, beidzot var ieslēgt cepeškrāsni un ļaut sasilt līdz 180 grādiem. Tikmēr cepamtraukā kārto sacepumu – ielej drusku mērces, tai pāri kārto baklažānu ripiņas, kam seko mocarellas šķēlītes.

Pārber ar rīvētu cieto sieru un turpina ar baklažāniem, mocarellu un mērci.

Kopā vajadzētu sanākt trim kārtām, ko noslēdz ar dāsnu kārtu cietā siera.

Tagad atliek vien ielikt cepeškrāsnī un kādu stundu gaidīt līdz sacepums būs gatavs. Dace saka, ka vēl garšīgāk ir nākamajā dienā.

Vairāk bilžu pie actuales.

2 komentāri to “Daces baklažānu sacepums”

  1. actuale Says:

    mhm, “Dace saka…” – un kur Dace tagad ir?!

  2. Baked aubergines | actuale.net Says:

    […] aubergines (Baklažānu sacepums) (Запеченные баклажаны) made by uwagatavo. #gallery-1 { margin: auto; } #gallery-1 .gallery-item { float: left; margin-top: 10px; […]

Leave a reply to Baked aubergines | actuale.net Atcelt atbildi